Hangvető

Anya, kezdődik!

2018. október 04. - Hangvető

Megnéznéd az etióp James Brownt? Kíváncsi vagy, hogy énekel a mali Mahalia Jackson? Élőben hallgatnád a Lion sleeps tonightot? Kezdődik a Budapest Ritmo: a világzene legizgalmasabb előadói vonulnak fel a Hangvető és CAFe Budapest közös fesztiválján, három napon keresztül, az Akvárium Klubban.

A háromnapos fesztiválon láthatod többek között az 5 Grammy-díjas Ladysmith Black Mambazo-t, a belga Tcha Limbergert, aki a zenéért tanulta meg szinte anyanyelvi szinten a magyart, a kígyómozgású etiofunk sztárt, Gili Yalót, a tavalyi év legjobb világzenei albumát jegyző Trio da Kalit és sok olyan koncertet, amelyek közül biztosan találsz olyat, amire életed végéig emlékezhetsz.

A többtucat koncert záróakkordjaként a fesztivál egy, csak a Ritmo-n hallható műsorral, a Roma Ritmo-val tiszteleg a térség és hazánk roma zenészei előtt, az elmúlt évtized legnagyobb roma muzsikusaival. De ne szaladjunk előre, a nem hivatalos showcase nap nyitja fesztivált, amit a Dalinda pop-up koncertje harangozott be, de rajtuk kívül hallhatjátok a Meybahar-t, a Branka Trio-t, a régióból pedig a Dikanda, a WoWaKin, a BraAgas és a Balkansambel zenél a közönségnek, és a rangos nemzetközi szakembereknek.

Pénteken a műfaj egyik legnagyobb nevű csapata, a Ladysmith Black Mambazo lép színpadra, most először Budapesten. Ezen felül is tartogat rengeteg élményt az első nap, a programigazgató Weyer Balázs rövid ajánlását itt tudjátok megnézni. Sena a RedRed-del és Wanlov the Kubolor-ral hozza közelebb Ghánát, a vak belga szintó zenésztehetség Tcha Limberger pedig a maga kivételes módján játssza a magyar népzene talán legszebb dallamait.

Szombaton lép fel az etióp James Brown-nak titulált Gili Yalo-t, és a több száz éves griot hagyományt mesteri szinten játszó, világzenei díjakkal elhalmozott Trio Da Kali-t. Emellett a hazai táncház mozgalmat avantgárd szellemiségben megújító Parasztok Atmoszférában,  de ha ez nem lenne elég, a talán legnagyobb hazai név, a Muzsikás koncertjét is kínálja szombati nap; ezúttal, csak a Ritmo-n, lengyel társzenekaruk, a Muzykanci társaságában. De mondja inkább Balázs: 

A vasárnapi programot teljes mértékben a roma zenének szenteltük. Kezdésként a Várkonyi Csibészek ejti rabul a közönség szívét, amit a csak a Ritmo-n hallható koncert követ. Külön bejegyzésben írtunk a Roma Ritmo koncepciójáról és próbáiról, azóta csak kiforrottabb lett az oláh vokális hagyományt középpontba állító műsor, és, nem utolsó sorban - csatlakozott a produkcióhoz Miczura Mónika. 22 énekes, zenész és táncos mutatja meg a közösség élő hagyományát, az arra jellemző érzelmi gazdagsággal, mély és magas pillanatokkal egyaránt. Az olyan nevek mellett. mint Miczura Móni, Lakatos Tünde, Rostás Mónika és még sorolhatnánk, olyan énekeseket is hallhattok, akikről eddig nem tudott a szélesebb közönség. A Rostás M. Mazsi vezetésével összeállt Roma Ritmo garantáltan teljesíti Balázs ambícióját, hogy a koncertre örökre emlékezzetek. 

 Várunk a Ritmo-n!

JEGYEK: http://budapestritmo.hu/#jegyek

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr7214279643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása