Hangvető

Ettől tutira okosabb és boldogabb leszel

Hogyan hat a zene az agyra és a testre? Budapest Ritmo wellness tippek

2016. október 07. - Hangvető

Jót tesz az agynak, a testnek és a léleknek is és nem kell vagyonokat költened egy-egy új löketre. A drog, ami nem öl meg, legális és boldoggá tesz: a zene. 

Mi történik, ha átaddod magad a ritmusnak, hagyod magad meglepni, és átéled a zenén keresztül közvetített üzeneteket? Világzenére alapozott életmódtanácsadás és Budapest Ritmo wellness-tippek, brit tudósok támogatásával.

monoswezi_c_cf_wesenberg.jpg

Kövesd a Ritmust

Zenehallgatás közben testünk átveszi a hallottak ritmusát, gyorsul vagy lassul a pulzus, ezért gyakorlatilag mozdulatlanul is edzünk. A tempós zenék pedig megkönnyítik a testmozgást, ahogy nyílván mindenki tapasztalta. Ha októberben is szeretnétek fejben vagy konkrétan mozogni, ne hagyjátok ki a Sátor Színpad fellépőit pénteken és szombaton, ahol a finn folk-hop-tól a mbira-house-on keresztül a kuduro-ig minden arról szól, hogy kijöjjön a feszkó, mozogjon a láb. Kis ízelítő a péntek estéből:

A zene gyógyít és gyönyörködtet

Ha a török-örmény viszályt is sikerül feloldani zenével, ahogy ezt Emre Gültekin és Vardan Hovanissian teszi, akkor nem meglepő, hogy egy szakítás után is zenébe temetkezünk. Ráadásul jól tesszük, amit szintén igazolnak a tudósok: felgyorsul a gyászfolyamat, fejlődik az empátia és a képzelőerő, és kapcsolatba kerülünk a világgal.

Nem kell félni tehát a melankolikus dallamoktól sem, hanem szépen átengedni őket: a Ritmon erre is lesz bőven lehetőség: ukrajnai balladák Both Miklós koncertjén, gyönyörű szefárd, roma és magyar énekek Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika előadásában, vagy bosnyák sevdah Amira Medunjanin-tól.

A meglepetés ereje

A Budapest Ritmo-n sok meglepő élményben lehet részetek: ősbemutatók és csak itt hallható produkciók szerepelnek a programban. Hagyományok és modern hatások, kultúrák dallamai keverednek, ez egy ilyen műfaj. A meglepetések pedig serkentik az agyműködést és örömet okoznak, ami szintén kimutatható – elég jó érv a japán torokénekbe oltott elektronika (Maïa Barouh​), az elektro-cumbia (Meridian Brothers), a finn folk-hop (Tuuletar), vagy a skandináv életérzést déli dallamokkal keverő együttesek (Monoswezi, Offroad, Mames Babagenush) meghallgatására. 

 Az összhang boldogít

A zenetanulás fejleszti a nyelvi és analitikus készségeket, a térbeli intelligenciát és a mozgást. Finn iskolákban arra is rájöttek, hogy a zenetanulás és a közös éneklés/zenélés növeli a gyerekek általános jóérzését. Ennek az az oka, hogy nem csak a gyerekek, az emberek általában szeretnek összhangban lenni, aminek egyik legjobb formája a közös éneklés –ennek örömét a Tuuletar felszabadult a cappella énekén keresztül, és Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika különleges koncertjén is átélhetitek.

A Budapest Ritmo sokszínű programjából biztosan megtaláljátok a nektek épp megfelelőt, akár táncolni, okosodni vagy tömeggel együtt rezegni szeretnétek - 4 színpadon 28 koncertből válogatva.

Zeneterápia jutányos áron ezen a linken

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9111774745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása