Jelentkezzetek showcase fellépőnek a Budapest Ritmo fesztiválra!

2016. július 14. - Hangvető

A tavalyi budapesti WOMEX sikere után a Hangvető a CAFe Budapesttel nagyszabású világzenei fesztivált rendez október 13-a és 16-a között a Müpában, amelynek célja többek között lehetőséget teremteni a régió világzenei előadóinak, hogy bemutatkozzanak a szakma prominensei előtt.

Ez a Budapest Ritmo az eddigi legkomolyabb kísérlet egy olyan világzenei fesztivál megvalósítására Közép- és Kelet Európában, amely lehetőséget teremt a régió és a nagyvilág találkozására. A magyar és kelet-európai fellépők mellett az elmúlt évek legnagyobb világzenei sztárjai közül is többen fellépnek. A fesztivál ízelítőt ad az ebben az évben Spanyolországban megrendezésre kerülő World Music Expo műsorából is: már egy héttel a WOMEX előtt a 2016-os program több fellépőjét Budapesten láthatja a közönség.

Az idei Budapest Ritmo fő témája a sokszor valószínűtlen és meglepő találkozás: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játéka.

somay_ma_rk.jpg

Fotó: Somay Márk

A fesztivál showcase színpadán magyar zenekarok illetve a régió más országainak, visegrádi térségnek és a Balkánnak a zenekarai is szerepelnek majd. Ennek keretében négy magyar produkció mutatkozhat majd be a nagyközönség, illetve a meghívott nemzetközi szakmai vendégsereg előtt, akiket a Hangvető és a Hagyományok Háza a pályázat során választ ki.

Augusztus 20-ig várjuk a jelentkezéseket!

A pályázat megnevezése:

Nép- és világzenei showcase a Budapest Ritmo Fesztiválon

A pályázat témája és célja:

A Hangvető és a Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar és a hazai nemzetiségi nép- és világzenei zenekarok számára, a 2016. október 15-én megrendezésre kerülő showcase napon való fellépésre. A showcase helyszíne a Müpa, az esemény a Budapest Ritmo Fesztivál keretében, annak egyik színpadaként történik. A közönségben a nemzetközi szakma mintegy 50 fontos nemzetközi szereplője – fesztiválszervezők, újságírók, promoterek, ügynökök – is jelen lesz.

A showcase keretében négy magyar zenekar kap fellépési lehetőséget, másnap, október 16-án pedig a régió más országaiból lép fel ugyanennyi előadó.

A Hangvető és a Hagyományok Háza célja, hogy a hazai élvonal ambiciózus szereplői bemutatkozhassanak a nemzetközi világzenei koncertélet prominensei előtt. Ezen belül is kiemelt cél, hogy minél több fesztivál és egyéb koncerthelyszín programszervezője lássa ezeknek a zenekaroknak a produkcióit.

A fellépési lehetőséghez jutó zenekarok fellépti díjban nem részesülnek, a Hangvető és a Hagyományok Háza ugyanakkor segítséget nyújt nemzetközi jelenlétük, stratégiájuk kialakításához.

A pályázók köre: 

Nép-és világzenei együttesek, előadók, amelyek vagy Magyarországon működnek, vagy más országokban, de magyar nyelven énekelnek vagy a magyar népzenei hagyományokban is gyökerező zenét játszanak.

A pályázat benyújtásának határideje:

2016. augusztus 20.

A nyertesek értesítésének határideje:

2016. szeptember 5.


Pályázat benyújtásának módja:


Július 1-től, elektronikus úton

Pályázati anyag:


A pályázati anyagot e-mailen küldve a registration@hangveto.hu e-mail címre várjuk. Az írásos anyagokat pdf formátumban kérjük.

  • angol nyelvű bemutatkozó anyag és diszkográfia. min. 1500, max. 3000 karakter terjedelemben
  • 3 db szám vagy videó mp3 formátumban a zenekar legújabb anyagából
  • a formáció tagjainak listája 
  • rider
  • honlapcím, Facebook-oldal (ha van)
  • kapcsolattartó neve, telefonszáma, e-mail címe.

A pályázattal kapcsolatos további kérdésekben a 06-1-209-8828 telefonszámon segítünk.

Szombaton robban a finn folk hop

interjú a Tuuletar-ral

A Tuuletar az egyik legizgalmasabb fellépő a hétvégi Budapest A Cappella Fesztiválon. A négy őrült énekest a finn folk hopról, a finn-magyar rokonságról és vadiúj albumukról kérdeztük.

* * * * * * * * * * * * * * * *Read English version below* * * * * * * * * * * * * * * *

tuuletar_1024x683.jpeg

Tovább

Ritmus és hang

A Budapest A Cappella Fesztivál vasárnapi programja izgalmas zárás, ahol előtérbe kerül a ritmus, és eljutunk a zene gyökereihez.  Az autentikus roma zene egyik legjobb együttese és egy nyugat afrikai virtuóz lép színpadra:  Lakatos Mónika és a Romengo koncertjét a burkina fasói Mamadou Diabaté követi. A jó hangulat garantált, ha nem akartok lemaradni a koncertélményről, itt vehettek jegyet elővételben.

romengo.jpg

Tovább

Hadd szóljon!

Budapest A Cappella Fesztivál

Különleges élményeket, varázslatos dallamokat és gyerekbarát szabadtéri bulit igér a Dunapest keretében,  a Várkert Bazár támogatásával rendezett  Budapest A Cappella Fesztivál. Fellép a Fool Moon és a Jazzation, északi lánycsapatoktól afrikai a cappelláig szinte minden megtalálható a WOMEX15 házigazda Hangvető által összeállított programban. Érdemes elővételben megvenni a bérletet vagy napijegyeket, ha nem akartok lemaradni az énekhangot ünneplő idei legszínesebb három napról. Részletes program itt.

ac_static_banner_970x250.png

Tovább

Északi erő, déli sárm

Szombat este a Budapest A Cappella Fesztiválon

A Dunapest keretében szervezett Budapest A Cappella Fesztivál második napja erős programmal pezsdíti fel a szombat estét. Június 18-án női kvartettek északról, grúz férfikar és a hazai közönség kedvence, a Fool Moon ereszti ki hangját a Várkert Bazár szabadtéri színpadán. Impulzív zenerajongók, katt ide.

tuuletar-promo-2.jpg

 Tuuletar (FI)

Tovább

Kezdetben volt a hang

A Cappella Fesztivál a Hangvetőtől

Június 17 és 19 között várja a közönséget a Budapest A Cappella Fesztivál, a Hangvető szervezésében. Varázslatos dallamokkal tölti meg a nyári estéket a másodszorra, idén a Dunapest keretében tartott koncertsorozat. Az első nap bolgár népdalok, afrikai a cappella, és a hazai Jazzation mutatja meg, mit lehet a puszta énekhangból kihozni. Ideális a helyszín: az Öntőház Udvar szabadtéri színpada laza és meghitt közeget biztosít a "legősibb hangszer" kibontakozásához. Aki már most fellelkesült, itt vehet jegyet.

vusa_mkhaya.jpg

Vusa Mkhaya (AT/ZIM)

Tovább

WOMEX 2016 PÁLYÁZATI KISOKOS - a határidő április 15.

A WOMEX hatalmas lehetőség a magyar nép- és világzenei együtteseknek, hogy bemutatkozzanak a nemzetközi világzenei piacon. Idén április 15-éig várják azokat a pályázatokat, amik közül a “hét szamuráj”, azaz a fesztivál zsűrije kiválasztja a 2016-os Santiago de Compostela-i WOMEX fellépőit. A posztban összegyűjtöttünk mindent, amit a WOMEX pályázatokról tudni kell és a pályázni kívánóknak szívesen adunk is néhány tanácsot.

womex_16.png

2015-ben a budapesti WOMEX-en 280 művész lépett fel, több mint 50 országból a Müpa 5 showcase színpadán, a Bálna daycase színpadán és az A38-on a DJ programon.

A zenekarok bemutatkozhatnak a szakma krémje előtt, találkozhatnak fesztivál- és koncerthelyszínek, nemzeti zenei exportirodák és koncertügynökségek képviselőivel, a menedzserek mellett szakújságírók, zenetudósok, filmesek, hangszerkészítők, rádiósok és tévések is ott lesznek a WOMEX-en.

Tovább

Neve is van: Budapest

Március 11-én jelent meg Snétberger Ferenc “In Concert” című új szólólemeze az ECM Recordsnál. Első magyar jazz-zenészként olyan nevekkel került egy kiadóhoz mint Keith Jarrett, Jan Garbarek, Chick Corea, The Hilliard Ensemble és Kurtág György. Interjú és lemezajánló.

Talán senkinek sem kell bemutatni a méltán világhírű Snétberger Ferencet, akinek számos lemeze jelent meg, koncertezett Londontól elkezdve Tokión át Budapestig, szólóban, trióban, nagyzenekarral és jazzquartettel. Mindemellett hetedik éve vezetője és tanára a Snétberger Központnak, rendszeresen ingázik Felsőörs, Budapest és Berlin között. A kiadó egy újabb világsztárral gazdagodott és a szerződéssel ő is elégedett.

2458_sne_tberger_pf1.jpg

 “Ha valami mást mondanék az nem lenne igaz, nagyon örülök és óriási dolog számomra mert mindig is az ECM-hez szerettem volna kerülni csak aztán a sors másfele vitt. Éppen Münchenben egy koncertem előtt vártam a soundcheckre mikor csörgött a telefonom, Manfred hívott (Manfred Eicher, az ECM Records alapítója) hogy szeretne velem dolgozni. Annak ellenére hogy a kiadó első lemeznek nem szokott élő felvételt kiadni, megállapodtunk hogy felveszik a decemberi zeneakadémiás fellépésemet és ez lesz az első közös kiadványunk.”

Valóban, talán nem túlzás azt mondani, hogy az ECM Records az egyik -ha nem A- legfontosabb kortárs zenével foglalkozó kiadó, a fent említett nevek mellett magyar előadóként Perényi Miklóst, Keller Andrást, a Keller Quartetet, Schiff Andrást és Boros Zsófiát is megtaláljuk. Azonban Snétberger Ferenc eddig az egyetlen olyan hazai jazzelőadó akivel szerződést kötöttek. Ahogy ő fogalmazott:

“Teljesen más a filozófiájuk mint a többi kiadónak. Őket csak a zene, a produkció érdekli, meghagyják a művészi szabadságot az előadóknak, nincsenek allűrök és mellébeszélések”.

Természetesen ha valaki egy ilyen kiadóval áll szerződésben akkor megnyílik az út olyan kooprodukciók megszületéséhez is mint a triós felvétel, melyet már fel is vettek és remélhetőleg 2017-ben meg is jelenik.

Joey Baronnal és Anders Jorminnal készítettünk a lemezt, velük már korábban is játszottam együtt és mivel ők is az ECM-nél vannak, így természetesnek tűnt hogy velük is rögzítsünk egy anyagot”. A most megjelent CD-n a 2013-as budapesti Zeneakadémián tartott szóló hangversenyének egy része hallható. “Közösen választottuk ki a kiadóval a lemezre kerülő számokat amik a legjobban sikerültek. Mindig felemelő érzés a Zeneakadémián játszani, különösen egyedül, a hangosítás is minden rendben volt, ilyenkor már előtte is érzem, hogy igen, ez egy jó koncert lesz”.

Külön érdekességként az új lemez szinte pontosan 20 évvel az első önálló (Budapest concert, Enja records) koncertfelvétele után jelent meg.

“Az egy nagyon virtuóz lemez volt. Ahogy idősödöm egyre inkább rájövök hogy néha a kevés is sok lehet. Vannak olyan előadók akik 3-4 hangból is tudnak csodát csinálni. Néha eszembe jut, hogy túl sok virtuozitás van. A technika az egy olyan dolog, ami majdnem mindenkinek megvan, de azt úgy használni, hogy zene legyen belőle az nagyon keveseknek adatik meg. Hogy egy dallamból induljak ki és azt úgy játsszam ahogy kell. Hogy megszületik benned a hang, elképzelsz valamit és az úgy szólaljon meg ahogy te akarod. Ez a feeling” 

A ’95-ös Budapest concert-hez képest valóban sokkal letisztultabb, puritánabb lemez lett. Az In Concert, kevesbé virtuóz, kevésbé “tekerősl”, inkább mesélős, “parlandós” az előadásmód, sokkal dallamközpontúbb a zene. Több a csend, több a szünet a hangok között, nem annyira a feszes ritmika a vezérlő elv, sokkal inkább áradó, “végtelenített” dallamok dominálnak. Szinte kivétel nélkül lassú számok követik egymást, melyek majd’ mindegyike improvizáció. Mintha lenne egy improvizációs univerzum amiben vannak témák, motívumok és ezekből (az ihlet hatására vagy ahogy ő mondja: egy “meditációs állapotba” kerülve) születnek meg maguk a darabok.

“Néha amikor hallgatom a felvételt nekem is feltűnik, hogy egy-egy téma végigvonul a koncerten, hogy az ötödik számban egyszercsak előkerül egy dallamfoszlány ami már ott volt az első szám legelején is” mondja az előadó.

Valóban, a lemez nagyon melankolikus hangulatú, szinte mindig visszatér a kiindulópontra, dallamtöredékek és motívumok vonulnak végig a darabokon, amik egyfajta önnosztalgiaként újra és újra felidéződnek.

2458_b.jpg

“Mindig az a cél, hogy a koncert összeálljon valami egésszé. Hogy legyen egy íve. Elképesztő a kulturális élet itt, a közönség mindig reagál, mindig figyel, felveszik a lelkükkel. Szeretik a zenét. Az összes külföldi zenész barátom ugyanezt mondja. Mindig fantasztikus itt játszani, az egész város csodálatos, mindig szeretek ide hazajárni. Berlin teljesen más, nagyon multikulturális, de Budapestnek van egy olyan varázsa ami semmivel sem összehasonlítható”.

 A lemezen szereplő számok is Budapest I-VIII címet kapták, melyek mindegyike saját kompozíció, kivéve a legutolsó darabot, mely a Harold Arlen által szerzett Somewhere over the rainbow.

Mi inspirálja? “Nem nagyon hallgatok gitárosokat, inkább zongoristákat. Meg sok klasszikus zenét. Az inspirációt sokszor a gitár adja, mikor szabadidőm van állandóan a kezemben van, mindig keresek rajta dallamokat, valamit, aztán ezeket rögzítem és félrerakom őket érni. De rengeteg inspirációt kapok itt az iskolában (Snétberger központ Felsőörsön). Teljes más mikor magad vagy és gitározol mint mikor valakinek valamit át kell adni. Sokszor akkor érted meg te is. Amikor tanítasz akkor magadat is tanítod”

A lemezbemutató koncert a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül kerül megrendezésre április 15-én, melyre már elővételben elfogytak a jegyek, azonban április 3-án a MOM kulturális központban még lehet hallani egy tanévzáró koncert keretében Snétberger Ferencet és tanítványait.

Günsberger Ákos