Hangvető

Balkáni buli és szintlépés a Szimplában

2019. augusztus 26. - Hangvető

Idén is a Showcase Nap nyitja meg a Budapest Ritmo-t, ahol szokás szerint a színtér izgalmas feltörekvő zenekarait hallhatjátok, egy ingyenes buli keretében, a Szimplában. 

Három magyar és három külföldi banda játszik a közönség, és a nemzetközi szakma neves képviselői előtt, küldöldi koncertek, turnék és ismertség reményében. Ahogy minden évben, most is a Hangvető által felkért zsűri döntött, hogy a jelentkezők közül ki kapja ezt a lehetőséget a karrierépítésre. De kik ők és kiket hallhatsz a Szimplában, október 3-án?

She’Koyokh a  legjobb brit banda akik klezmerre és balkáni zenére szakosodtak, a Songlines magazin szerint. Bár londoniak, sok személyes szál köti őket a közép-európai és balkáni térséghez, amelynek zenéjét is mesterien játsszák. Énekesük, a kurd-török Çiğdem Aslan varázslatos hangja és szóló sikerei magukért beszélnek, de a többi tag tudása sem marad el. 

A másik két együttes is a Balkánt képviseli: a Naked Belgrádból, a Kazan pedig Zágrábból érkezik. Előbbi igazi bulizenekar, akik a rock, funk és balkáni elemekkel tűzdelt zenéjüket Chilében, Koreában, és itthon is megturnéztatták. A Kazan ezzel szemben inkább nyugisabb, melankolikus de intenzív zenét játszik, szintén hagyatkozva az őket körülvevő hagyományra.

A magyarok közül a Babra, a ¡Nosnach és a Le Rom játszik a Szimpla közönsége, és a nemzetközi szakemberek előtt. Így hallhattok egy izgalmas tambura zenekart, akik nemrég a World Music Charts Europe 10. helyére kerültek (Babra), egy experimentális cselló-harmonika duót, akik filmszerű utazásra invitálnak (¡Nosnach ) és az egyik legizgalmasabb új roma együttest, akik rock, manele és reggae elemekkel dúsítják az oláh cigány hagyományt (Le Rom).

És kik azok, akik beválogatták a zenekarokat, és maguk is ott lesznek a Showcase napon? Marc Lloret egy katalán sowcase festivál, a Viva de Vic igazgatója, nem mellesleg a Mishima indie pop zenekar billentyűse. Martyna Markowska-nak szinte mindenhez köze van, ami az elmúlt pár évben a pezsgő kulturális életű Katowice-ben történt: a város kulturális intézetének programigazgatója, WOMEX-szamuráj. Az egyik legmenőbb környékbeli fesztivál, a temesvári PLAI képviseletében érkezik Norbert Tako, akinek fiatal kora ellenére nagy tapasztalata van a helyi fiatalok mobilizálásában - ez ugyanis az egyébként egy skanzen idilli helyszínén tartott, zeneileg is szuper igényes fesztivál egyik főprofilja. Európán kívülről is érkeznek zsűritagok: Brahim El Mazned a marokkói zenei exportiroda vezetője, és Visa for Music igazgatója. Francesco Cereno még távolabbról, Braziliából jön, bár családi okból sokat tartózkodik térségünkben. Ő a Belo Horizonte-ben évente megrendezett Música Mundo fesztivál vezetője. Őket és a szakma további képviselőit is elcsíphetitek a Szimplában és a Ritmo-n, ne hagyjátok ki az a lehetőséget, hogy a világ minden tájáról érkezett szakemberekkel és zenészekkel találkozhassatok.

A fesztivál részletes programját a weboldalon és a Ritmo facebook oldalán közöljük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1115025418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása