Hangvető

Megnyílt a világ első, akusztikailag tökéletes hangversenyterme!

2017. január 26. - Hangvető

Megnyílt a világ első, akusztikailag tökéletes hangversenyterme Hamburgban. Az Elbai Filharmónia épületében 2150 ember fér el. A végtelennek tűnő lépcsők, a faragott lift és a futurisztikus hullámszerű külső forma is különleges, a legnagyobb érték azonban az egyedülálló koncertterem.

A központi terem falaira és plafonjára korallszerűen helyeztek el tízezer, gipszrostból készült, különböző formájú akusztikus panelt. Ezek a hanghullámokat elnyelik vagy szétszórják, így biztosítanak tökéletes hangzást az egész teremben.

elbphilharmonie_gro_er-saal_c_iwan_baan-14.jpg

A tökéletes akusztikájú koncertterem - Fotó: Iwan Baan

Az épületet a Herzog and De Meuron svájci építőipari cég és a világszerte elismert akusztikai mérnök,Yasuhisa Toyota együtt alkotta meg, a panelek előűllításához szükséges algoritmust a – többek között akusztikai panelek gyártására szakosodott - One to One alapítója, Benjamin Koren dolgozta ki. A projekt 843 millió dollárba (több mint 243 milliárd forintba) került.

Nagyot alkottak tehát a németek, azonban szerencsére Magyarországnak sincs szégyellnivalója a hangzás terén. A 2005-ben megnyílt Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme világszerte híres kiváló akusztikájáról. A hangzásért felelős Russell Johnson építész több mint ötven évig folytatott akusztikai jellegű kutatásokat, számos operaház és hangversenyterem létrehozásában vett részt. Budapesten Zoboki Gábor főépítésszel, a kivitelezővel és vezető magyar muzsikusokkal egyeztetve alakult ki a hangversenyterem végleges alakja. Az akusztikus így nyilatkozott akkor a Wall Street Journalnak: „...nem lennék meglepve, ha a magyar zenészek két-három év múlva úgy nyilatkoznának, hogy ez a világ legjobb hangversenyterme”.

bbnh_0015.png

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Fotó: Müpa

A terem egyedülálló akusztikájának egyik titka az oldalfalban mozgatható 58 darab, egyenként négy- és nyolctonnás vasbeton ajtó, amelyek a terem mindkét oldalán egy-egy zengőkamrát takarnak. Ezek mozgatásával a hangversenyterem hangzó terének nagyságát tudják változtatni. Emellett a színpad felett egy 50 tonnás hangvető-ernyő, úgynevezett canopy van. Ennek függőleges mozgatásával változtatható a színpadon belüli, illetve a színpad és a nézőtér közötti hangenergia-elosztás. A hangversenyterem ráadásul kétszázötvennél is több rezgéscsillapító gumipárnán nyugszik, amelyek minden kinti rezgést kizárnak. Emellett a termet tojáshéjként egy levegővel – mint a legjobb szigetelővel – teli réteg veszi körbe.

Néhány idézet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremről:

„Fantasztikus, felfoghatatlanul jó ez a hangversenyterem, kiváló az akusztikája. Egész délután próbálgattam, élveztem az adottságait, gratulálok hozzá!” – Thomas Hampson, amerikai bariton.

„Zenekari tagságom negyed százada alatt bátran állíthatom, hogy játszottam a földkerekség valamennyi híres, jó akusztikájú hangversenytermében. Ez a legjobbak között is előkelő helyet foglal el” – a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar koncertmestere.

"Megéltem azt, hogy az építők esténként, sörrel a kezükben kurjongattak a szerkezetkész hangversenyteremben, hogy másnap, a hajnali művezetéskor mosolyogva jelentsék a teherliftben: „mérnök úr, kiváló lesz az akusztika!"" - Zoboki Gábor.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5512157225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása