Hangvető

Kezdetben volt a hang

A Cappella Fesztivál a Hangvetőtől

2016. május 25. - Hangvető

Június 17 és 19 között várja a közönséget a Budapest A Cappella Fesztivál, a Hangvető szervezésében. Varázslatos dallamokkal tölti meg a nyári estéket a másodszorra, idén a Dunapest keretében tartott koncertsorozat. Az első nap bolgár népdalok, afrikai a cappella, és a hazai Jazzation mutatja meg, mit lehet a puszta énekhangból kihozni. Ideális a helyszín: az Öntőház Udvar szabadtéri színpada laza és meghitt közeget biztosít a "legősibb hangszer" kibontakozásához. Aki már most fellelkesült, itt vehet jegyet.

vusa_mkhaya.jpg

Vusa Mkhaya (AT/ZIM)

Egyedi harmóniák, páratlan ritmusok, és mindent átható, nyitott torokból áradó énekhang jellemzi a bolgár népzenét, ami az ABAGAR Quartet tolmácsolásában érkezik a Budapest A Cappella Fesztiválra.

Az éneklés a bolgár hagyományban szinte mindennek az alapja.  Az ABAGAR is ebből az ősi forrásából merít, képzett, pontosan formált hangon megszólaltatva. A tagok a sumeni Konsztantin Preszlavszki Egyetemen találkoztak, neves mesterektől tanultak, számos díj és a közönség szeretete kiséri pályájukat. Énekeljenek kortárs darabot, vagy több száz éves népdalt, a teret betöltő női hangok hatása alól nem vonhatja ki magát a közönség.

 Vusa Mkhaya, a zimbabwei énekes-dalszerző "a szomszédban", Bécsben él, és nem tétlenkedik. Akár a népszerű a cappella trió (Insingizi) tagjaként énekel, akár a zulu zenét ötvözi Mozart művekkel, netán Bulawayo-ban készít felvételeket zenész barátaival, minden, amihez hozzányúl az éneklés öröméről és a zene univerzalitásáról szól. Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy legutóbbi albumán (Vocalisation 2012) a Tavaszi Szél is szerepel, egy afrikai kórussal megtámogatva (bele is hallgathattok, itt). 

Amire az A Cappella Fesztiválon számíthatunk Vusa Mkhayától és négy zimbabwei énekestársától, az a hamisítatlan mbube stílusú a cappella, amit leginkább a dél-afrikai Ladysmith Black Mambozo (és Paul Simon) révén ismert meg a nagyvilág. A közönség mindig imádja ezt a koreográfiával kiegészülő, hívás-felelet dinamikára épülő muzsikát, a júniusi estén sem lesz ez másképp.

20150227_194138-2.jpg

Jazzation (HU)

A 17-ei programot a Jazzation zárja, ízelítőt adva a jazz a cappella világából. A több, mint tíz éve sikeres és elismert együttest nem kell bemutatni a műfaj szerelmeseinek, hiszen számtalanszor bizonyítottak már itthon és külföldön. Ezúttal is stílusos és profi koncertet várhatunk az egyenként is kiemelkedő énekesektől, akik vallják: egységben a harmónia. Az ismert slágereket mindig egy izgalmas csavarral, a népdalokat vagy akár a Macskafogó betétdalait is saját stílusban adják elő.

A Budapest A Cappella fesztivál különeges élménnyel kecsegtet a város egyik legszebb helyszínén, a rendezvény partnerének, a Várkert Bazárnak köszönhetően. Az idén kibővített, három napos program nem csak könnyed nyáresti kikapcsolódást nyújt, ízelítőt ad az énekhang korokat és kultúrákat összekötő erejéből. Ezen a linken vásárolhattok jegyet. Kövessétek a Hangvető blogját, vagy az esemény weboldalát és Facebook oldalát a további információkért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr228740504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása