Ereszd ki a boldogságért!

2017. május 22. - Hangvető

Boldogsághormonok, kiegyensúlyozottság, egészséges szív és tüdő -  hogy csak párat említsünk az éneklés jótékony hatásai közül. Mi a dalolás közlekedéstechnikai alkalmazása és működik-e mint afrodiziákum? 

1027901_kovacs-kati-1966-mti.jpg

 Kovács Kati az 1966-os Táncdalfesztiválon

Tovább

Csak szájjal? Simán!

Zenélni hangszerek nélkül nem csak, hogy lehetséges, de külön műfajok születtek így, és, ha jobban belegondolunk, maga a zene is. Megmutatjuk, hogyan kapcsolódik a szájdob és az a cappella, és több földrészt átívelő beatbox-történelmi áttekintést olvashattok.

breathcontrol_oct2002.jpg

Kép: részlet a 'Breath Control' című beatbox-dokumentumfilmből

Tovább

Titok, amiről tudnod kell

A Titok, Snétberger Ferenc legújabb albuma a napokban jelent meg, a hazai jazz rajongók és a nemzetközi színtér örömére. Túlzás lenne állítani, hogy interjúnkból kiderül a lemez varázsának titka, pár izgalmas részlet az ECM kiadványáról viszont igen.

snetberger_ecm_raffay_zsofi_2.jpg

Snétberger Ferenc © Raffay Zsófia / ECM Records

Tovább

Barangolás egy álomban

Snétberger Ferenc új, Titok címet viselő albumán Anders Jormin (nagybőgő) és Joey Baron (dobok) érzékeny kíséretében bontakozik ki a jazz-legendára jellemző könnyed virtuozitás és derűs mélység. Olvassátok beharangozó bejegyzésünket az álomszerű barangolásra hívó lemezről!

snetberger_foto_ecm.jpg

Tovább

Hallgasd a csodát!

Mire képes a tar hangszer és meddig tart egy mugam impró? Létezik-e a török-magyar zenei közösség és hogyan rezeg a tuvai torokének? Hogy lehet, hogy egy két és fél ezer kilométerre fekvő kis ország dalai rokonok a magyar dallamokkal? Minderre választ kaphattok a Pont FesztiválonVizeli Balázs és bandája Navratil Andreával és Demeter Lászlóval kiegészülve, a Malik Mansurov Mugham Quartet, a Guessous Mesi Trió és a Huun-Huur-Tu koncertjein. Olvassatok bővebben a fellépőkről!

pont_huun_fb_event_c.jpg

Fotó: Huun-Huur-Tu, grafika: Mohammed Nur 

Tovább

Nomádok nyomában

A Pont Fesztiválon bepillanthattok a belső-ázsiai népek egyszerre ismerős és egzotikus világába. Itt még létezik az a hagyományos nomád életforma, ami a honfoglaló magyarokat is jellemezte: a pásztorok jurtákban élnek, kultúrájukban fontos szerepet játszik a lovak tisztelete és évezredek hagyományát őrzik a zenében és kézművességben. Az élő tradíciókat az UNESCO által elismert szellemi örökségek köré rendezve, interaktív programokon keresztül ismerheted meg a Ponton.

pont_kirgisztan_a.jpgfotó: Ágh András

Tovább

Egyszerű, mint a torokének

Hogy születnek a jurták, milyen a perzsa Tavaszünnep íze és milyen gyorsan repül a vándorsólyom? A Pont Fesztivál-on kipróbálhatjátok és megkóstolhatjátok belső-ázsia csodáit, sőt torokénekelni is tanulhattok tuvai mesterektől. A bejegyzés végén egy szuper videót is mutatunk a vándorsólyom röptéről.

pont_solymaszat_a.jpg

Álmos, a sólyom, Terényi Gábor fotója

Tovább

Berezegtetik a világot

A Huun Huur Tu a felkelő nap első és a lemenő nap utolsó sugarainak fényét jelenti a tuvaiak nyelvén. A torokéneklés világhírű mesterei a névválasztással is kifejezik a műfaj természetközeliségét: a füves pusztát beragyogó különböző fények a torokéneklés különböző módozataira emlékeztetik őket. De hogyan jutott el a nagyvilághoz a torokéneklés csodája? 

pont_huunhuurtu_a.jpg

Fotó: Huun-Huur-Tu

Jó a rezgése

A jövő héten a Pont Fesztiválon hallhatjátok az együttest, sőt személyesen tanulhattok tőlük torokénekést egy szombati workshopon. Már írtunk a különleges énektechnika természetet idéző hangjairól, ami a nomád életmódban gyökerezik és a tuvai zene egészének sajátja. Egy énekes egyszerre több hangot képez, varázslatos harmóniákat teremtve, a hangszerek is természetes anyagból készülnek és idézik a természet hangjait, a lódobogást, a szél süvítését; a Huun-Huur-Tu sámándob (düngür), doromb (khomus), szárított bikaheréből készült csörgő (xapchyk) és hagyományos húros hangszerek segítségével idézi meg az ősök szellemét. Koncertjeiken érezhető a zene sámánisztikus gyökere, talán ez is a titka, hogy a világ legkülönbözőbb helyein tartanak teltházas koncerteket. 

tuvan_ensemble.jpgTuvai Állami Együttes, forrás: www.fotuva.org

 Szovjet sámánok és népi együttesek

A tuvai sámánizmus is megsínylette a szovjet időket, de folytonossága nem szakadt meg teljesen, a családi ünnepek és a halottak elbúcsúztatásakor is jelen kellett, hogy legyen egy sámán, a szovjet tiltás ellenére. A rendszerváltás után újjászületett hagyományos kultúra egyik mérföldköve az 1993-ban, Mongus Kenin-Lopsan vezetésével alapított Düngür, a Tuvai Sámánok Társasága, ami a megalakulást követően csupán 37 tagsági könyvvel rendelkező sámánt jegyzett. Az összehasonlítás végett: 1937 előtt 725 sámánról tudtak Tuvában.

A tuvai torokéneklés továbbélésének másik pillére azonban némi iróniával éppen az állami népi együttes intézménye bizonyult. Ha nem is tükrözte hűen a hagyományt, de megélhetést biztosított a zenészek számára. a Huun-Huur-Tu alapító tagjai közül Kaigal-ool Khovalyg, Sayan és Alexander Bapa és Albert Kuvezin is ilyen állami együttesben zenélt, mielőtt elindultak saját útjukon a kilencvenes években. Az együttes jelenlegi tagjai a nomád pásztorként fenőtt Kaigal-ool Kholvalyg, aki a kargyraa stílus mestere, a szintén kargyraa-t éneklő, de jazz és rock háttérrel is rendelkező Sayan Bapa, a fűttyszerű sygyt-et gyakorló és számos hangszeren játszó Alexey Saryglar, végül a legfiatalabb tag, Radik Tyulyush, aki nagyapjától tanulta a torokéneklést, de van egy rock bandája is. Hallgassatok egy számot a jelenlegi felállástól:

A Huun-Huur-Tu, és egyben a tuvai torokéneklés világhíre részben az amerikai Theodore Levin etnomuzikológusnak köszönhető: az ő meghívására utaztak először az Egyesült Államokba a zenekar tagjai a nyolvanas években. A Huun-Huur-Tu felfedezése nagy hullámot vert: Frank Zappa, a Kronos Quartet, Ry Cooder és a the Chieftains is zenélt a a tuvaiakkal. Ezzel párhuzamosan a sámánizmus iránti érdeklődés is beindult, bécsi pszichiáterektől amerikai turistákig sokan látogattak Tuvába az ősi kultúra szépségétől és vadságától megigézve. Egy igazán kivételes felvétellel zárjuk, ami a rossz minőséggel együtt zenetörténeti jelentőséggel bír, és rögzíti azt a csodálatot és lelkesedést, amit a tuvai torokéneklés megjelenése kiváltott nyugaton. Frank Zappa kevéssel halála előtt látta vendégül stúdiójában a Huun-Huur Tu akkori tagjait, az ír  The Chieftains folk-legendát, de még a Motörhead is felbukkan:

A tuvai torokéneklés mellett más csodákkal is ismerkedhettek a Pont Fesztiválon: a részletes programokért látogassatok el a Hangvető Facebook oldalára, vagy a fesztivál honlapjára.

A Selyemút hangjai - nyugodt szombat estéhez

A türk népek gazdag tradíciójából válogatott playlist. Igazi különlegességekkel ismerkedhetsz meg: tuvai torokéneklés, azeri mugam és a türk bárdok segítenek kizökkenni a mókuskerékből és elröpítenek a sztyeppék, a nomád életmód és a Selyemút világába. Élőben a Pont Fesztiválon élhetitek át a csodát.

alim-qasimov-and-fargana-qasimova-layla-and-majnun-3-credit-david-o-connor-750.jpg

 Alim Qasimov és Fargana Qasimova, fotó: David O'Connor

Tovább