Hangvető

Mitől mozog a színtér?

2018. október 03. - Hangvető

A Budapest Ritmo különleges koncertjei mellett idén is kimagasló szakmai programmal jelentkezik. A showcase napot, ami egyben a fesztivál nem hivatalos nyitóeseménye, két napos konferencia követi, az Akvárium Klub Aranyhall termében. A színtér legaktuálisabb kérdéseiről beszélgetnek a meghívott nemzetközi és magyar szakemberek, angolul, a mindenki számára nyitott programon. Olvassatok bővebben a panelekről és az előadókról!

Popakadémia és non-stop próbaterem

Hogyan lesz egy lengyel bányászvárosból nemzetközi expó szervező, régiós kulturális központ? A 2017-ben WOMEX-et szervező Katowice és a németországi Mannheim a két Budapesthez legközelebbi város, amelyik elnyerte az UNESCO 'Music Cities' címét. Rainer Kern Mannheim képviseletében, Tamara Kamińska Katowicéből érkezik, hogy beszámoljanak a Music Cities pályázat tapasztalatairól, a megvalósult fejlesztésekről. Olyan jó példákat képzeljetek el, mint Európa egyetlen popzenével fogalakozó felsőoktatási intézménye, a mannheimi Popakademie, vagy a katowicei próbaterem, ami 0-24-ben a helyi zenészek rendelkezésére áll.

 Mit adott nekünk a Zenei Tanács?

Impozáns előadói névsorral és ígéretes lehetőségekkel folytatódik a konferencia: az EUs platformok a zenéért panel arról ad áttekintést, milyen intézményi hátteret biztosít az Európai Unió a zeneipar növekedéséhez. A szakma reményei szerint a zenei élet is kaphat hasonló mértékű támogatást a következő, 2021-ben induló költségvetési ciklusban, mint ami eddig a filmipart illette. Jelen lesz Navracsics Tibor, az Európai Unió kultúráért felelős biztosa, aki útjára indított és támogat több, a zeneipart ösztönző európai kezdeményezést. Az európai exportirodák szövetségét Virgo Sillamaa, az Európai Zenei Tanácsot Ruth Jacobi képviseli, a WOMEX szervezőitől Christine Semba, az egyik legrangosabb magyar zenei intézménytől Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója érkezik.

szamarkand.jpeg

Fotó: a kétévente rendezett szamarkandi Sharq Taronalari fesztivál

 

Előre a selyemúton

A kétirányú zenei cserekereskedelmet hivatott serkenteni  Európa és Belső-Ázsia között az utolsó pénteki panel, ahol a szamarkandi Sharq Taronalari fesztivál szervezője, Husniddin Ato és a Russian World Music Awards anyja, Daryana Antipova képviselik a régiót. Szilágyi Áron (Zoord, Airstist) dorombművész előadói oldalról osztja meg tapasztalatait, A BOZAR világzenei programigazgatója, Tony Van Der Eecken pedig vevői oldalról. Bastiaan Springer, mint a térség szakértője vesz részt, de a panelt mindenkinek ajánljuk, aki érdeklődik Belső-Ázsia iránt. 

Roma fókusz

A Ritmo hagyományai közé sorolható, hogy a konferenciaprogramban szerepel a közeljövő egy-egy Európai Kulturális Fővárosa, ezzel is erősítve a program világzenei profilját. Idén a 2021-ben a címet viselő Temesvár mutatkozik be, Chris Torch és Dr Simona Neumann beszélnek a város programjáról.

A Budapest Ritmo 2018-ban kiemelten foglalkozik a roma zenei kultúrával: a vasárnapi Roma Ritmo egy különleges gálakoncert keretében mutatja meg az oláh cigány hagyomány vokális kincseitA Ritmo fellépői közül a belga szintó Tcha Limberger, Barcelona-ból a Sabor De Grácia, és a hamisítatlan szerb rezesbanda, az Ekrem Mamutović Orkestar, képviselik ezt a sokszínű, országhatárokkal nem körülszabható tradíciót a fesztiválon. A konferencia zárópanelje azt a kérdést járja körül, ki és mit tehet a Roma kultúráért, hogyan örökíthetjük át ezt az értékes hagyományt.

wowakin2.jpg

A WoWaKin koncertje a katowicei WOMEX-en

 

A konferencia záróakkordjaként, stílusosan röviddel a Muzsikás és Muzykanci koncert előtt bemutatkozik a Wacław Felczak Alapítvány, a magyar-lengyel kulturális kötelékek erősítésére idén létrehozott alap. A Ritmo a neves Muzykanci mellett két showcase zenekart, a WoWaKin-t és a Dikanda-t hívta meg, és a pénteki Music Cities panelben bemutatott Katowice is képviseli Lengyelországot a fesztiválon.

 Az előadókról és delegáltakról a Budapest Ritmo honlapján olvashattok többet, ahol regisztrálni is tudtok a két napos konferenciára.

Várunk szeretettel!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr8014278959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása