Boldog gyerekek és mezítlábas beatboxer a Budai Várban

2017. június 14. - Hangvető

Boldog gyerekek, mezítlábas beatboxer, a Tavaszi Szél mbube verziója és együtténeklős buli - egy pár emlékezetes pillanat a 2017-es Budapest A Capella Fesztiválról. Fényképes-videós beszámoló következik:

bacf17_fotok-vargha_mate_51.jpgA Vocal Band Kreativo itt Budapestről énekel. Fotó: Vargha Máté

Tovább

A három legjobb dolog

Az eheti Budapest A Cappella Fesztivál első fellépője, a szlovén Vocal Band Kreativo arról énekel, amitől vitathatatlanul szebb az élet. Vegyük mindjárt a kávét:

Akkor is, ha csak cikóriából készül, a szöveg szerint.. még kedvesebb szívünknek az a népszerű szlovén dal, amiben központi szerepet kap a biciklizés, és egy egészen vicces, ikonikus dal feldolgozása a 90-es évekből, a Leteči Potepuhi (nagyjából: Repülő Csavargók) együttestől. Itt az eredeti:

Hogy mi a harmadik (vagy első) legjobb dolog, azt a fantáziátokra és szlovén nyelvtudásotokra bízzuk, bár a fenti klipp ad némi támpontot. Most jöjjön a Vocal Band Kreativo a cappella feldolgozása:

Többet is megtudhattok a vicces szlovén bandáról és többi fellépőnkről a Papageno cikkéből, de mint annyi minden más, az a cappella is jobb élőben! Gyertek hétvégén a Budapest A Cappellára, ahol ingyenes családi programokkal és koncertekkel várunk titeket!

 

Playlist nyári estékre

Füledbe dúdol nyári estéken ez a playlist, a harmadik Budapest A Cappella Fesztivál előadóitól: Yellow Sisters, Corou de Berra és Insingizi, de hallhattok a tavalyi fesztivál sztárjaitól, a Jazzation-től és a Fool Moon-tól is egy-egy dalt, és nagy kedvencünk, a Tuuletar-t se hagyhattuk ki. Az a cappella élőben még szebb, gyertek az ingyenes fesztiválra!

Játssz a zenével!

Festhettek dallamokra, próbára tehetitek magatokat a családi kvízben, és sok más játékot is kipróbálhattok június második hétvégéjén. A játékmester, Somogyi-Rohonczy Zsófia mesél az idén harmadszorra megrendezett Budapest A Cappella Fesztivál családi programjairól:

Tovább

Miért jó, ha fáj?

A magyarok sírva vigadnak, sok népdal mérlege legalább egy anyai átok vagy beteljesületlen szerelem - de miért kell nekünk ennyi szívfájdalom, és mi a kesergések közösségi értéke? A jövő heti Budapest A Cappella Fesztivál apropóján megnézzük közelebbről a szomorú dalok szerepét életünkben, és engedjük, hadd fájjon:
2016-corou-val-paint.jpg Corou de Berra © Val Paint

Tovább

Többen jobb!

Képzeljétek el, hogy beleharaptok egy zamatos, ropogós, lédús gyümölcsbe. Ha ez az éneklés, a maga jótékony hatásaival, akkor kórusban énekelni olyan, mintha saját biokertészetünk lenne. Vagy inkább, mint egy jófajta barátságos focimeccs. Hogy miért, megtudhatjátok alább, és az egyik legizgalmasabb magyar kórus a Soharóza vezetőjével, Halas Dórával készült mini-interjúnkat is olvashatjátok:

13217368_1169854763055420_4721572321946081976_o.jpgbevándorlók és helyiek énekelnek a finn Maailma-kuoro-ban. Fotó: Jarmo Siira Photography

Tovább

Ereszd ki a boldogságért!

Boldogsághormonok, kiegyensúlyozottság, egészséges szív és tüdő -  hogy csak párat említsünk az éneklés jótékony hatásai közül. Mi a dalolás közlekedéstechnikai alkalmazása és működik-e mint afrodiziákum? 

1027901_kovacs-kati-1966-mti.jpg

 Kovács Kati az 1966-os Táncdalfesztiválon

Tovább

Csak szájjal? Simán!

Zenélni hangszerek nélkül nem csak, hogy lehetséges, de külön műfajok születtek így, és, ha jobban belegondolunk, maga a zene is. Megmutatjuk, hogyan kapcsolódik a szájdob és az a cappella, és több földrészt átívelő beatbox-történelmi áttekintést olvashattok.

breathcontrol_oct2002.jpg

Kép: részlet a 'Breath Control' című beatbox-dokumentumfilmből

Tovább

Titok, amiről tudnod kell

A Titok, Snétberger Ferenc legújabb albuma a napokban jelent meg, a hazai jazz rajongók és a nemzetközi színtér örömére. Túlzás lenne állítani, hogy interjúnkból kiderül a lemez varázsának titka, pár izgalmas részlet az ECM kiadványáról viszont igen.

snetberger_ecm_raffay_zsofi_2.jpg

Snétberger Ferenc © Raffay Zsófia / ECM Records

Tovább