Hangvető

Édes saudade: válogatás a Zöld-foki szigetekről

2015. augusztus 26. - Hangvető

A múlt heti Müpa rádió adását idézzük: a kicsiny szigetállam, de annál jelentősebb világzenei tényező zenéjéből adunk válogatást.

photo_1358161663.jpg

Mindenkinek beugrik a legendás Cesaria Evora, és talán az atlanti-óceáni szigetek elvágyódó érzésvilága, amit a nehezen fordítható saudade szó fejez ki. Talán kevesebben hallottak a WOMEX-szel rokon Atlantic Music Expo-ról, ami sikeresen népszerűsíti a Zöld-foki szigetek legfontosabb kultúrkincsét és egyben exporttermékét: a világzenét. Tanulságos követni, hogyan fejlődött a tizentötödik századig lakatlan szigetcsoport a színtér megkerülhetetlen  szereplővéjévé. A morna rejtelmeiről, a zene meghatározó szerepéről, a zenepiac kialakulásáról és dinamikájáról Weyer Balázs cikkét ajánljuk a Recorder-en. Közben is szóljon a megunhatatlan Zöld-foki zene:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr937733684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása