Hangvető

A sztyeppe rezgése

2017. március 16. - Hangvető

Hogyan lehet egyszerre három hangon énekelni? Mi köze a buddhista szerzeteseknek a nomád pásztorokhoz és mennyire mongol a Khoomei? Bevezető a torokéneklés rejtelmeibe.

pont_huun_fb_event_c.jpg Fotó: Huun-Huur-Tu, grafika: Mohammed Nur

A torokéneklést több kultúrában is megtaláljuk: az inuit asszonyok párban énekelnek, a tibeti buddhista szerzetesek szertartásosan gyakorolják, mongol és türk népek nomád életmódjának és animista hiedelemvilágának is szerves része. Tuva, a dél-szibériai kis köztársaság területén gazdag hagyománya van ennek az ősi énektechnikának, melynek világhírű képviselője, a Huun-Huur-Tu a Pont Fesztiválon is fellép. az UNESCO szellemi örökségként jegyzi a Khoomei-t (magyar átírásban Höömei), ami bár gyűjtőnévként is használják, valójában a torokéneklés számos fajtájának egyikét jelenti.

chochigar_kes-kam.jpg

Chochigar Kes-Kam, tuvai sámán. Forrás: bbc.co.uk

Fütyülős vagy csermelyhang

A tuvai torokéneklés a természet hangjaiból épül, különböző fajtái utalnak a csermelyek csobogására, a madarak füttyére; a hagyomány szerint az énekesek messzire elutaznak, hogy a tájjal teljes összhangban gyakorolják az ősi művészetet. A teljesség igénye nélkül, nézzük a tuvai torokéneklés főbb fajtáit (ezeknek számos alfaja és kombinációja létezik):

  • Khoomei: az alaphang az énekhang mélyebb harmadában van, amelyhez 2-3 felhang társul, 1-vagy két oktávon belül. A sziklák közt süvítő szél hangját idézi.
  • Kargyraa: a torokéneklés mélyebb fajtája, szinte morgásra emlékeztet. Az álhangszalagok és a hangszalagok együttes rezegtetésével képzik. Rokon a tibeti szerzetesek torokéneklési technikájával.
  • Sygyt: a középmagas alaphang feletti füttyszerű hang, a madarak énekére és a nyári szellőre emlékeztet. A nyelv segítségév szűkítik a szájüreget képzésekor.
  • Borbangnadyr: az ajkak finom rezgése adja a patakcsobogásra emlékeztető hangot
  • Ezengileer: A lovaglás ritmusát imitáló torokének, a lovas csizmájának kengyelhez ütődő hangjára utal (a tuvai ezengi, azaz kengyel szóból)

Bátorításképpen, hogy erre nem csak tuvaiak képesek, egy kanadai fiatalemberre bízzuk a bemutatót:

Ennél behatóbban is ismerkedhettek a tuvai torokénekléssel, hiszen a műfaj rocksztárjai workshopot tartanak április 1-én, a Pont Fesztiválon. Kis csoportokban tanulhattok az énektechnika szellemiségéről és technikájáról, személyesen a Huun-Huur-Tu tagjaitól. A részvétel regisztrációhoz kötött, ezért írjatok erre az email címre, a tárgyban szerepeljen az együttes neve és érkezzetek pontosan!

Kedvcsinálónak itt egy teljes koncert a tuvai mesterektől, ahol az éneket kisérő hagyományos hangszereket is láthatjátok:

A torokéneklés különleges műfaj, nem tömegzene, viszont kifejezi az ember és a természet kapcsolatát, puszta hallgatása során is transzba kerülhetünk, de csinálni még ütősebb. A bejegyzés végén egy extrém példát mutatunk azoknak az olvasóknak, akik eddig eljutottak. Az Inuit Tanya Tagaq szabad értelmezése egy ősi technikáról: 

A Pont Fesztivál programjairól és az ott bemutatott türk hagyományokról a Hangvető Facebook oldalán és a fesztivál honlapján olvashattok többet.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9312342269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása