Hangvető

A Selyemút hangjai - nyugodt szombat estéhez

2017. március 18. - Hangvető

A türk népek gazdag tradíciójából válogatott playlist. Igazi különlegességekkel ismerkedhetsz meg: tuvai torokéneklés, azeri mugam és a türk bárdok segítenek kizökkenni a mókuskerékből és elröpítenek a sztyeppék, a nomád életmód és a Selyemút világába. Élőben a Pont Fesztiválon élhetitek át a csodát.

alim-qasimov-and-fargana-qasimova-layla-and-majnun-3-credit-david-o-connor-750.jpg

 Alim Qasimov és Fargana Qasimova, fotó: David O'Connor

Kifinomultság és átütő erő jellemzi a közép-ázsiai zenei hagyományt. A Huun-Huur-Tu torokéneklése a sztyeppék és hegyek vadságát idézi, az azeri mugam világsztárja, Alim Qasimov és lánya, Fargana Qasimova az improvizatív és érzelmekkel telített műfaj legjobb előadói, elmond valamit, hogy a káprázatos Quasimov Björk kedvenc ma élő énekese. A Pont Fesztiválon élőben is hallgathattok mugam-ot és torokéneket, Navratil Andrea és Guessous Majda Mária gyönyörű hangján keresztül  felsejlik a magyar népzene ősi rétege.

A tuvai vonalat a Yat-Kha és a torokéneklés Yoko Ono-ja, Sainkho Namtchylak erősíti, de belehallgathattok a több száz éves bárdi tradícióba is üzbég, türkmén, kazakh és iráni dotar-mesterek játékát hallgatva.

Jó elmélyülést!

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr812349147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása