Hangvető

Grúz hagyomány szájról szájra

2015. szeptember 20. - Hangvető

Amikor 12 fekete csohás (lásd: cserkeszka, grúz népviselet) komoly férfi színpadra áll, sejthetjük, hogy különleges élményben lesz részünk: az Iberi férfikórus grúz többszólamú énekekkel igézi meg a közönséget. A WOMEX-en is szerepelnek a kaukázusi ország elhivatott hagyományőrzői, ami remek alkalom megismerni az UNESCO által elismert, nem mellesleg fület gyönyörködtető műfajt.

iberi.jpg

 

A grúz többszólamú éneklés valódi kultúrkincs: szépsége és kifejező ereje mellett érdeme, hogy évszázadokon át megőrizte a gazdag és sokszínű nemzeti hagyományt - a török hódoltság és szovjet elnyomás alatt is. Különbözik a környező országok zenéjétől, és szekuláris eredetű: az élet mindennapos és ünnepi momentumait: a munkát, vadászatot, evést-ivást, táncot, de mennyegzőket, temetést vagy akár hadjárarokat is kisérte. Nem véletlen, hogy 2008 óta az UNESCO is szellemi kultúrális örökségként jegyzi. További elismerésnek tudható be, hogy a Chakrulo nevű kelet-grúziai bordal is szerepelt az 1977-ben fellőtt Voyager 1 űrszonda Arany Lemezén.

A magasabb szólamokat szólisták viszik, amit a basszus nagyobb csoportja kísér. A többszólamú éneklést leginkább férfikórusok gyakorolják, a nők reszortja az egyszólamú munkadalok és altatók dúdolása. Bár akadnak kivételek, lássuk be, ez alapvetően férfi műfaj. Grúzia két nagy területi egységre osztható, az ezeken élő etnikumokra azonban mind sajátságos szokások és dalformák jellemzőek. A keleti országrészen az egyszólamú, vagy a két és három szólamú dalok terjedtek el, míg a nyugati területeken a három és négy szólamú énekek hagyományosak. Itt a felső szólamban előfordulhat az úgynevezett krimancsuli, ami az alpesi jódlira emlékeztet.

Az Iberi, mint a grúz kultúra elkötelezett képviselője megjeleníti ezt a területi és formai sokszínűséget: az ország több térségéből énekelnek dalokat. A műfaj kiemelkedő képviselői; fellépéseiken érződik a kórustagok elhivatottsága, és rövid fennállásuk alatt számos sikeres koncertet adtak külföldi fesztiválokon. A kórust 2012-ben alapította Buba Murgulia, aki a Grúz Állami Dal és Tánc Együttes tagja volt a kilencvenes években, énekelt a The Shin fúziós csapatban és a meghatározó Iriao etnojazz együttesben. Az Iberi küldetése egyszerűen leírható: meg akarják mutatni a világnak a gazdag grúz néphagyományt, a gyönyörű polifónikus dallamokon keresztül. Így szól tehát egy többszólamú grúz népdal az Iberi előadásában:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr317769930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása