Hangvető

Világzenei piknik a Millenárison

2020. október 07. - Hangvető

nemzeti_tancszinhaz_024.jpg

Október 9. és 10-én jön a Budapest Ritmo Piknik – a város legnagyobb világzenei fesztiválja, járványhelyzetre kalibrálva. Rendhagyó módon az Akvárium helyett idén három kültéri helyszínre költöznek a hazai világzene legjobbjainak ingyenes koncertjei – szabadtéren, szabad levegőn, szabadon szeretnénk megünnepelni a világzenét ezután a furcsa nyár és koraősz után, ehhez pedig a Millenáris, a Hunyadi tér és a Rákóczi tér adja majd a helyszínt.

Nézzük tehát a harmadik helyszínt, a Millenáris parkot, ahol a Nemzeti Táncszínház előtt összesen öt koncert várja majd a közönséget.

Október 9-én pénteken este 5.30-kor kezdődik a Budapest Ritmo Piknik a Millenáris parkban nem mással mint a WOMEX 20 életműdíjasának, Lakatos Mónikának és Rostás Mihály Mazsinak koncertjével. Az elemi erejű, azonnal felismerhető hangú énekesnő az 1996-os Ki mit tud? győzteseként robbant a köztudatba és vált a magas nívójú nagyecsedi cigány folklór meghatározó képviselőjévé. Az énekesnő első szólólemezének, a Romanimo-nak szívrepesztő dalait is egy Ritmo-koncerten játszotta először közönség előtt.

Szintén pénteken, Lakatos Mónika és Rostás Mazsi után, este 7.30-kor áll színpadra a Csángálló. Hat lélek, vad ritmusok, jó hangulat – a Csángálló a balkáni zene és a gyimesi és moldvai csángók világának izgalmas keveredése. A Csángálló mélyről jövő örömzenét játszik, olyan ösztönös, univerzális nyelven, aminek minden térben kicsit más értelme van, a Fonótól egészen az O.Z.O.R.A. húszezres közönségéig. 

A Budapest Ritmo Piknik második napján, október 10-én szombaton délelőtt 10.30-kor kezd magas hőfokon az Etnorom. Az egykor a Kalyi Jag-gal világhírűvé vált énekes-pár, Balog József és Künstler Ágnes alapította Etnorom 15 éve keresi a szatmári oláh cigány zene új útjait. Hagyományt ápolnak, kísérleteznek, beépítenek, felfedeznek és közben mindig a szívhez és a lábhoz szólnak. Az európai roma örökség sok forrásából merítő Etnorom az elmúlt évtizedben temérdek magyar és európai fesztivált járt be, tavaly decemberben pedig több új dallal jelentkeztek, amiket élőben meghallgathatsz a Pikniken.

Szombaton délután 4.30-kor a Meybahar görög-magyar gyökerekből építkező zenéje tölti majd meg a Millenárist. Képzeld el a szantúri, a magyar cimbalom elragadó görögországi rokonának vibrálását, ahogy összecseng a hegedű hangjával és a ritmusszekció zsigeri ütemével – ez a Meybahar! Mélymerülés az Égei tenger és a Közel-Kelet kultúrájába, India szellemiségébe, mindez egy igazi rock banda energiájával átadva.

Végül pedig szombaton este 6.30-kor a magyar ethnojazz koronázatlan királyai, a Borbély–Dresch Quartet zárja a Millenáris koncertsorozatot. A Borbély–Dresch Quartetben két fúvós, Borbély Mihály és Dresch Mihály játéka keveredik G. Szabó Hunor muzikális dob- és Horváth Balázs rendíthetetlen bőgőjátékával. A hol szaxofonon, hol tárogatón, klarinéten, vagy furulyán alapuló fúvós hangzást Dresch Mihály saját találmánya, a fuhun misztikus hangja teszi emlékezetessé, amit a formáció legutóbbi, 2018-as Körbe-körbe című lemezén is hallhatunk.

Ezzel mindhárom helyszínt, a Rákóczit, a Hunyadit, a Millenárist is körbejártuk. Már nagyon közel a hétvége, készítsd a piknikkosarad, olajozd meg a biciklit, talán sapka-sál sem árt, és találkozunk a Budapest Ritmo Pikniken!

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr6816230844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása