Hangvető

Hallgasd a csodát!

2017. március 30. - Hangvető

Mire képes a tar hangszer és meddig tart egy mugam impró? Létezik-e a török-magyar zenei közösség és hogyan rezeg a tuvai torokének? Hogy lehet, hogy egy két és fél ezer kilométerre fekvő kis ország dalai rokonok a magyar dallamokkal? Minderre választ kaphattok a Pont FesztiválonVizeli Balázs és bandája Navratil Andreával és Demeter Lászlóval kiegészülve, a Malik Mansurov Mugham Quartet, a Guessous Mesi Trió és a Huun-Huur-Tu koncertjein. Olvassatok bővebben a fellépőkről!

pont_huun_fb_event_c.jpg

Fotó: Huun-Huur-Tu, grafika: Mohammed Nur 

Szombaton Vizeli Balázs és zenekara, a kodályi örökség kiemelkedő képviselői, Navratil Andrea és Demeter László közreműködésével nyitja a fesztivál zenei programját. Kevesen tudják, hogy a világhírű zenetudós és zeneszerző, az UNESCO által is elismert, pedagógiai módszerének szerves részét képezik a magyarral rokon csuvas népdalok. A koncerten a közönség is átérezheti a magyar és csuvas zene közös gyökereit, Vizeliék értő és elegánsan szűkszavú előadásában. A koncerthez kapcsolódva délután részleteket láthattok Berecz András 1998-ban tett csuvasföldi expedícióját rögzítő készülő dokumentumfilmből. Az alábbi videóban Navratil Andrea, Berecz András és Demeter László előadásában hallhattok csuvas dalokat:

A szombat este egy valódi különlegességgel folytatódik: az azeri mugammal és a világ egyik legjobb tar játékosával ismerkedhettek. A Malik Mansurov Mugham Quartet énekessel kiegészülve játssza az improvizatív, de az udvari zene szabályozottságát is magán viselő műfajt. A mugam nagy becsben tartott nemzeti kincs Azerbajdzsánban, az ünnepi alkalmakhoz kötött előadások órákig is eltarthatnak. A Pont Fesztiválon egy rövidebb (egy órás) koncerten hallhatjátok a nyolcast formázó ősi húros hangszer mesterét és társait; és az elmélyült, sok évszázados, mégis helyben születő muzsikát.

Vasárnap szintén magyar produkcióval kezdődik az este, bár Guessous Majda Mária születésétől fogva két kultúrában is otthon van: a magyar és a marokkói hagyományban, melyek mellé pályája során a török népzene szeretete és ismerete lépett. A Guessous Mesi Trió Bartók Béla és Sipos János gyűjtéseiből indul ki, amihez ihletett árnyalatokat adnak, például Berta Alexandra citerajátékát. Mesi török mesterektől tanult, biztosan mozog a dallamok és kultúrák között, előadásában egyetemes líraiság és egyedi szépség hallható. Egy videó Kazahsztánból, ahol a fiatal énekes ismert török népdalt énekel:

A Pont Fesztivál záróakkordjait a tuvai Huun-Huur-Tu rezgeti. A torokéneklés csodájáról már több bejegyzésben szóltunk, egyébként sem kell a műfaj világhírű mestereit különösebben bemutatni. Inkább ragadjátok meg az alkalmat, hogy egy párját ritkító zenei műfaj, és elemi erejű koncertélmény részesei lehessetek. Egy kis ízelítő a mély rezgésből:

Részletes információk a koncertekről és a délutáni családi programokról a fesztivál honlapján olvashatóak. Kövessétek a Hangvető Facebook oldalát és olvassátok blogunkat!

Kedvezményes jegyeket itt tudtok venni elővételben.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr2812382533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2017.03.30. 19:29:22

A magyar-szovjet barátság jegyében díszes kísérettel Kodály is járt a csuvasoknál és a cseremiszeknél, de a honfoglalás előtti vándorló ugorság találkozhatott más ázsiai türk népcsoportokkal is, ez nem meglepi. A pláne az, hogy most eljöttek hozzánk.
süti beállítások módosítása