Azt hitted, tudod milyen a Balkán?

2017. szeptember 13. - Hangvető

A balkáni világzenéről sokaknak az a kép ugrik be, amikor turisták ugrálnak Boban Markovic unásig hallott slágereire, valahol a hetedik kerületben. Megmutatjuk, hogy a félsziget zenéje a sztereotípiákat meghazudtolóan sokrétű. Áttekintés a Budapest Ritmo fellépőiről, és a hozzánk minden értelemben közelálló kultúrákról.

Mit adtak nekünk a törökök?

Szinte minden balkáni országban létezik az a rézfúvós felállás, amit a 90-es években Kusturica filmjei és Boban Marković bandája ismertetett meg a világgal. Ezt a zenét, amit hallva kevesen tudnak ülve maradni, a törököknek, pontosabban az Oszmán Birodalom janicsár zenekarainak köszönhetjük, ami megmagyarázza elterjedését az egész félszigeten. Bármelyik buliban működik, és a balkán egyik legsikeresebb zenei exportcikke.

A Budapest Ritmo-n az albán Fanfara Tirana-tól, az - egyébként német - Äl Jawala-tól és a Csángállótól hallhatok ilyet, bár egyikre sem mondhatjuk, hogy vegytiszta rezesek. Kezdjük ott, hogy a Fanfara Tirana a Transglobal Underground-dal zenél együtt, melléjük Harcsa Veronika is beszáll. Az Äl Jawala tartja magát a jól bevált rezesek-ütősök kombóhoz, de amit ők játszanak, az igazából Balkan Beats - a 90 évek közepére, Berlinbe datálható stílus, ráadásul swing, ska, reggae és electro is befigyel:

Transz, Busók és a hold

A népzene régebbi rétegeihez nyúl a bolgár Oratnitza - nem véletlenül bukkannak fel klipjeikben kukerik (a busók bolgár megfelelői), és koncertjeik is inkább pogány rítushoz hasonlítanak. Didjeridoo és két énekes egészíti ki az együttes akusztikus felállását, amiben egyértelműek a népzenei gyökerek, de a végeredmény egy trance bulihoz hasonlít. A magyar showcase fellépők közül a Meszecsinkával (a meszecsinka bolgárul holdacska) vonható párhuzam: náluk is jelen van a bolgár hagyomány, de a hatás még pszichedelikusabb. Nehéz eldönteni, hogy ördögűzés, szellemidézés, vagy szerelmi mágia szem- és fültanúi vagyunk.

Helyi szellem

Az idei Budapest Ritmo egyik nagy meglepetése a Söndörgő együttműködése lesz az Amsterdam Klezmer Band-del. Ahogy egy friss interjúból kiderül, még ők sem tudják, mi sül ki a projektből, ami biztosan adott, az adott, az a jó kémia. Az együttműködés újdonságán felül a Söndörgő most újítja meg saját hangzását, új hangszereket emelnek be a már eleve széles repertoárba: ne a tőlük megszokott tamburicát, a Duna-menti szlávok hagyományos zenéjét várjátok. A belgrádi KAL is jó példa arra, amikor egy zenekar kilép a helyi keretekből: a gitár és dobok rock-os irányba viszik a fülünknek ismerős balkáni zenét: 

Csak finoman

Hogy a lágyságnak, a meditatív szerzeményeknek is jut hely a balkáni zenében, azt többek között Boris Kovač, a vajdasági művész új formációja is bizonyítja. Kovač sok alapgondolatot megfogalmaz, ami általánosan a térség kultúrájára is igaz: Kelet és Nyugat határvidéke, az itt élő népek hagyományának sokszínűsége és keveredése. Ez a kifinomultság jellemzi a showcase programban szereplő Tomáš Liška együttesét, de a Franolić-Ćulap-Kamenko Trió zenéjét. Tomáš Liška Invisible World projektje a kortárs jazz nyitottságával viszonyul a térség dallamaihoz, a zágrábi úd-mester Franolić triója egészen a bizánci, arab és indiai gyökerekig nyúl vissza. 

A Budapest Ritmon nem csak a balkáni térség sokszínű zenéit ismerhetitek meg, de audiovizuális élményekben lehet részetek, új együttműködéseket hallhattok és távoli országok előadóival találkozhattok. A részletes programért látogassátok a fesztivál weboldalára, kövessétek a Hangvetőt a Facebook-on, vagy iratkozzatok fel az eseményre.

A jegyeket ezen a linken tudjátok megrendelni.

Hippik után nemzetközi zsűri

A Csángálló a Transglobal World Music Chart nemzetközi szakemberekből álló zsűrijét is meggyőzte: albumuk, a Fel az Úton (Fonó Records, 2016) a bekerült a szeptemberi legjobbak közé. A Budapest Ritmo egyik magyar showcase fellépője O.Z.O.R.A. közönségét már meghódította, tavaly együtt nyitották meg a fesztivált Lajkó Félixszel. A Szimplában október 5-én, hallhatjátok őket két másik magyar és három térségbeli feltörekvő zenekar társaságában. Megmutatjuk, hogyan muzsikáltak O.Z.O.R.A.-n:

A Budapest Ritmo célkitűzése, hogy támogassa a fiatal és feltörekvő zenekarokat. A showcase napon az együttesek egy nemzetközi szakemeberek előtt játszanak, alkalmuk nyílik a kapcsolatépítésre és a visszajelzések begyűjtésére a profiktól. Ti új bandákkal találkozhattok, és képbe kerülhettek a térség világzenei felhozalatával, a Szimpla hangulatos helyszínén.

Többet is megtudhattok a Budapest Ritmo showcase napjáról, a fesztivál többi fellépőjéről, és az izgalmas szakmai programokról a fesztivál weboldalán, a Facebook esemény oldalán, vagy itt, a blogon. Októberben találkozunk!

Amikor jó a kémia

Hogy jön össze egy albán rezesbanda és egy londoni MC? A tuniszi popnak mi köze a roma dallamokhoz? Na és a Duna-menti szerbeknek a holland klezmerhez? A Budapest Ritmo-n sehol máshol nem hallható együttműködések és egyedi produkciók vannak műsoron: most bemutatjuk, kiket hallhattok, és hogyan álltak össze a nem mindennapi konstellációk.

10_06_lajko_felix_es_a_volosi_hajdu_andras-01.jpg

Tovább

Vizes Playlist

A nyári hőségben egy hűsítő playlist-tel kedveskedünk: hallgatása tó-, folyó- vagy medenceparton ajánlott. Az őszi Budapest Ritmo fellépőitől hallhattok trópusi hangulatú zenéket: Lura a Zöld-foki szigetekről, a zimbabwei Mokoomba, a Makossa & Megablast és egyik idei kedvencünk, Chassol muzsikál.

300dpi_lura_0413_15.jpgLura © Lura

A Hangvető és a CAFé Budapest szervezésében idén másodszorra rendezett Budapest Ritmo programjáról többet a fesztivál honlapján olvashattok.

Ez most a legjobb a világzenében!

Hallgassátok meg 90 perces playlistünket, a legjobb aktuális világzenéből. A World Music Charts Europe júliusi top 20 albuma közt Cserepes Károly legújabb lemeze, a Blacklake, az archív felvételeket elektronikus hangszőnyegen tálaló különleges zenéje is szerepel (ezen a linken olvashattok albumkritikát). 

A listát Maria Kalaniemi csodálatos újdonsága, a Svalan vezeti, de igazi a nyári kóstolót kaptok a világzene javából: a nagy visszatérő, az Orchestra Baobab, King Ayisoba, dögös Rebetiko a Trio Tekke-től, és La Mambanegra, a teljesség igénye nélkül. Élvezzétek a zenét!

Kurtág a házban

Szó szerint - Kurtág György ugyanis a Budapest Music Center épületében él és alkot, ahol a világ legrangosabb jazz és kortárs klasszikus zenei kiadója, az ECM terjesztői találkozóján vett részt a Hangvető.  A legújabb kiadványokról, a kivételes szakmai eseményről és a frissen kiadott Kurtág albumról is olvashattok.

10011723_808098119210144_172706128_o.jpgKurtág Márta és Kurtág György a BMC-ben Fotó: BMC

 

Az ECM találkozóján olyan résztvenni, mint egy exluzív klubtagság: világszínvonalú zenét hallgathat az ember nemzetközi profik szűk körében. A szakmában félistenként tisztelt ECM alapító-tulajdonos-producer, Manfred Eicher is megjelent, szikrázó jelenlétével és szuggesztív gesztusaival leginkább egy modern Lisztre emlékeztetett, és mindenki kicsit egyenesebben ült a BMC zenei könyvtárának székein. A világon egyedülálló, hogy egy kiadó szinte minden albumának megalkotásában részt vesz az a producer, aki inkább szellemi vezető - az a bizonyos ECM-hangzás egyértelműen Eicher műve.

Ha lehetséges, még nagyobb áhítat övezte a napokban kiadott, öt évtized kórusra és zenekarra írt műveit felvonultató Kurtág album bemutatását, tapintható volt a magyar zeneszerző iránti tisztelet. A karnagy Reinbert de Leeuw hosszan mesélt a felvétel kihívásairól: mindenben Kurtág véleményét követték, és szinte szállóigévé vált a mester leggyakoribb reakciója: "Nein!". Isteni szerencse az is, hogy rátaláltak Gerrie de Vries énekesnőre,  - Kurtág ugyanis kimondottan Monyók Ildikónak írta a dadogó, botorkáló, az elemi szorongást zenére fordító 'What is the Word' opuszt, de Vries azonban megvalósította azt a minőséget, amit Kurtág belső hangja diktált. 

kurtag_borito.jpgAz új Kurtág album borítója © ECM

Az ECM több magyar művésszel is dolgozik: A találkozót Snétberger Ferenc szóló koncertje nyitotta meg, általános tetszést aratva (itt olvashatjátok a tavasszal megjelent 'Titok' album ajánlóját), de Schiff András, Eötvös Péter és Boros Zsófia is szerepel az ECM művészek sorában. A Hangvető webshopjában megrendelhető az összes magyar vonatkozású, vagy "simán csak" világszínvonalú jazz és kortárs komolyzenei kiadvány, hírlevelünkre feliratkozva pedig rögtön értesülhettek a legújabb különlegességekről.

img_3308_2.JPGPetter Eldh, Django Bates, Peter Bruun, Jeremy Farnell(manager) & Heino Freiberg (ECM)

 

Az esték igazi jazz-csemegét tartogattak a BMC közönségének: vasárnap Björn Meyer szólókoncertjét hallgathatták, hétfőn pedig Django Bates triója lépett fel. Mindkét koncertet elmélyült zeneiség, üdítő meglepetések és inspiráló hangulat jellemezte, megelőlegezve az ECM tarsolyában rejlő, az őszi szezonra tartogatott kiadványokat. Ráadásul a legendás kiadó jövőre ünnepli félévszázados fennállását - érdemes lesz követni munkájukat, amiről mi is rendszeresen tudósítunk.

bhp_528.jpgBjörn Meyer koncertje a BMC-ben fotó: Hrotkó Bálint/BMC

 

 

Boldog gyerekek és mezítlábas beatboxer a Budai Várban

Boldog gyerekek, mezítlábas beatboxer, a Tavaszi Szél mbube verziója és együtténeklős buli - egy pár emlékezetes pillanat a 2017-es Budapest A Capella Fesztiválról. Fényképes-videós beszámoló következik:

bacf17_fotok-vargha_mate_51.jpgA Vocal Band Kreativo itt Budapestről énekel. Fotó: Vargha Máté

Tovább

A három legjobb dolog

Az eheti Budapest A Cappella Fesztivál első fellépője, a szlovén Vocal Band Kreativo arról énekel, amitől vitathatatlanul szebb az élet. Vegyük mindjárt a kávét:

Akkor is, ha csak cikóriából készül, a szöveg szerint.. még kedvesebb szívünknek az a népszerű szlovén dal, amiben központi szerepet kap a biciklizés, és egy egészen vicces, ikonikus dal feldolgozása a 90-es évekből, a Leteči Potepuhi (nagyjából: Repülő Csavargók) együttestől. Itt az eredeti:

Hogy mi a harmadik (vagy első) legjobb dolog, azt a fantáziátokra és szlovén nyelvtudásotokra bízzuk, bár a fenti klipp ad némi támpontot. Most jöjjön a Vocal Band Kreativo a cappella feldolgozása:

Többet is megtudhattok a vicces szlovén bandáról és többi fellépőnkről a Papageno cikkéből, de mint annyi minden más, az a cappella is jobb élőben! Gyertek hétvégén a Budapest A Cappellára, ahol ingyenes családi programokkal és koncertekkel várunk titeket!

 

Playlist nyári estékre

Füledbe dúdol nyári estéken ez a playlist, a harmadik Budapest A Cappella Fesztivál előadóitól: Yellow Sisters, Corou de Berra és Insingizi, de hallhattok a tavalyi fesztivál sztárjaitól, a Jazzation-től és a Fool Moon-tól is egy-egy dalt, és nagy kedvencünk, a Tuuletar-t se hagyhattuk ki. Az a cappella élőben még szebb, gyertek az ingyenes fesztiválra!