Hangvető

Hallgatók és Pergetők

2019. október 25. - Hangvető

Lakatos Mónika novemberi koncertje a Müpában meghitt betekintést ad az oláh cigány kulturába. A Romanimo, Hallgatók és Pergetők megidézi a közösség mély és magas pillanatait, kiváló zenészek és táncosok közreműködésével, de a műsor középpontjában egyértelműen Lakatos Mónika fantasztikus hangja áll. 

Mónika hangját az 1996-os Ki Mit Tud?-on ismerhette meg először az ország, de itt ejtette rabul férje és zenésztársa, Rostás Mazsi Mihály szívét is az akkor még tinédzser énekesnő. A koncert részben múltidézés, hiszen egyrészt az archív felvételen is hallható letisztult hangszereléshez nyúl vissza, ahol az ének, szájbőgő és a kanna a fő hanszerek. Másrészt tudatos hagyományőrzést céloztak meg Mazsiék: az oláh cigány hagyományt őrzik és adják át, amit gyerekkorukban még megtapasztalhattak, de mára eltűnőben van.

A dalok többsége családtagoktól, személyes átadáson keresztül került Mónika és Mazsi birtokába, akad közöttük több, mint száz éves dallam is. Fontos elem az improvizáció, hiszen Móniék öröksége élő hagyomány: a pergetőkre és hallgatókra is igaz, hogy az adott pillanattól és az előadó lelkiállapotától függően nincs két ugyanolyan.

 lm1_c_farkas_andras.jpgFotó: Farkas András

Azért is érdemes a novemberi koncerten élőben meghallgatni a Romanimo-t, mert 2017-es megjelenése óta csak érlelődött az anyag. A lírai hallgatók mellett megjelennek a pergetők és a tánc: így teljesebb képet kaphat a közönség azokról az összejövetelekről, ahol az oláh cigányság együtt mulat és oszt meg érzelmeket. Lakatos Mónika és Rostás Mazsi produkcióin pedig egyre jobban érezhető, hogy a személyes hangvétel mellett egy egész közösség világát és értékeit közvetítik. Ide sorolható a 2018-ban debütáló, nagy sikerű Roma Ritmo produkció, a  Budapest A Capella fesztiválon fellépő Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, a Romengo több évtizedes karrierje, és természetesen a Romanimo, ami először állította középpontba az amúgy ritkán hallható hallgatókat. Katartikus pillanatok, önfeledt zenélés és valódi kultura átadás várja novemberben a koncert látogatóit. 

Ezen a linken tudtok jegyet vásárolni.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1815261962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása