Hangvető

Leállt az élőzenei szektor - 36 ezren munka nélkül a COVID-1 miatt

Javaslatcsomag a zeneipar megmentésére

2020. április 06. - Hangvető

"Zenészekre szükségünk lesz a járvány alatt és után is: elengedhetetlenek ahhoz, hogy most tartalommal tölthessük fel otthonainkat, és hogy majd felszabadultan ünnepelhessük a járvány végét"

Most majdnem 40 ezer zenészt, hangtechnikust, eseményszervezőt, rendezvényhelyszín üzemeltetőt, pultost érint a koronavírus - ők konkrétan minden munkájukat elvesztették beláthatatlan időre, mert a járvány egyik pillanatról a másikra lenullázta az élőzenét. Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója és a Music Hungary elnöke szerint elengedhetetlen, hogy az állam mentő megoldásokkal álljon elő, különben nemcsak a zenészek, hanem a dinamikus fejlődő magyar kultúra is kárát láthatja ennek. 

A Music Hungary Szövetség és a Hétfa Kutatóintézet ezért készített egy, a könnyűzene COVID-19 veszélyhelyzet miatti válságát elemző javaslatcsomagot, melyet múlt héten eljuttatott a Kormányzathoz is. Bár a kormányzat eddigi válságkezelő lépései több elemében már enyhítették  a vállalkozók nehézségeit, külön mentőcsomagra van szükség az élőzenei szektor számára is.

MIÉRT?

A 2020-ra tervezett rendezvények 70%-a elmaradhat a közel 40 milliárd ft-ra becsült zeneipari szektorban, hiszen a legtöbb rendezvény május és augusztus között lenne. Az élőzenéből és a jogdíjakból származik a zenészek és az iparági bevételek legnagyobb része.

covid19_szektor_rendezvenyek.png

Ez alapján legalább 4-5 milliárd forint a magyar zenészek és szakemberek munkabéréből fog hiányozni, közel 36 ezer dolgozót érintve. Nemcsak a zenészeket, hanem a zeneipari - pl. kiadók, eseményszervezők - és háttéripari - mint a látvány-és hangtechnikus - szakembereket és az ehhez kapcsolódó vendéglátásban dolgozókat is súlyosan érinti így a rendezvények elmaradása, többségük jövedelem és munka nélkül maradhat az elkövetkezendő hónapokban.

covid19_szektor_foglalkoztatottak.png

MIT LEHETNE TENNI?

Nemzetközi példák is azt mutatják, hogy most elengedhetetlen az állam segítsége. A német, dán, olasz vagy éppen az osztrák kormány is mind mentőcsomagokat ajánlott fel a kreatív ipar megmentésére - támogatásokat a vállalkozásoknak és a vendéglátóhelyeknek vagy éppen a  rendezvények kieső bevételeit kompenzálják. Romániában vagy Csehországban például a bérek 75-80%-os pótlására vannak megoldások.

A Music Hungary Szövetség ezek alapján több kategóriában több pontos javaslatcsomaggal állt elő a helyzet kezelésére. Javaslataik többek között:

  • Az élőzenéhez kapcsolódó tevékenységek ÁFÁ-jának csökkentése 5%-ra, átmenetileg 2021 végéig
  • Az EU-s projektek és más nemzetközi finanszírozású projektek magyar nyerteseinél a projekt teljes időszakára szükséges önrész előrehozott kifizetése
  • Kieső bevételek pótlása, jogdíj kompenzáció
  • Az NKA programok finanszírozására fordítható 1,5 milliárd forintnyi most befizetendő magánmásolási díjból a közös jogkezelő szervek hozhassanak létre pályázati alapot a megszorult művészek átmeneti megsegítésére
  • A közmédia sugározzon és rendeljen meg több magyar zenei tartalmat, így segítve a számára és stratégiailag fontos szektor túlélését
  • A magyar zenei kvóta 10-15% százalékpontos megemelése a rádiós zenei kvóták esetében olyan módon, hogy az napon belül teljesítendő legyen, de az éjszakai órák is beleszámítsanak
  • Élő,virtuális koncertek támogatása
  • Zenészek online, digitális platformokon való megjelenésének támogatása (pl. YouTube, Spotify).

További részletek itt: bitly.com/musichungary-covid19

 



A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr6615595344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása