Hangvető

Egy büszke menekült Magyarországon

2018. szeptember 22. - Hangvető

Gili Yalo az emúlt évek egyik legizgalmasabb debütálója. Az etióp funkot afrofuturizmussal keverő művészt a Budapest Ritmo-n hallhatjátok.

bpritmo18_gili_yalo_c_michael_topyol.jpg

A 2017-ben kiadott album kiforrott hangot közvetít, annak ellenére, hogy első lemez, az amhara és angol nyelvű szövegek személyesek, a zene egyszerre idézi az etióp funk fénykorát, a kortárs nagyvárosi hangzást és az afrofuturizmust. Gili Yalo zenéjétől elválaszthatatlan személyes története. Első emléke az éneklésről, amikor négyévesen apja vállán énekelt, hogy könnyítsen családja és közvetlen környezete nehézségein. A Mózes hadművelet keretében több ezer etióp, zsidó – így Yalo családja is – az éhínség elől menekült Szudánon keresztül Izraelbe, gyalog, a sivatagon keresztül.  

Becslések szerint 4000 ember vesztette életét az út során. Yalo és családja megérkezett, új otthonuk pedig új lehetőségeket és hatásokat hozott. 9 évesen Gili Yalo egy kórussal eljutott Los Angeles-be, Párizsba, Németországba, ami már fiatalon ráébresztette a világ és a zenei kultúrák sokszínűségére. Mégis viszonylag későn, 25 évesen fedezte fel újra saját zenei gyökereit. "Nem volt menő etiópnak lenni. A tanárok rámszóltak, ha amharául beszéltem, az osztálytársaim olyanokat mondtak, hogy menj vissza a dzsungelbe, cikinek éreztem a hagyományos öltözeteket, ételeket, a zenénket."  Egy incidens hatására változott meg Yalo hozzáállása. Egy alkalommal Kiryat Malakhi-ban egy épületkomplexum tulajdonosai megtagadták, hogy etióp zsidóknak adjanak el vagy ki lakásokat. Yalo besokallt és úgy döntött, művészként is felvállalja etióp identitását. "Benne van a DNS-emben. Etiópiában a zene életmód."

A közönség azóta is imádja ezt a büszke, stílusos, gyökerekkel kevert kortárs mixet. Gili Yalo karizmája, James Brown-os mozgása és rekedtes, nagy terjedelmű hangja csak az egyik rétege ennek a szokatlan, de első hallásra is addiktív zenének. Minden számban jelen van a pentaton hangsorra épülő etióp zene lüktetése, amihez reggae, soul, funk, fúvósok és elektromos gitár csatlakozik, így minden szám hasonlít, ugyanakkor saját karakterrel bír. Élőben ráadásul a hatás még erősebb, Yalo tudatosan használja kisugárzását a színpadon. "A koncerteken van egy energia-gömb, ami egyre növekszik. Egy folyamatos adok-kapok köztem és a közönség között". Ezt élhetitek át ti is október 6-án, az Akvárium Klubban.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr3714254051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2018.09.23. 03:47:07

Nagyon jó példa arra, hogy ki a menekült és ki a megszálló, mingráns. Ő nem 4-6 biztonságos országon keresztül érkezett mostani hazája határára, hogy ott falat, kerítést bontva bemenjen. Megérkezvén nem szociális parazita életet kezdett.
Gratulálok, nagyon szép teljesítmény. Gondolják végig ezt a minta értékű történetet a feltétel nélküli bevándorlás pártiak.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.09.24. 10:18:57

Egy etióp keresztény, aki dolgozik, normálisan, beilleszkedve éli a mindennapjait nem jelent veszélyt. Senki nem állított ilyet. De 30 ezer iszlám fundamentalista komoly veszély a társadalomra és a mindennapi életünkre. Ez nem vita tárgya, ez az igazság, attól hogy a liberális baloldali globalisták ezt elhallgatják, még igazság marad. Nincs szükség migránsokra.
süti beállítások módosítása