Hangvető

Egyszerű, mint a torokének

2017. március 24. - Hangvető

Hogy születnek a jurták, milyen a perzsa Tavaszünnep íze és milyen gyorsan repül a vándorsólyom? A Pont Fesztivál-on kipróbálhatjátok és megkóstolhatjátok belső-ázsia csodáit, sőt torokénekelni is tanulhattok tuvai mesterektől. A bejegyzés végén egy szuper videót is mutatunk a vándorsólyom röptéről.

pont_solymaszat_a.jpg

Álmos, a sólyom, Terényi Gábor fotója

A Huun-Huur-Tu torokéneklő workshopja kivételes lehetőség, érdemes rá még most regisztrálni a fesztivál honlapján. Különleges élményt igér a solymászati bemutató: magát a reptetést is kipróbálhatjátok, ha a fenséges sólyom, héja és sas közvetlen közelében lenni nem volna elég. Emelllett olyan kétműves technikákat ismerhettek meg, mint a török papírműrvűnyozás (ebru), vagy a nemezelés, ami Belső-Ázsiában a mindennapok része, de a szőnyegcsomózásnak is nekiveselkedhettek. A foglalkozásokat gyakorlott tanárok vezetik, például Nagy Mari és Vidák István, elismert nemezművészek és a térség szakértői.

jomud_asszony_gyerekeivel_sajat_keszitesu_nemeztakarojan_turkmenisztan_1990_foto_nagy_mari_1_2.jpgJomud asszony gyerekeivel, saját készítésű nemeztakarón. Kirkizisztán, 1990, Nagy Mari fotója.

Az autentikus nemezsátrakba nem csak, hogy be lehet menni, de a gyerekek meséket hallgathatnak, játszhatnak, Vidák István élvezetes útibeszámolója Kirgizisztánról és Türkmenisztánról pedig a messzi tájakra repít. Fotókiállítás, kézműves tárgyak és egy készülő dokumentumfilm részletei adnak átfogó képet akeleti-türk épek életéről és hagyományáról. A Nowruz tavaszünnep ételeit is megkóstolhatjátok, a felfrissüléshez pedig török kávét kortyolhattok - mindkettőt szellemi örökségként jegyzi az UNESCO, a Pont Fesztivál témájához igazodva.

 

boomwhackers_tabor_1.jpg

Élő Xilofon workshop, fotó: Ethnosound

Érdemes április első hétvégéjét a gazdag családi programot kínáló Pont Fesztiválon tölteni, a jól kialakított Várkert Bazár festői helyszínén. A programokkal kapcsolatos minden információt megtalálhattok a fesztivál honlapján. 

És akkor szálljon a sólyom:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr6612365165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása