Hangvető

Ereszd ki a boldogságért!

2017. május 22. - Hangvető

Boldogsághormonok, kiegyensúlyozottság, egészséges szív és tüdő -  hogy csak párat említsünk az éneklés jótékony hatásai közül. Mi a dalolás közlekedéstechnikai alkalmazása és működik-e mint afrodiziákum? 

1027901_kovacs-kati-1966-mti.jpg

 Kovács Kati az 1966-os Táncdalfesztiválon

Mély levegő és szeretethormonok

Még csak nem is kell hozzá szép hang, mindenképp valódi boldogságkoktél szabadul fel az agyban énekléskor: szerotonin, dopamin, béta-endorfin, oxitocin és noradrenalin is szerepel a mixben. Ezért is fontos hogy kieresszük a hangunk: éneklés közben ugyanis mélyebben légzünk, ami növeli a tüdőkapacitást, oxigéndúsabb vért okoz és lazítja a testet. Azt az ideális állapotot érhetjük el, amire a jóga és a meditáció gyakorlói is törekednek: éber de nyugodt derű.

Nincs vége sornak: az éneklés segít a demenciában szenvedőknek, de a stroke-ból felépülők terápiájában is sikerrel használják: segít a beszédkészség visszanyerésében és visszaadja az önbizalmat. Négy-öt éves gyerekeknél megfigyelték, hogy a zenét is tanulók nyelvkészsége, emlékezete és logikája fejlettebb, a zenehallgatás pedig kimutathatóan "beindítja" az agyat, többek között ezért foglalkozik a neurológia évtizedek óta kiemelten a zenével és az énekléssel.

bcc-mahler.jpg

Tudjuk fokozni

Biciklizés közben énekelni az egyik legjobb dolog a világon, ahogy egyre többen ráébrednek, de adott esetben közlekedésbiztonsági funkcióval is bír. Ezt annak a new yorki férfinak az esete is bizonyítja, aki a turistáktól hemzsegő Brooklyn Bridge bicikliútján a Star Wars zenéjét harsogva biztosította az előrejutást, és vált napok alatt ismertté. Ahogy Noam (aki egyébként antropológus) is rájött, az éneklés sokkal barátságosabb, mint dudálni, mosolyt csal az arcokra és eléri célját. Konkrétan ajánljuk a 'Fly Me to the Moon'-t, érdemes a refrénnel kezdeni, teli tüdőből.

Persze autóban ülve is lehet, sőt, kifejezetten jó énekelni, amihez talán az egyik legjobb kedvcsináló James Corden: olyan hírességeket fakasztott dalra kocsijában, mint Adéle, Stevie Wonder vagy a Red Hot Chilli Peppers. Nem köztudott, hogy a sort George Michael kezdte, a videók sikerét pedig a hírességeken túl az a felszabadult hangulat adja, ami nekünk is összejöhet: a zuhany alatt is ér, ha nem is nézi végig több tízmillió ember, attól még jót tesz.   

Többen jobb

Mint sok minden másra, az éneklésre is igaz, hogy többen jobb csinálni, mint egyedül. Kutatások szerint a kórustagok kevesebbet stresszelnek és elégedettebbek az élettel, ami feltehetően annak is köszönhető, hogy összehangolódik a tagok légzése és szívverése - mint a csoportos meditációnál. Az éneklés közösségi vetületéről többet a következő bejegyzésben olvashattok, de elfogadott tény, hogy a csoportos dalolás még jobb a testnek és léleknek, mint egymagunkban dudorászni. 

Az éneklés, mint afrodiziákum nem új jelenség, a nyugati kultúrkör nagyjából ezer éve ontja magából a szerelmes dalokat. Szapphótól a trubadúrokon át a mai popzenéig mintha minden erről szólna, pontosabban a szövegek 40%-a az Economist szerint, a mai popban. Ahogy ez a cikk is rámutat, Darwin óta az a teória is felmerült, hogy szerelmesdaloknak hasonló szerepe van nálunk is, mint az énekesmadaraknál: aki szebben énekel, azé lesz a csaj. Mindenki győződjön meg erről empírikus alapon, de a fent említett hormonkoktél ad okot remélni.

Zárásképp egy önfeledt a cappella a szlovén Kreativo-tól, akiket június 10-én hallhattok a Várkert Bazárban. a harmadik Budapest A Cappella Fesztiválon. Addig van idő megtanulni a dalt:

  

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr4712526059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása