Hangvető

Parasztok és Csibészek

2018. szeptember 29. - Hangvető

A nagy nevek mellett a Budapest Ritmo-n olyan fellépők is szerepelnek, akik a műfaj perifériájáról érkeztek. A Várkonyi Csibészek egészen pontosan Ózd külvárosából, a Parasztok Atmoszférában pedig a képzőművészet és a zene határmezsgyéjéről. Két zenekar, a két bandát, akiket felfedezhetsz a Ritmo-n:

Ózd mellől jöttek, nem kukoricáznak

A Várkonyi Csibészek Ózd külvárosában élő tinik, akik már azelőtt is zenéltek, hogy a Common Vibe egyesület elkezdte volna egyengetni a pályájukat. Kukorica zenekar néven kezdték, de kellett a Common Vibe, hogy profi stúdióhoz, fellépésekhez, és egy közel 150 000-es megtekintést elérő YouTube videóhoz jussanak. A Bajdázó cover "Lekapcsolom a villanyt a fejemben" sokak szerint tökéletes feldolgozás, amihez csak hozzátesz a Csibészek története. Amint színpadra lépnek, egyértelművé válik, mit jelent nekik a zenélés - ezt az egyszerű csodát oszthatod meg te is a Ritmon.

parasztok_atmoszfe_ra_ban_foto_kollmann_andra_s_installa_cio_au_workshop.jpg

Technoparasztok vagyunk mind

Más tészta a Parasztok Atmoszférában, a táncház-színtérről és a kortárs képzőművészetből érkező fiatalok konceptzenekara. Bartók és Kassák nyomdokain haladva arra keresnek választ, hogy mi a táncházmozgalom relevanciája ma, egy teljesen más életvitelű városi környezetben - avagy technoparasztok-e vagyunk? A Trapp Dominika által megálmodott projektben olyan profi zenészeket találunk, akik más bandákból - Buda Folk Band, Erdőfű, Dorota, Camp Koala - már ismertek, a népzene mellett pedig feltűnik a jazz, punk és experimentális elektronika is. Hogy mi sülhet ki ebből? Egy őszinte és következetesen avantgárd kísérlet a hagyomány újrateremtésére. A többi kiderül a Ritmo-n.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5814262755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása