Magyar előadó a New York Times ajándéklistáján

2016. december 03. - Hangvető

Schiff András Beethoven-szonátaciklusából készített koncertfelvételei is szerepelnek a New York Times kiemelt ajándék-ajánlójában

A Kossuth- és Grammy-díjas Schiff András, 2004 márciusa és 2006 májusa között a zürichi Tonhallléban adta elő Beethoven teljes szonátaciklusát. Az eredetileg sorozatként kiadott 32 szonátát most egy gyűjteményben hallgathatjuk meg 10 korongon. Az EMC Records új box-setjével a szonátaciklus koncertsorozatának ráadásműveihez is hozzájutunk, emellett egy angol és német nyelvű füzethez, amely Shiff Andrással készült interjúkat, beszélgetéseket tartalmaz. 
2122-23_schiff_pf_02.jpg
"Schiff András olyan zongoraművész, aki szereti egyben lenyelni a zeneszerzőket, Beethoven 32 szonátáját is lenyelte, majd fél évszázadon át emésztette, mielőtt felvételt készített a zürichi koncertsorozaton." The New York Times
“A Beethoven-szonátákat logikusan három különbözõ csoportra lehet osztani: a koraiakra, a középsõkre, illetve a késõiekre. Számomra kronologikus sorrendben játszani õket a legmegyõzõbb, egyben legkielégítõbb. Egy gyenge láncszem sincs a harminckettõ között.   A hallgató pedig így lépésrõl-lépésre tudja végigkövetni a fejlõdés folyamatát. Ez egy tanulási élmény, mi pedig társutazók vagyunk ezen a fantasztikus úton.” Schiff András
A limitált példányszámban elérhető különlegességet a Hangvető oldalán rendelheted meg.

Tessék, kedves világhírű magyar művészek: így kell elegánsan bohóckodni

Így viccel és káromkodik a legnagyobb magyar zongoraművész

Schiff Andrást meglehetősen ritkán ad interjút, talán azért, mert sajnálja az időt, amit nem a zenével tölthet és lássuk be, ilyen kvalitásokkal mi is kétszer meggondolnánk, hogy otthagyjuk-e a zongorát egy-két kérdésért.

medici.tv videója azonban nem csak ezért unikális, Schiff a felvételen ugyanis nemhogy alig említ zeneszerzőt vagy zongorát, de kifejezetten banális kérdésekre válaszol, láthatóan jókedvűen. Nézz meg egy világhírű magyar művészt - jó értelemben vett - bohóckodás közben!

Schiff András egyetlen bűnös szenvedélyének a borivást tartja. Kedvenc művészeti alkotása, meglepő módon, nem egy zongoraverseny vagy Beethoven-szonáta, hanem Rembrandt Éjjeli őrjárata. Odavan a tésztáért, de csak, ha fogkeményre van főzve.

Ha király lehetne, első dolga a szolgák felszabadítása lenne. Igen, mindegyiké. A szupererők közül pedig azt választaná, amellyel megszüntethetné a zajokat. A legidegesítőbb zajok egyébként szerinte: “A fogorvos, ott is a fúrás. Egyes népszerű muzsikák. Igazából az összes. Túl hangosak.” - gondolja meg magát csibészes mosollyal.

Állatnak leginkább kutya, azon belül is labrador lenne, álomebédjének asztaltársasága pedig Bach és gyerekei lennének, ugyanakkor Liszt Ferenc az a zeneszerző, akivel nem tud azonosulni.

Egy lakatlan szigetre - zongorán kívül - könyveket vinne, valószínűleg Dante Isteni színjátékát és Tolsztojtól a Háború és békét. Ha nem tud elaludni, olvas, de igazából “megvannak az eszközeim. Csak koncentrálni kell”.

Schiff a kedvenc brácsás viccét is elmondja. Sajnos egy angolul jól érthető, de nehezen lefordítható szóvicc van benne. Az ügynök felhívja a brácsást, hogy vajon el tudná-e játszani a “Herold Itáliában”-t. (Can you play Harold in Italy? - Szó szerinti fordításban: El tudod játszani Haroldot Olaszországban?) A brácsás válasza: Ha fizetik az utiköltséget, bárhol. A vicc maga nem különösebben átütő - angolul sem -, azonban Schiff annyira vidám kuncogással mondja el, hogy egyszerűen muszáj nevetgélni vele együtt.

Őszinte embernek tartja magát, kedvenc káromkodása pedig értelemszerűen az anyanyelvéhez köthető: “Tudja, én magyar vagyok. A nyelvünk nagyon-nagyon gazdag. Mondok egy magyar káromkodást.” Itt egy, a magyarok által jól ismert mondás következik, majd Schiff, nevetgélve saját frivolságán: “Ne kérd, hogy lefordítsam’”

Ha szeretnéd hallani az egyik legnagyobb magyar zongoraművészt káromkodni, 02.46-nál megnézheted.

A világhírű magyar lovag, Sir Schiff

Világhírű zongoraművész és karmester, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Debussy, Dvořák, Janáček és Bartók műveinek egyik legkiválóbb előadója. A világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozik. Számos kritikus nevezte a zongora poétájának.

Schiff András 1953-ban született Budapesten. Zongorázni 5 évesen kezdett, majd 1960-ban a Fővárosi Zeneiskolában Vadász Erzsébet növendéke lett. Országosan ismertté 14 évesen lett, amikor első helyezést nyert a Magyar Televízió „Ki mit tud" című versenyén komolyzene kategóriában. 1968-tól hat évig tanult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián, diplomát azonban nem szerzett, amiről a következőképpen vall könyvében: “Tőlünk távol volt a politika. Persze láttunk mi is sok mindent, meg nekünk is kellett politikai gazdaságtant és dialektikus materializmust tanulnunk. De ezekről lehetett lógni, mert Kovács Dénestől, a Zeneakadémia akkori rektorától távol állt minden vaskalaposság. Mentesültünk a katonaság alól is, az ideológiai tárgyakat pedig senki sem vette komolyan. Nekem különben a mai napig nincs diplomám, mert nem szereztem jegyeket ezekből a tárgyakból. Mind a mai napig nem tudok sem dialektikusan, sem materialista módon zongorázni.”

schiff1.jpg

Fotó: ECM Records / Nadia F. Romanini

Tanárai többek között Kadosa Pál, Rados Ferenc, Simon Albert, Kurtág György voltak. Kurtágról így ír: “Kurtágot rajongva szerettem… Egészen fantasztikusan magyarázott… Azóta sem láttam soha senkit, aki hozzá hasonló intenzitással lett volna képes égni, élni, és átélni a zenét, és nem ismerek senkit, aki ezt így lenne képes átadni. Ez az intenzitás jellemzi a zenéjét is. Intenzitás és sűrűség. Ez is az oka, hogy olyan rövid műveket ír, bár ő azt mondja, hogy a rövidség relatív, és ő nem is érzi rövidnek, egy néhány ütemből álló miniatűr az ő számára szimfónia, amelyben ott van a bevezetés, az expozíció, a kidolgozás, a visszatérés, a kóda. Ez lehet, hogy nem több öt hangnál.

Rados Ferenccel - akit egyébként minden idők egyik legnagyobb zongorművészének tart - nem kezdődött felhőtlenül az együttműködés, azonban neki tulajdonítja, hogy megtanulta a zongorát: „Kíméletlen volt, könyörtelen, valósággal kitaposta az ember belét. A Ki mit tud? -beli szereplésem miatt nagy ellenszenvvel viseltetett irántam… Sokszor sírva mentem haza, sőt, megesett, hogy édesanyámat is behívta legorombítani: mit képzel a fiáról, amikor itt olyan tehetségek vannak, mint Kocsis, Ránki, Lantos, Falvai, Rohmann és Szokolay Gergely… Rados Ferenc módszeresen építette fel a tudásomat, neki köszönhetem, hogy megtanultam a hangszert.

1974-től 1976-ig engedéllyel kamarazenét tanított a Zeneakadémián. Hangszeres szólistaként nemzetközi pályafutását 1979-ben kezdte, ugyanabban az évben, amikor Liszt Ferenc díjat is kapott. 79-ben hagyta el Magyarországot, Londonba majd az Egyesült Államokba költözött. Elsősorban zongoraművészként vált ismerté világszerte, de kezdetektől fogva aktív kamarazenész is. 87-től Salzburgban telepedett le, majd Firenzébe költözött.

Amerre megfordult, felforgatta a komolyzenei világot is. Salzburg mellett Mondseeben kamarazene-fesztivált szervezett, Heinz Holliger oboaművésszel megalapította a Svájci Ittingeni Zenei Napokat, 1998-ban Vicenzában tartotta meg az első Ommaggio a Palladio című koncertsorozatot. 1999-ben Capella Andrea Barca néven saját kamaraegyüttest szervezett. A weimari fesztivál művészeti vezetője volt, a salzburgi Mozart-héten kamaraegyüttesével több év alatt előadta Mozart összes zongoraversenyét, majd a zurichi Tonhallében 2004-2006 között eljátszotta Beethoven harminckét zongoraszonátáját a művek keletkezésének sorrendjében.

Az 90-es években már karmesterként is bemutatkozott, az első hangversenyeket a zongora mellől vezényelte.

1990-ben Grammy-díjat kapott Legjobb instrumentális szóló előadás (zenekar nélkül) kategóriában, Bach Angol szvitjeinek előadásáért. 1996-ban Kossuth-díjjat kapott, 2013-ban, 60. születésnapja alkalmából, a londoni Királyi Filharmóniai Társaság aranymedáljával tüntették ki. 2014. június 14-én a brit uralkodó, II. Erzsébet „a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért” lovagi címmel tüntette ki. Schiff Andrásból így lett Sir Schiff.

Johan Sebastian Bachot tartja a legnagyobb zeneszerzőnek, nem véletlenül vele és gyerekeivel költene el ebédet, ha tehetné. A zongoraművészetről így vall:

Abban a tudatban lépek ki a pódiumra, hogy küldetésem van: Bach, Mozart, Beethoven és Schubert zenéjének megszólaltatása. Egy Cézanne-képet kiakasztanak a múzeumban, és mindenki megnézheti. Egy Bach-mű kéziratát azonban hiába akasztják ki a falra, bármilyen szép is, csak akkor lesz Bach-mű, ha valaki kilép a pódiumra és megszólaltatja. Az elődadó médium a szerző és a közönség között. Nélküle az egész nyugati zenezirodalom holt kincs.

Schiff Andrásról szóló sorozatunkban olvashat majd a világhírű zongoraművész tanárairól és pályatársairól, Schiff emigrációban eltöltött éveiről, megnézheti, hogyan viccel és káromkodik egy köztiszteletben álló művész, részletesen kitérünk Beethoven-ciklusára, illetve betekintést engedünk a művész repertoárjába is.

A sorozatot már csak azért is érdemes követni, mert aki figyelmesen olvassa a posztokat, hamarosan jelentkező nyereményjátkunkon limitált kiadású CD-gyűjteményt nyerhet, amely tartalmazza Beethoven egész szonátaciklusát Schiff András előadásában, a Tonhalle-i koncertsorozat ráadásműveit, valamint egy angol és német nyelvű füzetet, amelyben Schiff Andrással készült interjúkat és a művész gondolatait találjuk.

Nézd meg, milyen volt az első Ritmo-buli!

Jövőre ismét csoda születik a Müpában

Egy hónapja ért véget az első Budapest Ritmo. A hiánytünetek kezelésére nézzétek meg videónkat! Az Index által is csodának titulált fesztivál jövőre még nagyobbat szól, úgyhogy megéri szabadon tartani a 2017. október 6-8 ra eső hétvégét. Lesz megint showcase színpad, nívós szakmai konferencia és sok izgalmas fellépő!

 Klikk a videóért!

img_0229.jpg

A showcase színpadon a Zűrös Banda, és a Junior Príma díjas Básits Branka. Fotó: Máté Bori

Tovább

Nyerj fesztiváljegyet néhány jó válasszal!

Vállalkozó szellemek 2x2 napijegyet is bezsebelhetnek az első és legnagyobb hazai világzenei fesztiválra, a Budapest Ritmo-ra. Válaszoljatok a kérdésekre, és nyerjetek jegyet egy általatok választott napra! A megfejtéseket a hangveto@hangveto.hu címre várjuk holnap este 8-ig. Eredményhirdetés a Hangvető Facebook oldalán. Tipp: böngésszétek bátran a fesztivál honlapját, így könnyű lesz a válaszadás. 

noura_mint_seymali_c_noura_mint_seymali.jpg 

Tovább

Ettől tutira okosabb és boldogabb leszel

Hogyan hat a zene az agyra és a testre? Budapest Ritmo wellness tippek

Jót tesz az agynak, a testnek és a léleknek is és nem kell vagyonokat költened egy-egy új löketre. A drog, ami nem öl meg, legális és boldoggá tesz: a zene. 

Mi történik, ha átaddod magad a ritmusnak, hagyod magad meglepni, és átéled a zenén keresztül közvetített üzeneteket? Világzenére alapozott életmódtanácsadás és Budapest Ritmo wellness-tippek, brit tudósok támogatásával.

monoswezi_c_cf_wesenberg.jpg

Tovább

Ica Sári te – ki tudod egészíteni a pajzán magyar dalokat?

Nemzdékek óta rendszeresen háborodik fel a felnőtt generáció azon, hogy mindenhonnan ömlik a szexulitás, az ártatlan gyerekeket pedig nem lehet megóvni az erotikadömpingtől. A helyzet nem újkeletű, igaz, a régi ember inkább virágnyelven, szimbolikusan erotizált, azonban cseppet sem volt ritka a szexus a mindennapi témák között. A népdalok például tele vannak ilyen utalásokkal, tehát a magyar már évszázadok óta, egész kicsi kortól kántálja a pajzán rigmusokat, anélkül, hogy tudna róla.

p1520495.jpg

Kép innen

Rejtett tartalmú népdalt találni tehát nem nehéz. Most az "A Csitári hegyek alatt" és az "Elvesztettem zsebkendőmet" örökzöldek mellett összegyűjtöttünk néhányat, amelyek kevésbé lehetnek ismertek. Ki tudod egészíteni a megfelelő sorral a szövegeket?

Balatoni legények

Balatoni legények, 
Ica te Sári te,

Libát loptak szegények,

Ica te Sári te,

Nem jól fogták a nyakát,

Sári cinge cungeráj,

Ica te Sári te.

 

Este jő, szürkül bé

Este jő szürkül bé

Tüz helyeket seperj bé!

Mert nem tudod ki jön bé

Mert nem tudod ki jön bé..

Este ki béjött volt

Kilenc almát hozott volt

Mind a kilenc piros  volt

Tegnap ki béjött volt

Kilenc almát hozott volt

Mind a kilenc rothadt volt

S a legény is egy rossz volt.

 

Tizenhárom fodor van a szoknyámon

Tizenhárom fodor van a szoknyámon,

Azt gondoltam, férjhez megyek a nyáron,

De már látom, semmi se lesz belőle;

Tizenkettőt levágatok belőle.

Barna kislány, jól meggondold magadat,

hová teszed le a leánysorodat!

többe onnan soha fel nem veheted.

Tizenhárom veréb ugrál a jégen,

Azt gondoltam, hogy elveszlek a télen,

De már látom, semmi se lesz belőle,

Tizenkettőt elhessentek belőle.  

 

Szabad a madárnak ágról ágra szállni

Szabad a madárnak ágról ágra szállni

Csak nékem nem szabad szeretőmhöz járni.

Szabad oda járni ej haj, nem szabad ott hálni.

Mert az édesanyja rá szokott vigyázni.

Tövises a rózsa, nem szakítok róla

Nem szeret a babám, nem tehetek róla.

Rózsa fa levelét ej haj le kell szakítani,

Nem szeret a babám el kell felejteni.

Álld meg Isten,álld meg a szeretőm házát.

Verd meg Isten, verd meg a benne lakóját.

Azt se mindeniket, csak az édesanyját.

Mért nem adta nekem az ő kedves lányát.

Ha neki kedves volt, nekem kedvesebb volt.

 

Haragszom az olyan szóra

Haragszom az olyan szóra, de csuhajla.

Ki a kisleányokat is megszólja, de csuhajla

Mert a kisleány arany csillag,

Arany garádicson csak ballag, de csuhajla.

Ki a menyecskéket is megszólja, de csuhajla.

Elszalad a kutya véle, de csuhalja.

Ki a legényembert is megszólja, de csuhajla.

Mert a legény mint a szamár,

Minden kis kapuba megáll, de csuhajla.

Ki az öreg embert is megszólja, de csuhajla,

Mert az öreg ember, kincses bánya,

Dirmeg, dörmög a dolmánya, de csuhajla.

Volt szeretőm, öt is hat is, de csuhajla,

Nem becsültem meg a hatot,

Megbecsülnék most egy vakot, de csuhajla.

 

Most pedig eláruljuk a helyes megfejtéseket. 

Balatoni legények: Elrikkantotta magát

Este jő, szürkül bé: A legény is egy jó volt

Tizenhárom fodor van a szoknyámon: Gyöngyvirágos oltár elé leteszed

Szabad a madárnak ágról ágra szállni: Ha neki lánya volt, nekem szeretőm volt

Haragszom az olyan szóra: Mert a menyecske csak zsíros bögre / De jó volna most egy vak is, de csuhajla

A Budapest Ritmo-n nemcsak a “pajzán” magyarokkal találkozhatsz, de 25 ország fellépői hozzák el a magyar fővárosba saját zenei kultúrájukat, így október 13-tól ismét fesztiválhelyszínné változik a Müpa.

További információ: www.budapestritmo.hu

Jegyek: http://budapestritmo.hu/#jegyek

Buli a sátorban!

A Sátor Színpad fellépői a Budapest Ritmo-n

A Budapest Ritmo igazi fesztiválhangulatot teremt a Müpában október 13-16 között, amire garancia a Sátor Színpad bulizós felhozatala. Finn folk hop, rockkal kevert kuduro, ütős koreai lánytrió és mbira-house ütemeire lehet táncolni a Müpa épülete mellett felállított színpadon. Playlist és rövid ajánló a kihagyhatatlan fellépőkről.

maia_barouh_c_maia_barouh.jpg 

Tovább