Hangvető

Mi kell zenészként az áttöréshez?

2017. szeptember 22. - Hangvető

A Budapest Ritmo ugyan elsősorban a Kelet-Európai régió legnagyobb világzenei fesztiválja, a szervezők ugyanakkor fontos küldetésüknek tartják, hogy összekössék a világzene művészeit, közönségét és szakma szereplőit. Október 6-án és 7-én ezért a Budapest Ritmo Konferencián több panel foglalkozik a műfaj aktuális kérdéseivel, nemzetközi résztvevőkkel és sok networking lehetőséggel az Akvárium Klubban. Hogy miről érdemes beszélni, kik lesznek a konferencia előadói és mi értelme van a régiós összefogásnak, kiderül bejegyzésünkből.

Kik jönnek?

A Hangvető csapata olyan tapasztalt szereplőket hívtak meg, akik évtizedek óta dolgoznak a műfaj világában. Simon Broughton, a Songlines főszerkesztője moderálja a zenei ügynökök szerepét tárgyaló panelt. A világzene egyik véleményformálója egyébként Bartók és a magyar népzene szerelmese, jó választás a konferencia neuralgikus témájának átlátására. 

img_1158_2.jpgSimon Broughton előad a 2016-os Ritmon, fotó: Vargha Máté

 

Szintén ’nagy név’ a műfaj berkeiben Ben Mandelson: ott volt a világzene szó születésénél 30 éve egy londoni kocsmában (11 független kiadó képviselői gyűltek össze, hogy a nehezen körülhatárolható stílust hatékonyan terjesztésére keressenek választ). Nem túlzás, hogy Mandelson a nemzetközi színtér egyik kulcsszereplője, WOMEX alapító, de árulkodóbb,  hogy a legendás ’82-ben alakult 3 Mustafas 3 zenekar alapítója, akik elsőként turnéztak Kelet-Európában.  

A megkerülhetetlen Glitterbeat kiadó alapítója, Chris Eckmann is Budapestre érkezik a Ritmo jóvoltából. Olyan neveket igazoltak, mint Aziza Brahim és a Tamikrest, biztos kézzel találják meg a tehetségeket és évről évre nyerik a díjakat világzenei kategóriában. Szintén nagy szám, hogy itt lesz Jun Lin Yeoh, annak a fesztiválnak a művészeti vezetője, ami tízezreket vonz a borneói dzsungelbe. A panelek szellős beosztása azt a célt szolgálja, hogy sok lehetőség legyen a kapcsolatépítésre, a témafelvetések mellett a nemzetközi szakemberek nyitottak a konkrét együttműködésre. 

rwmft.jpgA Rainforest World Music Festival egyik helyszíne

Miről beszélünk?

A két fő irány, ami a panelek témájából kiolvasható: a zenekarok támogatása az érvényesülésben és a világzene régiós képviselete a nemzetközi színtéren. Gyakorlati segítséget kínál az ügynökök szerepét, a turnézást, vagy a tengerentúli érvényesülést körüljáró panel. Vezérelv, hogy kötetlen légkör, könnyen alkalmazható konklúziók és sok networking jellemezze a konferenciát.

A szervezők másik következetes törekvése, hogy közelítsék a ’keleti’ és ’nyugati’ álláspontokat, támogassák a kelet-európai zenészek érvényesülését, azaz egyenesítsék a pályát, ami sokszor nyugatra lejt. A 2015-ben Budapesten rendezett WOMEX ennek jelentős mérföldköve, amit az idei katowicei expo tovább visz. A Budapest Ritmo showcase programja is ezt képviseli: három magyar együttes mellett a tágan értelmezett régiónkból érkező zenekar lép fel, találkozik a nemzetközi zsűri, a zenészek és a közönség.

img_1579.JPGA 2016-os Ritmo egyik panelbeszélgetése, fotó: Vargha Máté

A Budapest Ritmo részletes konferenciaprogramját a fesztivál honlapján olvashatjátok. Regisztrálni a CAFé Budapest felületén keresztül tudtok. A belépést/regisztrálás után igényeljétek a napra szóló szakmai jegyet, ami a fesztivál koncertjeire is belépést biztosít.

Várunk a Ritmon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr3312880100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása