Hangvető

Világzenei piknik a Hunyadi téren

2020. október 05. - Hangvető

pano_kicsi.jpg

Október 9. és 10-én jön a Budapest Ritmo Piknik – a város legnagyobb világzenei fesztiválja, járványhelyzetre kalibrálva. Rendhagyó módon az Akvárium helyett idén három kültéri helyszínre költöznek a hazai világzene legjobbjainak ingyenes koncertjei – szabadtéren, szabad levegőn, szabadon szeretnénk megünnepelni a világzenét ezután a furcsa nyár és koraősz után, ehhez pedig a Millenáris, a Hunyadi tér és a Rákóczi tér adja majd a helyszínt.

Nézzük tehát az első helyszínt, az Andrássy és az Oktogon közti színfoltot indiai konyhával és vegán étteremmel, hagyományos piaccal és újhullámos kávéval – a Hunyadi téren összesen öt koncert várja majd a közönséget.

Október 9-én pénteken este 5-kor kezdődik a Budapest Ritmo Piknik a Hunyadi téren a szerb-magyar hagyományok kortárs felelevenítőivel, a Branka trióval. Básits Branka Junior Príma díjas énekesnő kamaszként kezdett elmerülni családja kettős kultúrájának mélységeiben – ez a lendület, és a hangjából áradó energia a Pravo-tól a Zűrös Bandáig sokféle színpadra, sok zenekarba eljuttatta. A frissen alakult Branka Trio szerb és magyar dalait gitár és harmonika kíséretével először tavaly hallhattátok a Ritmo showcase-en.

Szintén pénteken, Branka után, este 7-kor áll színpadra a mágikus hangulatú MeszecsinkaA bolgár és magyar elszállós folkot és balladás pszichedéliát ötvöző Meszecsinka a világzene élvonalából lép a Budapest Ritmo Piknik színpadára. A bolgárul holdacskát jelentő Meszecsinka keleties, kalandos, kísérletező dallamai és önfeledt témái hazai és külföldi babérokat is learattak már – felléptek többek közt a 2015-ös budapesti WOMEX-en is.

A Budapest Ritmo Piknik második napján, október 10-én szombaton délelőtt 10-kor kezd mesekoncertjével Paár Julcsi Hangolója. Légy ott a Budapest Ritmo Piknik történetének első családoknak is szóló népzenei koncertjén!

Szombaton délután 4.30-kor a Le Rom zenekarral pörög majd fel a hangulat. Cigányzenében balkán, reggae, ethnojazz – a Le Rom örömzenéjéből kirobbanó energia magába olvaszt bármit, amitől még nagyobb lesz a lendülete. A Romano drom alapító Kovács Antal fia, Kovács Máté vezetésével egy új generáció, közeli barátok álltak össze, és definiálják újra, mit jelent nekik ma a roma identitás és a cigányzene. Tőlük a táncos bulinál kevesebbre a Budapest Ritmo Pikniken sem érdemes számítani.

Végül pedig szombaton este 6-kor az ország kedvenc cigányzenekara, a Romano Drom koronázza meg a Hunyadi téri koncerteket. A legendás apa és nagyapa, Gojma nyomdokába lépve apa és fia, két Kovács Antal vált ki az Ando Dromból és alapított saját formációt. Zenéjük magja az oláh cigány ritmus és hagyomány, amit mindenkinek érthetően, modern élményként tolmácsolnak – nemcsak Magyarországon, hanem Szöultól Londonig az egész világon. Találkozz a Romano Drommal a Budapest Ritmo Pikniken!

Hamarosan az utolsó helyszínt, a Millenárist is bemutatjuk – addig is készítsd a piknikkosarad, olajozd meg a biciklit, találkozunk a Budapest Ritmo Pikniken!

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr2416223904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása