Hangvető

A hangszer, ami mindig kéznél van

2015. június 09. - Hangvető

Fesztivál hangszerek nélkül? Első hallásra talán furcsa, pedig a hang a legtermészetesebb hangszerünk. A legfizikaibb hangszer és valóban az: a hangszálaink a húrok, a testünk a rezonátor, mint egy húros hangszernél. De a testünk nem csak húros hangszer lehet, hanem ritmushangszer is és a taps ennek csak a legegyszerűbb formája. A legegyszerűbb hangszerek, mint például a szájíj, vagy másképpen fogalmazva a szájvonó, már egy franciaországi barlangrajzon is láthatóak, ahol miközben bölényre vadásznak ezen a hangszeren játszanak.

lescaux.jpg

A vadászathoz használt íjat a szájukba veszik, és az íj húrját pengetik, vagy egy verővel ütik. A hang testét a száj, és végső soron a játékos teljes teste adja. A játékosok többnyire úgy használják ezt ki, hogy egyfajta második dallamot is hozzádünnyögnek a „játszott” zenéhez.

maxresdefault.jpg

Ez a rövid történet is jó példája annak, hogy az emberi test valójában milyen mértékben és mennyiféleképpen alkalmas a zenélésre. Mi sem egyszerűbb annál, minthogy a hangszer dallamhúrjai a hangszálaink legyenek. Ráadásul mindig kéznél van, ingyen van és szállítani is könnyű. Az éneklés ráadásul szellemi és fizikai örömöt is jelent: fejleszti az intelligenciát, oldja a gátlásokat és testi élvezetet is okoz. Nem véletlenül énekeltek az emberek mindig, közösen és egyénenként is. Nincs olyan kultúra a világon, ahol ne énekelnének. Közösségi eseményeken, falvakban és városokban templomokban és iskolákban. Vagy éppen egy dalmát szigeten, ahol nyaranta a magyar turista még manapság is megtapasztalhatja, hogy vasárnap délután a főtéren a kávézók énekesei néhány perc alatt egy spontán kórussá, ún. klapává állnak össze, de a lisszaboni utcán is könnyen akadhatunk spontán dalban kitörő civilekbe.

Szóval az éneklés olyan természetesen adottságunk, aminek a szórakozáson felül is számtalan pozitív hatása van, szellemi és fizikai, érzelmi és gyógyító, gyönyörködtető és fejlesztő. És nem kell hozzá semmi különös. Az a cappella, mint műfaj éppen ezért ma is virágzik. Számtalan módon kanonizálódott, többek között a klasszikus zene is magába olvasztotta, de a nép körében is fennmaradt. És ma is, bárki számára adott. Még ha csak a zuhany alatt vagy az autóban is énekeltek, mikor senki sem hallja, a lényeg, hogy énekeljetek!

És gyertek el egy kis kóruszenét hallgatni a Budapesti A Cappella Fesztiválra, amit a Hangveto szervez június 14-én a Várkert Bazár Öntőház udvarán, olasz és magyar vokális együttesek részvételével.

Az ingyenes fesztiválon a műfaj népzenei, popzenei és dzsesszes oldala is bemutatkozik. Fellép a világzenében jól ismert, fantasztikus pugliai olasz kvartett, a Faraulla, a Fool Moon, a Hablatt, a legjobb magyar fiatal népdalénekesnők alkotta Dalinda, valamint a Jazzation.

A műsor:
17 óra - Hablatt
18 óra - Dalinda
19 óra - Jazzation
20 óra - Faraualla (IT)
21 óra - Fool Moon

A esemény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr277529138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása