Hangvető

Cheikh Lô a WOMEX15 életműdíjasa

2015. július 30. - Hangvető

A WOMEX életműdíját ez évben a szenegáli Cheikh Lô kapja, jelentették be a rangos világzenei expó szervezői. A díj átvételekor a művész koncertet is ad, a WOMEX záróeseményeként október 26-án, a Művészetek Palotájában.

 

cheikh_lo.jpgFotó: Bernard Benant

Cheikh Lô vitathatatlanul a nyugat-afrikai zene egyik óriása, egyszerre kimondottan szenegáli és nemzetközi művész. Zenéje a szenegáli mbalax-ban gyökerezik, izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a karib-szigeteki, észak-amerikai zene világába, de a nigériai és kongói zenéből is merít.  

A stílusok egyedi keverékét Cheikh Lô még különlegesebb hangja egészíti ki: fátyolos és magas, kecses és rugalmas, mégis szempillantás alatt ugrik az afrobeat basszusába. Szintén maradandó a zenész külseje: vékony alak és vaskos raszta tincsek az elmaradhatatlan Ray Ban napszemüveggel.

A folytonos megújulás és a határok feszegetése jellemzi szerzőként és közreműködőként egyaránt. Zenéjén keresztül meg- és elismertette a világgal a Baye Fall szúfi közösséget is, melynek büszke tagja. A hívek kétkezi munka végzésével tisztelik Istent, alapértéknek tartják a toleranciát, viseletük színes, hajuk raszta. Legújabb, júniusban megjelent albumán (Balbalou, Chapter Two Records) erősen jelentkezik a művész spiritualitása, saját elmondása szerint ezzel is tiltakozva az erőszakos muszlim csoportok térnyerése ellen. Cheikh Lô szemléletformáló munkája és negyven éves zenei pályafutása előtt tiszteleg a WOMEX zsűrije az életműdíjjal.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr917665340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása