Hangvető

Mi a csoda?

2017. március 02. - Hangvető

Hétről hogy jutottunk 1052-re? Az Ókorban hét legendás épületet tartottak a világ csodáinak, ma az UNESCO 1052 világörökséget listáz, számuk folyamatosan emelkedik. De mit is takar a világörökség fogalma, mit akar az UNESCO, és miért jó ez nekünk?

taj_mahal.jpgTádzs Mahal, India;1983 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján. Fotó: M & G Therin Weise, whc.unesco.org

Egyetemes értékek

Az UNECSCO (angol mozaikszó, jelentése: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. Olyan természeti és kulturális helyszínek védelmét tűzte ki célul, amik egyetemes értéket képviselnek, így védelmük sem pusztán egy adott ország, hanem a nemzetközi közösség érdeke és feladata.  Már az I. világháború után felmerült egy hasonló szervezet alapításának gondolata, végül 1972-ben született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye. 

angkor_vincent_ko_hon_chiu.jpg

Angkor, Kambodzsa 1992 óta világörökség. Fotó: Vincent Ko Hon Chiu, whc.unesco.org

Kiadós bakancslista

Angkor, a Tádzs Mahal, a kínai nagy fal és a kölni dóm csak néhány a világörökségek közül, a lista ennél sokkal hosszabb.  Eddig 1052 helyszín és műemlék szerepel a folyamatosan bővülő listán, ezek közül került a világörökségek reprezentatív jegyzékébe, legtöbbjük kulturális, 203 természeti, 35 pedig "vegyes", azaz egyszerrre képvisel kulturális és természeti értéket. Ebből már kijön egy jó hosszú bakancslista, külön válfaja a világkörüli utaknak a világörökségeket érintő turizmus.

hortoba_gy_la_szlo_lisztes.jpg

Hortobágyi Nemzeti Park, 1999 óta világörökség. Fotó: Lisztes László, whc.unesco.org

Kinek mennyi?

Magyarország nyolc világörökséggel is büszkélkedhet (köztük például a Tokaj-hegyaljai borvidék és Hollókő), de a rangsort messze Olaszország vezeti, 47 jegyzett helyszínnel. Elsősorban turisztikai és természetesen műemlékvédelmi szempontból előnyös a világörökséggé nyilvánítás. A Pannonhalmi Bencés Főapátság, vagy a pécsi ókeresztény temető fejlesztései is megmutatják, hogyan lehet kiaknázni a nemzetközi elismeréssel járó lehetőségeket.

buso.jpgBusójárás - 2009 óta szerepel a szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján. Fotó: Ádám Miklós, www.unesco.org

Világörökség vagy szellemi örökség?

Ideje tisztázni a különbséget a világörökség és szellemi kulturális örökség kategóriái között. Míg az első fogalom helyszíneket vonultat fel, utóbbi szokásokat, művészeti kifejezésmódokat, kulturális gyakorlatokat ismer el. A most születő Pont Fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Hangvető együttműködésben a kettő ötvözetét kínálja: zenei és kézműves hagyományokat, szokásokat (azaz szellemi örökséget) mutat be az UNESCO védettséget élvező budapesti Duna-part közvetlen közelében, a Várkert Bazárban.

Olvassátok blogbejegyzéseinket, kövessétek a Hangvető Facebook oldalát, hogy többet megtudjatok a szellemi örökségekről és a Pont Fesztiválról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr4512301079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása