Barangolás egy álomban

2017. április 21. - Hangvető

Snétberger Ferenc új, Titok címet viselő albumán Anders Jormin (nagybőgő) és Joey Baron (dobok) érzékeny kíséretében bontakozik ki a jazz-legendára jellemző könnyed virtuozitás és derűs mélység. Olvassátok beharangozó bejegyzésünket az álomszerű barangolásra hívó lemezről!

snetberger_foto_ecm.jpg

A 'Titok' úgy kalandozik a stílusok között, hogy végig tartja a Snétberger védjegyének tekinthető dallamos rögtönzés szabad játékát. Az idén hatvan éves mester legújabb lemeze a második a rangos ECM kiadásában: a tavalyi 'In Concert' kiforrott folytatása trió formációban. A jazz avantgárd és folk mezsgyéin is járatos Jormin kreatívan támasztja alá és viszi tovább a gitár témáit, az összjátékhoz Baron érzékeny árnyalatokat ad seprűvel, dobbal vagy kézzel.

Improvizatív darabok keretezik a lemezt: a 'Cou Cou', a címadó 'Titok' és a három záró szám mind a pillanat szülötte. A spontaneitás mellett ezeknél is összhang és figyelem érvényesül, akár a komponált számok esetében. A 'Kék Kerék' régről ismerős Snétberger-dallam, a 'Rambling' (magyarul: barangolás, kalandozás) kifejezetten erre a trióra íródott, a derűs 'Fairytale' (azaz 'mese'), és az unokának ajánlott 'Leolo' behívja a dob és nagybőgő kibontakozását.

A Magyarországon született, de több évtizede Berlinben élő Snétberger Ferenc érett játéka a klasszikus hangzást, a spanyol és dél-amerikai elemeket természetesen ötvözi áramló jazzé, amiben felsejlik a roma-szintó gyökerek zeneisége is. Utóbbira az 'Álom', a klasszikus és latin hatásokra a 'Renaissance' és az 'Orange Tango' példák a lemezen. A 'Titok' mérföldkőnek tekinthető: az 'In Concert' által megtört több éves kihagyás után folytatja a nemzetközileg jegyzett mester pályájának egyre magasabb ívét, az ECM-től megszokott világszínvonalon. Elsőrangú jazz, ok az örömre és büszkeségre. 

Snétberger Ferenc, Anders Jormin és Joey Baron: Titok c. lemeze ezen a linken rendelhető meg a Hangvető oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

http://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr4612439745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.