Hangvető

Roma hangok - ahogy még nem hallottad

2018. szeptember 16. - Hangvető

Úgy hallhatjátok az oláh cigány vokális hagyományt a Budapest Ritmo-ra összeállt egyedi gálakoncerten, mint eddig soha. Pergetőtől hallgatóig megszólal a közösség dallamkincse, kivételes énekesek hangja tolmácsolja az oláh cigányság mély és magas pillanatait.

bpritmo18_event_romaritmo_v02_1.png

Jókor érkeztünk a Roma Ritmo próbájára: a fellépők éppen rántott hússal, sült szalonnával , és cigánypecsenyével rakott asztaloknál ültek: nők és férfiak külön, de ugyanolyan jóízűen beszélgetve, falatozva. Rostás M. Mazsi hívta meg az énekeseket, akik az ország különböző pontjairól érkeztek, fiatalok és idősek, tapasztalt előadók és a közösségen belül tisztelt énekesek, hogy a Ritmo-ra összeállt produkcióban megmutassák a máig élő vokális hagyományt. A szünet után olyan természetességgel kezdtek neki a zenélésnek, ahogy a rántott húst ették: egyértelmű volt, hogy ez annyira a közösségi élet része, mint máshol a TV nézés. Ebből a felszabadult, érzelemgazdag zenei kulturából kaphat egy szeletet a Budapest Ritmo közönsége október 7-én.

A Rostás M. Mazsi által összeállított program „belülről” mutatja meg az oláh cigány hagyományt, az énekre és a ritmushangszerekre építve. A koncert egyszerre szól a közösséghez, és a tágabb közönséghez - olyan hangokat felvonultatva, amelyeket még sosem hallottatok így. Rostás M. Mazsit és Lakatos Mónikát kérdeztük a Roma Ritmo-ról.

Ambíciózus a koncert célja, leírásod szerint átfogó képet ad az oláh vokális hagyományról, összefogva a közösség múltját, jelenét s jövőjét. Nehéz egy ilyen produkciót összerakni?

Mazsi: Igen. Ez nekem szokatlan szerep. Ha a Romengo zenéjéről lenne szó, az sokkal egyszerűbb lenne. Amire most kísérletet teszünk, az nem csak a közönség számára lesz új, hanem a fellépők számára, számunkra is. Ismerjük, szeretjük és tiszteljük egymást, de ezek a fellépők zöme még nem találkozott zeneileg. Most a Ritmo-n kaptunk erre lehetőséget, aminek nagyon örülünk.

Nehéz dolgunk volt, hiszen rengeteg kiváló énekes, zenész közül kellett eldönteni, hogy kik szerepeljenek a műsorban. Bevallom, elfogult is voltam, a saját érzéseimre hagyatkoztam, azokat a zenészeket kerestem meg először, akiknek a zenéin mi felnőttünk, és akiket nagyra tartunk! A Romengo lesz az alap-zenekar, akik a kíséretet biztosítják az ének mellé, ehhez az énekesek közül is páran beszállnak hangszerekkel. Hallhatjátok Mitsoura Mónikát, és sok más kivételes hangot: Frigur Róbert Boborján a  Khamoro együttesből, Horváth Zoltán és Horváth Zoltánné Ibolya a Kanizsa Csillagaiból, Balogh József Anirosz a Romano Dromból, Rostás Csaba és Rostás (Horváth) Mónika a régi Ando Dromból, Horváth Mária és Balogh Dániel a Lindri együttesből, Farkas István a Ternipéből lehet ismerős; Rostás Tünde, Balogh Krisztina és Balogh Andrea a fiatalabb generációt képviseli, Mari néni a Kék Láng zenekarból az idősebbet. Stefánó és Király Pál a mulatós vonalról csatlakozott a produkcióhoz, és természetesen feleségem, Lakatos Mónika is fontos szerepet kap.

A cigányzenéről a legtöbb embernek az éttermi vagy kávéházi műfaj, vagy a flamenco-s vonal jut az eszébe. Ehhez képest ti egy letisztultabb, vokális hangzást mutattok meg.

MazsiÚgy hatvan éve még nem voltak húros hangszerek az oláh cigány zenében. Kanna, teknő, kanál, az ágy széle, asztal teteje, ajtófélfa - ezek szolgáltatták a ritmusszekciót, úgy, hogy az akár egy afrikai bandát is megszégyenített volna. Aztán megjelent a gitár, a tambura, vagy a hegedű, de az oláh cigány zene gyökerei vokálisak, nekünk oláh cigányoknak az ének adatott, a szájbőgő, a tánc, a ritmus. A hangszerek inkább kiegészítő elemek, amelyeket a magunk módján használunk, de például nem jellemző, hogy a zenészeink tudnának kottát írni és olvasni.

Lakatos Mónika: Ez fontos, hogy aki a műsorban fellép, mindenki autodidakta módon tanult meg zenélni.

Mazsi: Az énekben vagyunk erősek, az érzelmek közvetítésében a zenén keresztül. Nekünk ezt kell megmutatni, nem azt, hogy hány akkordot tudok lefogni a hangszeren.

A koncerten fontos szerepet kapnak a ritkán hallott hallgatók, amelyekkel vegytiszta formában Lakatos Mónika tavaly megjelent szólóalbumán, a Romanimo-n találkozhatott a közönség. Hogy lehet színpadra vinni egy ilyen érzékeny, bensőséges anyagot?

Móni: Minden énekes beleteszi a lelkét az adott dalba. A hallgatók éneklése nagyon személyes, és ha ez összeadódik, attól egészen különleges lesz ez a koncert. Lesznek meglepetések is, olyan emberek, akiket nem lehet színpadon látni, de mi tudjuk, hogy nagyon szépen énekelnek. Szerettük volna ezt is megmutatni: nekik nincs lehetőségük, vagy színpadi tapasztalatuk, mégis nagyon mélyen meg tudja érinteni az embert, ahogy ők énekelnek, nagyon őszintén és egyedien. Én nagyon várom.

Mazsi: A műsor érzelmi csúcspontját a hallgatók adják majd, itt mindenki a saját érzelmi világához illő hallgatót énekel majd. Tudni kell, hogy a hallgatók nem csak szomorú énekek, mulatásra, üzenésre, teljesen más érzelmek közvetítésére használjuk őket. A tercek improvizatívak ettől még izgalmasabbak ezek a dalok. Elhangzanak majd olyan énekek is, amik a közösségnek fontosak, és a mai napig úgy tudnak a legerősebben megszólalni, ha csak ritmushangszerek támasztják meg őket, minden más hangszert kivettünk. Fiatal táncosok is színpadra lépnek, ez is mozgalmassá teszi a műsort.

Nem csak a tágabb közönségnek ad új élményt a műsor, a romáknak is szól. Amellett, hogy szemmel láthatóan jól érzitek magatokat együtt, mi az üzenet?

Móni: Azt a világot, azt a hangulatot, akarjuk megmutatni, amit mi még megtapasztalhattunk gyerekként: otthon, vagy amikor az én Apám és a Mazsi Nagyapja is jártak lóvásárokra, ott spontán, vásár közepén, mindegy hogy cigánnyal vagy nem cigánnyal, egyszerűen csak kötöttek egy üzletet, jól érezték magukat egymással.  Egyszer csak elkezdtek mulatozni, mindegy, hogy ki szegény, ki gazdag, azt a pillanatot megélték, és kész. Meg kell élni azt a pillanatot. Ez felvételről nem lehetséges, élőben kell hallani.

A Roma Ritmo október 7-én, vasárnap hallható az Akvárium Klubban. A koncertet a Várkonyi Csibészek fellépése előzi meg.

További információk a Budapest Ritmo honlapján: www.budapestritmo.hu

Jegyek: www.budapestritmo.hu/#jegyek

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr8714229977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2018.09.17. 00:39:06

"A cigányok megtanítják, hogyan kell a pillanatban élni."

Hát ja, nagyjából ennyi.

tamask 2018.09.17. 04:10:20

A tücsök és a hangya

eßemfaßom meg áll 2018.09.17. 07:22:39

"A cigányok megtanítják, hogyan kell a pillanatban élni."

A pillanat tökéletes megéléséhez a pillanatnyi idő ismerete elengedhetetlen.

"Tesó, mutasd má a telefonod, mennyi az idő"

Void Bunkoid 2018.09.17. 07:57:37

Ezt mindenki tudja.

Ők viszont megtanulhatnának felelősen, előre gondolkodva, jövőt tervezve-építve élni.
Na ez az, ami nem megy nekik már vagy ötszáz éve, a tanulás.

$pi$ 2018.09.17. 10:18:10

@tamask: "A tücsök és a hangya"

Nekem is pont ez jutott eszembe. A tücsök tanítja a hangyát... :(

Treff Bubi 2018.09.17. 14:50:44

Muszáj okvetlenül megemlíteni, hogy "cigány"? Nem lehetne egyszerűen annyit írni, hogy emberek zenélnek emberekkel? Hol a PC kultúra?

midnightcoder2 2018.09.17. 14:58:26

A magyar népzene is elég gáz, de ez...

Zed is not dead yet 2018.09.17. 15:36:48

@várom a levelet: Főként. Vagy amikor lehet akcióban előlegbefizetés nélkül vadiúj ájfón-t "venni". Aztán a fél falunak ájfónja van, de háza már nincs, mert azt vitte a vh. És egy csomó hasonló eset. Véleményem szerint legtöbbször az zenél egész nap, aki erre ráér. Mármint a munka mellett. Hát ők aztán rá.

Vagy amikor a fickó mondja a másik ilyen arcnak, hogy "hazajött a fiam a börtönből, de már nem volt a segélyből, nem tudtunk venni ételt meg italt az ünnepléshez". Mire a másik kérdezte hogy "hát akkor?", válasz "hát akkor szereztünk a magyaroktól, azoknak volt".

Vasgepárd 2018.09.17. 22:28:24

Vajon hány hozzászólást radíroztak még ki innen reggel óta az enyém mellett? :) Pedig csak azt írtam, hogy én ugyan nem akarom őket hallani (vagy már kötelező azt is?).
És erre a radírozgatásra a szerzőnek energiája van. Ahelyett, hogy mondjuk felolvasná a Kolompár Vanesszáknak azt a néhány, jelen állás szerint még megmaradt megjegyzést, amik szintén jól tükrözik azt a mélyen beágyazódott rajongást, amivel a társadalom körbeveszi őket.
Ha másért nem, azért, hogy hátha arra is óbégatnak valami muzikálisat :)

inkábbolvass 2018.09.18. 14:31:39

@Vasgepárd: úgy tűnik neked is elég sok az energiád, csak vigyázz mert a cigányozás nagyon viszi ám a csít.

bokolyi 2018.09.23. 23:39:42

@Void Bunkoid: hogy te mekkora egy bunkó vagy te barbár!!! Még mindig le vagy ragadva a fajgyúlöletes barbár életednél! Mikor növekszel már fel! Egy kis roma történelmet kellene az agyacskádba injekciózni hátha értelmesebb lennél!

bokolyi 2018.09.23. 23:42:42

@Vasgepárd: Irigy dög!!!!! Semmi jellemed nincs agyas!!

bokolyi 2018.09.23. 23:46:30

@Zed is not dead yet: Te ostoba fajankó!!! Ezek az emberek ledolgozzák és dolgozták az életüket de te mi a francokat csinálsz lógatod a töködet valószínú és lejárod az embereket!! Több diplomás is van közöttük képzeld el! Van aki középsúlyos értelmi fogyatékosokat tanít, de azok is értlmesebek és szeretni valóbbak mint te!!!

bokolyi 2018.09.23. 23:48:28

Uram Isten! Ennyi nyilas maradékokat!!! Nem képzeltem volna ezt!
süti beállítások módosítása