Hangvető

Újabb Fonó Klubok nyílhatnak az országban

2017. január 18. - Hangvető

A Halmos Béla Program tavalyi évéről és későbbi terveiről beszéltek Szegeden. A kollégium a tehetségek támogatása mellett ismereteket biztosít a népzenészeknek, valamint elősegíti a bel- és külföldi fellépéseket. A program egyik nagy sikere a Fonó Klub Szeged, amely példáját hamarosan követhetik más városokban is.

Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításért felelős kollégium vezetője, a szegedi Milleniumi Kávéházban tartott értékelésen elmondta, a kuratóriumi tagok évtizedek óta aktív népzenészek, akik szeretnék olyan tudáshoz juttatni a zenészeket, amelyeknek köszönhetően gazdag ismeretekre tehetnek szert a zeneiparral kapcsolatban, képesek lekötni a közönséget másfél órán keresztül – a Muzsikáshoz, Szalóki Ágihoz, Herczku Ágneshez, Sebestyén Mártához, Berecz Andráshoz hasonlóan. A Program támogatja CD-k, DVD-k, klipek létrehozását, élő bemutatókat és erősíteni igyekszik a médiamegjelenéseket. Az olyan tehetségek felkarolása, mint az üllési Erdélyi Luca, aki megnyerte a Fölszállott a páva 2016-os évadát, szintén hangsúlyos szerepet kap a program tevékenységében - írja a szeged.ma

bandi_halmos.jpg

Liber Endre, a Halmos Béla Program kollégium vezetője és a Hangvető társtulajdonosa - Forrás: szeged.ma - Kovács Ferenc

A budapesti Fonó az országban elsőként Szegeden indított Fonó Klubot, havonta egy programmal – koncerttel, előadással – jelentkeznek. A Millenniumi Kávéház 2000 óta jelentős szerepet tölt be a város kulturális életében. A cél az, hogy mások is kövessék a dél-alföldi példát. Maximum 10 hasonló helyet kívánnak létrehozni az ország városaiban. Varga Kornél, a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője elmondta, két évvel ezelőtt merült fel, hogy a Fonó tevékenységét – egyfajta franchise formában – kiterjesztik vidékre is. Az elképzelést Horváth László, a Fonó igazgatója és a Millenniumi Kávéház vezetősége is támogatta. Most havi egy programot tartanak, de a céljuk az, hogy a jövőben sűrűbben legyenek rendezvények, mert jelenleg telt házasak estjeik.

A Halmos Béla Program a Cseh Tamás Program népzenei párjaként létrehozott ideiglenes kollégiumot 2015. decemberben 12-én alapították, nevét a táncház mozgalom ikonikus alakjáról kapta. Célja a népzenei utánpótlás elősegítése, a színvonalas népzenei és világzenei produkciók támogatása, külföldi és belföldi fellépési lehetőségek biztosítása. A Program tavaly 300 millió forintot költhetett céljaira, remélik, hogy ezt az összeget hosszú távon is tartani tudják. A költségeket az Artisjus, üres hordozók után adott, jogdíjából fedezik.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1912134757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása