Hangvető

Első nap a WOMEX-en

2015. október 15. - Hangvető

Október 22-én, jövő csütörtökön lesz a legnagyobb nemzetközi világzenei vásár és fesztivál, a WOMEX első napja. Stratégiai pertnerünk, a Müpa biztosít helyet annak az öt színpadnak és tizenöt koncertnek, amit aznap láthattok és hallhattok. Legtöbbjükről már szóltunk ezen a felületen, a főszerep most a zenéé.

aziza.jpg

Aziza Brahim, fotó: Samir Cerić Kovačević

Aziza Brahim a budapesti WOMEX egyik legjobban várt fellépője, ahogy a nyugat-afrikai előadókat ajánló bejegyzésünkben már olvashattátok. Emellett az idei nemzetközi esemény emblematikus alakja, hiszen menekülttáborban született és a zenében is egyértelműen kiáll a saharawik ügye mellett. A BBC felvételén erről is szól,de hallható egyszerre lágy és velőig hatoló hangja is. Aziza Brahim 21:30-kor lép színpadra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Hogy áttekintést addhassunk a  csütörtöki nap 15 fellépőjéből, jöjjön most válogatásunk. A fellépők neveire kattintva blogbejegyzéseinket olvashatjátok, vagy eljuttok az előadó honlapjára.

A playlist a Vadou Game ütős funkjával indul, Pierre Kwenders afrofuturizmusába fordul, a kenyai Sarabi dallamos protest-popjával lebegteti meg a csütörtöki tánclehetőségeket, majd a lengyel Sutari lánytriója csillogattja az énekhangra és konyhai eszközök alternatív felhasználására alapozott folk popját. Nem hagyhattuk ki a Nine Tresures-t, akik a mongol metál színeiben érkeznek, akiktől a szintén elég durva the Nordanians veszi át a stafétát, brácsa-gitár-tabla hármasával. A finn humppa szépségeit mutatja meg Jaakko Laitinen és a Rossz Pénz (Väärä Raha), a hideg háttér ellenére őszintén tálalt balkáni lendületet az osztrák Federspiel viszi tovább, hegyilevegő tisztaságú fúvósokkal. Levezetésül a Palenke Soultribe kolumbiából induló és Los Angelesben csiszolódott elektronikáját válogattuk be, hogy végül a trombitás Avishai Cohen kifinomult jazz-e juttasssa el a hallgatóságot a letisztult szemlélődés állapotába.

És ez még csak az első nap (nem teljes) válogatása!

Itt tudtok jegyet venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr547962688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása