Kép < 3 Hang

2017. augusztus 16. - Hangvető

Az októberi Budapest Ritmo-n hangsúlyos a zenét kisérő vizualitás: több fellépő koncertjét is egyedi vetítés kiséri. Kik ők és milyen szerepet játszik a hangot kisérő kép? 

Tovább

Vizes Playlist

A nyári hőségben egy hűsítő playlist-tel kedveskedünk: hallgatása tó-, folyó- vagy medenceparton ajánlott. Az őszi Budapest Ritmo fellépőitől hallhattok trópusi hangulatú zenéket: Lura a Zöld-foki szigetekről, a zimbabwei Mokoomba, a Makossa & Megablast és egyik idei kedvencünk, Chassol muzsikál.

300dpi_lura_0413_15.jpgLura © Lura

A Hangvető és a CAFé Budapest szervezésében idén másodszorra rendezett Budapest Ritmo programjáról többet a fesztivál honlapján olvashattok.

Ez most a legjobb a világzenében!

Hallgassátok meg 90 perces playlistünket, a legjobb aktuális világzenéből. A World Music Charts Europe júliusi top 20 albuma közt Cserepes Károly legújabb lemeze, a Blacklake, az archív felvételeket elektronikus hangszőnyegen tálaló különleges zenéje is szerepel (ezen a linken olvashattok albumkritikát). 

A listát Maria Kalaniemi csodálatos újdonsága, a Svalan vezeti, de igazi a nyári kóstolót kaptok a világzene javából: a nagy visszatérő, az Orchestra Baobab, King Ayisoba, dögös Rebetiko a Trio Tekke-től, és La Mambanegra, a teljesség igénye nélkül. Élvezzétek a zenét!

Kurtág a házban

Szó szerint - Kurtág György ugyanis a Budapest Music Center épületében él és alkot, ahol a világ legrangosabb jazz és kortárs klasszikus zenei kiadója, az ECM terjesztői találkozóján vett részt a Hangvető.  A legújabb kiadványokról, a kivételes szakmai eseményről és a frissen kiadott Kurtág albumról is olvashattok.

10011723_808098119210144_172706128_o.jpgKurtág Márta és Kurtág György a BMC-ben Fotó: BMC

 

Az ECM találkozóján olyan résztvenni, mint egy exluzív klubtagság: világszínvonalú zenét hallgathat az ember nemzetközi profik szűk körében. A szakmában félistenként tisztelt ECM alapító-tulajdonos-producer, Manfred Eicher is megjelent, szikrázó jelenlétével és szuggesztív gesztusaival leginkább egy modern Lisztre emlékeztetett, és mindenki kicsit egyenesebben ült a BMC zenei könyvtárának székein. A világon egyedülálló, hogy egy kiadó szinte minden albumának megalkotásában részt vesz az a producer, aki inkább szellemi vezető - az a bizonyos ECM-hangzás egyértelműen Eicher műve.

Ha lehetséges, még nagyobb áhítat övezte a napokban kiadott, öt évtized kórusra és zenekarra írt műveit felvonultató Kurtág album bemutatását, tapintható volt a magyar zeneszerző iránti tisztelet. A karnagy Reinbert de Leeuw hosszan mesélt a felvétel kihívásairól: mindenben Kurtág véleményét követték, és szinte szállóigévé vált a mester leggyakoribb reakciója: "Nein!". Isteni szerencse az is, hogy rátaláltak Gerrie de Vries énekesnőre,  - Kurtág ugyanis kimondottan Monyók Ildikónak írta a dadogó, botorkáló, az elemi szorongást zenére fordító 'What is the Word' opuszt, de Vries azonban megvalósította azt a minőséget, amit Kurtág belső hangja diktált. 

kurtag_borito.jpgAz új Kurtág album borítója © ECM

Az ECM több magyar művésszel is dolgozik: A találkozót Snétberger Ferenc szóló koncertje nyitotta meg, általános tetszést aratva (itt olvashatjátok a tavasszal megjelent 'Titok' album ajánlóját), de Schiff András, Eötvös Péter és Boros Zsófia is szerepel az ECM művészek sorában. A Hangvető webshopjában megrendelhető az összes magyar vonatkozású, vagy "simán csak" világszínvonalú jazz és kortárs komolyzenei kiadvány, hírlevelünkre feliratkozva pedig rögtön értesülhettek a legújabb különlegességekről.

img_3308_2.JPGPetter Eldh, Django Bates, Peter Bruun, Jeremy Farnell(manager) & Heino Freiberg (ECM)

 

Az esték igazi jazz-csemegét tartogattak a BMC közönségének: vasárnap Björn Meyer szólókoncertjét hallgathatták, hétfőn pedig Django Bates triója lépett fel. Mindkét koncertet elmélyült zeneiség, üdítő meglepetések és inspiráló hangulat jellemezte, megelőlegezve az ECM tarsolyában rejlő, az őszi szezonra tartogatott kiadványokat. Ráadásul a legendás kiadó jövőre ünnepli félévszázados fennállását - érdemes lesz követni munkájukat, amiről mi is rendszeresen tudósítunk.

bhp_528.jpgBjörn Meyer koncertje a BMC-ben fotó: Hrotkó Bálint/BMC

 

 

Boldog gyerekek és mezítlábas beatboxer a Budai Várban

Boldog gyerekek, mezítlábas beatboxer, a Tavaszi Szél mbube verziója és együtténeklős buli - egy pár emlékezetes pillanat a 2017-es Budapest A Capella Fesztiválról. Fényképes-videós beszámoló következik:

bacf17_fotok-vargha_mate_51.jpgA Vocal Band Kreativo itt Budapestről énekel. Fotó: Vargha Máté

Tovább

A három legjobb dolog

Az eheti Budapest A Cappella Fesztivál első fellépője, a szlovén Vocal Band Kreativo arról énekel, amitől vitathatatlanul szebb az élet. Vegyük mindjárt a kávét:

Akkor is, ha csak cikóriából készül, a szöveg szerint.. még kedvesebb szívünknek az a népszerű szlovén dal, amiben központi szerepet kap a biciklizés, és egy egészen vicces, ikonikus dal feldolgozása a 90-es évekből, a Leteči Potepuhi (nagyjából: Repülő Csavargók) együttestől. Itt az eredeti:

Hogy mi a harmadik (vagy első) legjobb dolog, azt a fantáziátokra és szlovén nyelvtudásotokra bízzuk, bár a fenti klipp ad némi támpontot. Most jöjjön a Vocal Band Kreativo a cappella feldolgozása:

Többet is megtudhattok a vicces szlovén bandáról és többi fellépőnkről a Papageno cikkéből, de mint annyi minden más, az a cappella is jobb élőben! Gyertek hétvégén a Budapest A Cappellára, ahol ingyenes családi programokkal és koncertekkel várunk titeket!

 

Playlist nyári estékre

Füledbe dúdol nyári estéken ez a playlist, a harmadik Budapest A Cappella Fesztivál előadóitól: Yellow Sisters, Corou de Berra és Insingizi, de hallhattok a tavalyi fesztivál sztárjaitól, a Jazzation-től és a Fool Moon-tól is egy-egy dalt, és nagy kedvencünk, a Tuuletar-t se hagyhattuk ki. Az a cappella élőben még szebb, gyertek az ingyenes fesztiválra!

Játssz a zenével!

Festhettek dallamokra, próbára tehetitek magatokat a családi kvízben, és sok más játékot is kipróbálhattok június második hétvégéjén. A játékmester, Somogyi-Rohonczy Zsófia mesél az idén harmadszorra megrendezett Budapest A Cappella Fesztivál családi programjairól:

Tovább

Miért jó, ha fáj?

A magyarok sírva vigadnak, sok népdal mérlege legalább egy anyai átok vagy beteljesületlen szerelem - de miért kell nekünk ennyi szívfájdalom, és mi a kesergések közösségi értéke? A jövő heti Budapest A Cappella Fesztivál apropóján megnézzük közelebbről a szomorú dalok szerepét életünkben, és engedjük, hadd fájjon:
2016-corou-val-paint.jpg Corou de Berra © Val Paint

Tovább

Többen jobb!

Képzeljétek el, hogy beleharaptok egy zamatos, ropogós, lédús gyümölcsbe. Ha ez az éneklés, a maga jótékony hatásaival, akkor kórusban énekelni olyan, mintha saját biokertészetünk lenne. Vagy inkább, mint egy jófajta barátságos focimeccs. Hogy miért, megtudhatjátok alább, és az egyik legizgalmasabb magyar kórus a Soharóza vezetőjével, Halas Dórával készült mini-interjúnkat is olvashatjátok:

13217368_1169854763055420_4721572321946081976_o.jpgbevándorlók és helyiek énekelnek a finn Maailma-kuoro-ban. Fotó: Jarmo Siira Photography

Tovább