Hangvető

32 érv Beethoven mellett – Karácsonyra és minden napra

2019. december 12. - Hangvető

Tegyük a szívünkre a kezünket: mindenki hallgat zenét karácsonyfa-díszítés, mézeskalácssütés, halászléfőzés vagy ajándék-csomagolás közben. Van, aki mindig ugyanazt, mások évről évre mást és mást. De mit hallgassunk, ha kinőttünk Gryllus Vilmos dalaiból (mondjuk abból pont nem lehet), ha elcsépeltnek érezzük az All I Want for Christmas Is You című számot, de nincs épp hangulatunk a passiótörténetet feldolgozó zenékhez sem? Ott van Beethoven 32 zongoraszonátája – karácsonyra és az év többi részére. Nem hiszik? 32 érvem van rá…

1. Először is ott a számmisztika. A 32 boldog szám. Kódolva van tehát, hogy mi is boldogok leszünk, ha meghallgatjuk valamennyi szonátát.

2. Ráadásul 32 maradó fogunk van. Véletlen lenne, hogy minden fogunkra jut egy Beethoven-szonáta? Aligha.

3. 32 db figura van a sakktáblán, így mindegyik szonátát elnevezhetjük egy-egy figuráról, és zenei részletek lejátszásával képzeletben is tudunk sakkozni. Melyik másik műcsoportról mondható még ez el? Na ugye.

4. A magyar kártya is 32 lapot tartalmaz, így ha a véletlenre akarjuk bízni, hogy épp melyik Beethoven-szonátát hallgassuk, elég húznunk egyet a pakliból.

fassbender_beethoven_wikimedia.jpg

5. Beethovennek annyira bejött a 32-es szám, hogy Diabelli témájára is ennyi variációt írt. Nagyon jólsikerült darabról beszélünk, így nem nehéz belátni: Beethoven nemigen tudott hibázni, ha a 32-ről volt szó.

6. A buddhizmus szerint a nagyszerű embernek épp 32 jellemzője (ún. lakshana) van. Beethovennek vajon ez volna az a 32 jellemző? Mert hogy nagyszerű szerző volt, annyi fix.

7. A 32 szonáta összesen 103 tételt tartalmaz, tehát ha hetente két tételt hallgatunk meg, kitart egész évben anélkül, hogy bármit is kétszer hallanánk.

8. Schiff András előadásában kerek 11 órát vesz igénybe az összes Beethoven-szonáta lejátszása (és meghallgatása). Mit mondjak: a karácsonyi slágerek egy kicsit előbb kimerülnek és az agyunkra mennek. 11 óra intenzív és izgalmas zene egyetlen csomagban? Szinte már túl szép, hogy igaz legyen.

1944_schiff_georg_anderhub_cropped.jpg

9. A 32 szonátából 13 kapott ragadványnevet, így még egyszerűbb az adott hangulatunkhoz legmegfelelőbb szonátát választani. A „Grand Sonata” például nagyszabású tervek előestéjén jöhet jól.

10. A „Pathétique” a tragikusabb, szenvedélyesebb napok zenéje.

11. A „Gyászinduló” magáért beszél: elmélyült esték, keserédes visszaemlékezések kísérőzenéje lehet.

12. A „Holdfény” kiváló választás, ha slágereket támad kedvünk hallgatni, mégsem szeretnénk szakítani kedvenc Beethovenünkkel.

13. A „Pastoral” akkor ajánlott, ha elfog minket a természet, a vidéki hangulat iránti vágy. Különösen passzol forralt bor és/vagy sült gesztenye mellé.

14. A „Vihar” a zord, szeles hóesések kandalló mellől való kémleléséhez a legmegfelelőbb zene. Mintha filmzenét hallgatnánk. 100 % élmény, 0 % megfázás.

15. A „Vadászat” elsősorban az ünnepi vacsora tálalásakor és elfogyasztásakor, vagy épp a piacon / szupermarketben való vásárlás közben javasolt. Segít, hogy magunkénak érezzük az „elejtett” terméket.

16. A „Waldstein” a 18. századi nemesi légkört teremti meg otthonunkban már legelső motívumaival.

17. Az „Appassionata” megint csak a szenvedélyesebb napokra való, de még érdekesebb, hogy a művet Magyarországon, Martonvásáron fejezte be Beethoven. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ez magyar zene. (Na jó, nagy túlzással, de azért jól hangzik.)

18. Az „A Thérèse” kiválóan kiválthat egy kosztümös-szerelmes filmet. És még a tévét sem kell bekapcsolnunk hozzá.

19. A „Kakukk” akkor jöhet jól, ha – mint mindig – Beethovent szeretnénk hallgatni, de nincs épp háromnegyed óránk rá. Rövid, frappáns, kedves.

20. A „Les adieux” a Napóleon vezette, Bécs elleni francia támadásról szól. Történelmi regény bő negyedórában – tiszta főnyeremény. (Kár, hogy a 20. századi történelemből már nem készültek ilyen frappáns beethoveni összefoglalók.)

21. Végül a „Hammerklavier” nagy történések (utolsó munkanap vége, bejgli meg nem repedése stb.) megünneplésére a legkiválóbb választás.

Hammerklavier a Spotify-on

22. Beethoven mindhárom alkotói periódusában írt zongoraszonátákat, így kedvünk szerint tehetünk fel az ifjú, az érett és a kései stílus jegyében fogant műveket.

23. A 32 szonáta összesen 16 féle hangnemben íródott, tehát az abszolút hallással rendelkezők sem unnak rá egyik hangnemre sem. Ha moll szonátát lenne kedvünk hallgatni, kilencből, míg dúr esetén 23-ból választhatunk. A legnépszerűbb hangnemek az Esz-dúr és a G-dúr, de aki kuriózumokra vágyik, annak a cisz-moll, d-moll, e-moll, g-moll és Fisz-dúr szonátákat ajánljuk.

24. Beethoven a szonátáit saját magának komponálta, ami garantálja azok minőségét, hiszen az ember akkor a legprecízebb, ha a saját céljára dolgozik.

25. Az op. 111-es szonáta teljesen eltávolodik a klasszikus zenének nevezett stílustól, és megelőlegezi a rock and roll műfaját. Nem túlzás! Beethoven a rock and roll ősatyja!

26. A 103 tételben összesen 45 teljesen különböző előadói utasítást találunk, ami csak annyit bizonyít, hogy minimum 45 féle hangulatra találni beethoveni választ. (A Best of Christmas válogatásoknál ez a szám valahol egy és kettő között található.)

27. Menüett, Scherzo, Rondó, Grave, Gyászinduló, Introduzione, Arietta – sok-sok zenemű a zeneműben. Táncok, karakterdarabok minden alkalomra.

Schiff andrás Beethovenről: "Egy zongorista számára sokkal nehezebb megközelíteni Beethovent, mint Bachot, Mozartot vagy Schubertet: az ember úgyszólván születésétől fogva Bach-, Mozart- vagy Schubert-játékos, Beethovent azonban meg kell tanulni."

28. A 32 szonáta között olyan slágerek vannak, mint a már említett „Holdfény”, miközben nagyon sok olyan zenével is találkozhatunk, ami jólesően új és ismeretlen.

29. Egy jó minőségű felvétel (példának okáért Schiff Andrással) olyan, mintha a zongorista ott játszana a nappalinkban, ami lássuk be, több mint menő és elit.

30. A lista végére néhány „apróság”: a szonátairodalom csúcsteljesítményeiről van szó – ebben mindenki egyetért.

31. Mindenki megtalálja bennük a zenei képzettségének megfelelő élvezeti forrást. Nulla előtanulmánnyal is kiváló és letaglózó élmény (az ötletgazdag dallamok, az izgalmas harmóniák stb.), de feketeöves klasszikuszene-rajongók is fedezhetnek fel bennük újat minden újrahallgatás során.

32. 2020-ban ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját. Ha ő ennyit letett az asztalra, az a legkevesebb, hogy méltó előadásban hallgatjuk és ismerjük meg a zongoraszonátáit.

+1. Nem kell összevadászni a 32 szonáta felvételét, hiszen ezen a linken most mindenki könnyen hozzájuthat egyben. Karácsonyra és minden napra. 

Hallgassanak sok jó zenét! Reméljük, tudtunk segíteni a választásban. Boldog karácsonyt és élményekben gazdag Beethoven-évet kívánunk!

Mona Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5515349542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása