Hangvető

Női bűbáj trióban

2015. október 09. - Hangvető

Október 22-én lép fel a Sutari a Müpában, a WOMEX első napján. Előkerülhet habverő, reszelő és lavór: a trió a lengyel és litván népzenét női bűbájjal és szokatlan eszközzökkel adja elő.

sutari_sutari-sesja-013.jpg

Fotó:Piotr Spigiel

Az avantgárd konyha-folk (magukat hívják így) élcsapatának három tagja változatos színházi és zenei előélettel rendelkezik, de Basia Songin,Katarzyna Kapela és Zofia Barańska egyértelműen egymásra talált a Sutari sajátos világában. A "Sutari" litván eredetű szó, jelentése: harmonizálni, egyetérteni, és a női polifonikus dalok, a sutartine-k re vezethető vissza. Harmóniára törekednek, de humorral és kreativitással: így jönnek a képbe a konyhai eszközök, de alkalmazzák a női kacajt és a vízcsobogást is számaikban.

A lent idézett 'Kupalnocka' számot a szláv hagyomány ihlette: a Szent Iván-éj (avagy szláv megfelelője, a Kupala Éj) misztikus világába röpít; a témának megfelelően csábító szerelmes dal. A klippet Délnyugat-Lengyelország Sowie (Bagoly)-hegységében forgatták. A helyszín egy tikos náci alagútrendszerről híresült el, de a Sutari egészen másfajta sejtelmességgel operál: a forgatás napján szakadó eső épp akkor állt el, amikor a helyszínre érkeztek, az eső utáni köd természetes misztikumot kölcsönzött a forgatásnak.

Ha már a hely szelleménél tartunk, a Sutari a hangok szintjén fejezi ki érzékeny viszonyát környezetükkel: debütáló albumuk, a "Wiano" több felvételén hallható a dalok témájához illő helyszín: egy tópart, erdő, városközpont, vagy éppen konyha zöreje. A Müpában ti is részesei lehettek a női trió kiterjesztett harmóniájának: a kelet-európai térség előadóinak szentelt Duna Színpadon láthatjátok-hallhatjátok a Sutari-t.

Ezen a linken tudtok jegyet venni, itt pedig a WOMEX programját és előadót ismerhetitek meg.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr187894362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása