Hangvető

A világzene szamurája

2020. február 17. - Hangvető

Nagy megtiszteltetés, hogy Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója idén másodszor WOMEX-szamuráj, azaz tagja annak a hét fős szakmai zsűrinek, ami a legnagyobb nemzetközi világzenei esemény programját összeállítja. A színtér berkein belül ez olyan, mintha az Oscar-díj zsűrijében lenne benne - keveseknek jár ki a duplázás lehetősége.

A WOMEX idén októberben másodszor kerül megrendezésre Budapesten, több mint 2500 szakmabelit, közöttük többszáz zenészt idevonzva a világ 83 országából, ismét a HAngvetőnek köszönhetően. A rangos fesztivál és vásár 26. kiadása októberben Weyer Balázs a harmadik magyar a WOMEX történelme során, aki zsűritag lehetett, Lelkes András és Szép Fruzsina mellett. Olyan neves szakemberek voltak még WOMEX szamurájok, mint a Muddy Waters-szel, Stan Getz-cel és a Muzsikással is dolgozó Joe Boyd, vagy José da Silva, Cesaria Evora volt menedzsere. Az idei tagok között Balázson kívül olyan szakemberek szerepelnek, mint Jordana Leigh, a David Rubenstein Atrium at Lincol Center igazgatója, vagy Harun Izer az Istanbul Jazz Festival kéviseletében. De mivel jár a zsűrizés, mit csinál egy WOMEX szamuráj?

Weyer Balázs: “A WOMEX zsűrizésre elsősorban mennyiségben és a tét nagyságában különbözik a többi zsűrizéstől. 1300-1400 pályázati anyag végighallgatása után a hozzám hasonló zenefüggők is vérző füllel távoznak. Engem már-már betegesen érdekel mindenféle zene, egyébként is naphosszat szól munka közben, de zsűrizni nem lehet háttérzeneként, abba bele kell süppedni, leszámítva az első taktusnál elbukókat.weyer_balazs_c_hajdu_d_andras.jpg

A zsűri találkozója előtt egy hónapunk van felkészülni, végighallgatni az anyagokat, shortlistet készíteni, hogy mire összegyűlünk Berlinben, már ne az összes pályázatról kelljen beszélni, csak arról a néhány százról, ami az előértékeléseink alapján esélyes a végső részvételre. Azokat már részletesebben megnézzük: koncertvideókat, szöveges bemutatkozásokat, fotókat. Sokakat persze legalább egy valaki látott már élőben is, ami a leghasznosabb tapasztalat, az ilyenekről beszámolunk egymásnak. Az a három nap olyan szoros együttlét, mint egy karantén, éjjel-nappal, közös étkezésekkel, csak közben folyton szól a zene és megy a vita”.

 Mik a zsűrizés szempontjai?

“A legfontosabb a zene minősége, de nagyon fontos, hogy megfelelő eloszlásban legyen. Találjon magának fellépőt egy nagy angol nyári fesztivál és egy kis zágrábi klub is, az Akvárium is és a Zeneakadémia is. Az is fontos, hogy a fellépők földrajzi eloszlása is viszonylag egyenletes legyen, ne maradjon ki egy földrész se, és műfajilag is elég sokféle legyen a kínálat. És a sok jó minőségű pályázat között sokszor döntő lehet a háttértörtenet is, hiszen a világzenében a társadalmi-kulturális kontextus is fontos - egy-egy eddig mellőzött tradíció, egy érdekesebb hangszer vagy egy zenészdinasztia legújabb ága és még ezer másféle történet adhat hozzá egy-egy pályázat sikeréhez”

Mi a döntések súlya?

“A zsűrizés súlyát az adja, hogy a pályázók számára mekkora tétje van a bekerülésnek, az pedig érezhetően óriási. Mindannyian alá is írunk egy papírt, hogy nem engedünk külső befolyásnak, nyomásnak és amennyiben valamilyen érdekkonfliktus merülhetne fel, azt előre bejelentjük.

Amellett, hogy minden zsűritag egyenrangú, tőlem feltehetően arra is számítanak, hogy a Közép-Európai, a balkáni, a Kelet-Európai pályázókról tudok többletinformációt adni, hiszen belőlük idén biztos több lesz - a budapesti rendezés egyik nagy előnye, hogy ez a térségbeli pályázók számára elérhetőbb, így 2015-höz hasonlóan biztosan idén is többen lesznek a szokásosnál."

A Hangvető számára is nagy megtiszteltetés, hogy ismét betöltheti a rendezői szerepkört. A 2015-ös WOMEX volt a magyar világ- és népzenével foglalkozó cég első nagy dobása, ami útjára indította saját fesztiválját, a Budapest Ritmo-t, és több más nagyszabású projekt felé nyitott utat. A Hangvető nem titkolt szándéka, hogy emelje az egész térség rangját és szerepét a nemzetközi színtéren, és minél több zenészhez eljuttassa a WOMEX által kínált kivételes lehetőségeket. >> WOMEX felkészítő workshop

Az idei WOMEX-re március 13-ig jelentkezhetnek a zenészek; ezért a Hangvető február 19-én fél napos felkészítő workshopot tart a jelentkezőknek a pályázati rendszerben és a szakmai vásáron való eligazodáshoz. Többek között Weyer Balázs és Lelkes András is mesél a pályázás mikéntjéről, de Morcz Fruzsina és a WOMEX szenszei Ben Mandelson is megosztja tudását. Rövid bemutatót és tájékoztatót a workshopról korábbi bejegyzésünkben olvashattok.

Írd be a naptárba:  WOMEX 2020 - október 21-25, Budapest!

Várunk szeretettel!

womex2020_felkeszito_ad_1200x628_b_v01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9115478288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása