Hangvető

Nyisd ki a füled!

2018. szeptember 19. - Hangvető

A Budapest Ritmo-n mindenképp meglepetések érnek, akár a nagy nevek, akár az eddig nem hallott előadók koncertjeire mész. Olyan sztárok mellett, mint a Muzsikás, vagy a Ladysmith Black Mambazo, a színtér legizgalmasabb új előadóit hallhatod, mint Gili Yalo vagy a Tuuletar, de a teljesen elszállt kisérletezésre is lesz példa. Csak a Ritmo-n hallható együttműködések, a hagyomány újraértelmezése, vagy pusztán a távoli kultúrák zenei kincseinek bemutatása teszik a fesztivált a régió legnagyobb világzenei eseményévé. Áttekintést adunk, ki lép fel idén, és miért érdemes meghallgatni.

A Ritmo nyitónapján a műfaj egyik vitathatatlan sztáregyüttese, a Ladysmith Black Mambazo lép fel, most először Budapesten. A koreográfiával kisért zulu isicamthiya nagymesterei, ami a szívderítő harmóniák és tánc párosával minden közönséget pillanatok alatt behúz, amellett, hogy egy kivételes presztízsű csapatról van szó: énekeltek a dél-afrikai focivébé nyitóünnepségén, II. Erzsébet születésnapján, Nelson Mandela Nobel-békedíj átadásán, és gyakorlatilag mindenhol, ahol a Dél-Afrikai kultúrát kell képviselni.

A Ritmo-s együttműködések jegyében pénteken Sena és a RedRed Wanlov the Kubolorral együtt tolják a hagyományos, elektronikus és hip-hop elemekből építkező Future Afrobeat Show-t, kicsit közelebb hozza a pozitív ghánai rezgést.

A finn folk-hop sztárjai, a Tuuletar visszatérő vendégek Budapesten - a Budapest A Cappella-n mutatták be első albumuk, azóta világszerte turnéznak, a Game of Thrones ajánlójába is bekereült 'Alku' című számuk, és ezúttal a virtuóz kantele-művész Maija Kauhanennel együtt lépnek színpadra.

Pénteken hallhatjátok még a belga szintó zenésztehetség Tcha Limberger Kalotaszeg Trióját, aki anyanyelvi szinten beszéli a magyart és játssza a magyar népzene talán legszebb dallamkincsét.

A Coladera egyszerre három zenei kultúra, a brazil, portugál és zöld-foki szigeteki dallamait ötvözi, a Barcelonából érkező Sabor De Gràcia azt az életvidám, kubai rumbából, flamencoból és kortárs hatásokból összeálló zenét hozza el, ami a katalán főváros sajátja.

Szombaton egy újabb különleges koprodukció keretében hallhatjátok a Muzsikást és a lengyel Muzykancit: a magyar táncház mozgalomból ihletet merítő lengyelek és a világszerte ismert magyar együttes közös játéka zenei párhuzamokon és személyes barátságon alapul. A két banda neve nem véletlenül cseng össze, a lengyelek a Muszikás tiszteletére választották a magukét. 

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb előadója, Gili Yalo is fellép, az etióp James Brown futurisztikus felhangokkal, karizmatikus előadásban éleszti újra az etióp funk aranykorát. A színpadon is érződik személyes története: gyerekkorában az etiópiai éhínség kényszerítette családját, hogy Szudánon keresztül Izraelbe vándoroljanak. Az új otthonában tapasztalt rasszizmus késztette Yalót, hogy visszatérjen zenei gyökereihez, bár már 4 éves korában is énekelt az apja vállán, a küzdelmes út során. A mindennel szembemenő életöröm, az egyértelmű etióp karakter párosítása blues, funk és reggae rétegekkel, Gili Yalo rekedtes hangja és karizmája teszi ezt a koncertet igazi zenei csemegévé.

A Trio Da Kali is az idei Ritmo gyöngyszemei közé sorolható: a Kronos Quartettel közösen felvett tavalyi albumuk a színtér szinte összes lehetséges díját bezsebelte. Három kivételes zenész tolmácsolja Mali több száz éves griot hagyományát: a ma ismert három legjelentősebb zenészdinasztiából kettőt is megtalálunk a tagok között. A mali Mahalia Jacksonnak titulált Hawa Diabaté a legendás Mady Diabaté lánya, a ma élő egyik legjobb balafon játékos Lassana Diabaté, és a ngonin játszó Mamadou Kouyaté mutatja meg a felbecsülhetetlen értékű tradíciót.

És még nincs vége: szombaton egy vérbeli szerb rezesbandára, az Ekrem Mamutović Orkestar-ra bulizhattok, a szlovén Širom a folk alapú meditatív tudattágitásra tesz kisérletet, Maija Kauhanen ezúttal egyedül, lép fel, de a kantele művész hangja, virtuóz játéka és a kantelét körülvevő ütős szett felér egy zenekarral. Az experimentális vonalat erősíti a Parasztok Atmoszférában is: inkább performance, mint koncert a Bartók és Kassák által ihletett zenéjük. Az estét DJ Ipek, a berlini klub-szintérről érkező művész bulija zárja, aki kettős hatásra törekszik: kultúrák közötti megértés, és táncoló tömeg. 

A Ritmo egyik büszkeségével, az idei év Roma fókuszával összhangban született gálakoncerttel zárul a fesztivál. Mitsoura Mónika, Lakatos Mónika, a Ternipe, Kanizsa Csillagai és régi Ando Drom kivételes hangú énekesei lépnek együtt színpadra, hogy megmutassák az oláh cigány vokális hagyomány kincseit. Vasárnap este pergetőtől hallgatóig megjelenítik azt az érzelemgazdag világot, ami az oláh cigányság lételeme. A Rostás M. Mazsi vezetésével összeállt Roma Ritmo-ról korábbi bejegyzésünkben olvashattok többet. A fiatal generációt a Várkonyi Csibészek képviselik: az Ózd külvárosából érkező tinik várhatóan vasárnap is rabul ejtik a közönséget a Common Vibe segédletével.

A fesztivál fellépőiről, a koncertek időpontjáról, a showcase napról és a szakmai programról minden információt megtaláltok a fesztivál honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr7114241295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása