Hangvető

Találkozás Bartók géniuszával

2016. szeptember 29. - Hangvető

A Budapest Ritmo ünnepélyes megnyitó koncertje Bartók Béla munkássága előtt tiszteleg október 13-án. Kiemelkedő zenészek játéka, archív felvételek és táncszínház teszi teljessé az élményt, központban Bartók világával és a népzene ihlető erejével. Megmutatjuk, mi teszi különlegessé a Bartók-Források koncertet.

felfoldi_levelek_bartusz_re_ka_fotoja.JPG

Ifjú Szívek Táncszínház: Felföldi Levelek                                                    Fotó: Bartusz Réka

Friss, személyes és autentikus értelmezést kap Bartók öröksége. A fiatal lendületért a Buda Folk Band és a Söndörgő felel. A komolyzenei színtér szintén fiatal kiválóságai Balog József és Zalai Antal érzékeny játékában is gyönyörködhet a közönség. A délszláv tambura zene magyarországi nagyöregje, a Vujicsics, de a magyar népdalok elismert tolmácsolója, Bognár Szilvia is hozzáad a különleges programhoz. Külön élményt igér a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház előadása, hiszen a tánc nyelvén mutatja be a bartóki világot. 

A Budapest Ritmo fesztivál egyik fő inspirációja éppen Bartók munkássága, hiszen a világzene maga is a hagyományok jelenidejűvé tételét valósítja meg. A koncertprogram mellett a Ritmo konferenciája is körüljárja a témát.

A zeneszerző életműve példaértékű a nyitottság terén más népek kultúrája felé, így a gálakoncert is bejárja a gyűjtések egyes helyszíneit. Erdélyi magyar, román, szerb és szlovák dallamok szólalnak meg felidézve a falusi környezetet és hagyományos kultúrát, ami a zeneszerző korában még könnyen elérhető volt. Archív felvételek idézik meg ezt a világot, az Ifjú Szívek produkciójában a tánc, sőt az irodalmi elemek egészítik ki az összhatást.

Jegyek kaphatók a Bartók-Források megnyitó koncertre és a Budapest Ritmo sokszínű programjára ezen a linken.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr6011751479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása