Hangvető

Finnbe oltott balkán

2015. augusztus 05. - Hangvető

Rossz pénz nem vész el, ahogy a balkáni lendület sem a Väärä Raha (magyarul: hamis pénz) kezei alatt. A lappföldi banda 2008 óta tolja a déli rezesekkel felturbózott finn tangót és humppát, a közönség nagy örömére.

pics_jaakko-laitinen---vaara-r_jlvrpromo-petri-alanko2.jpg

A finnek komolyan gondolják: több tanulmányutat ejtettek a balkánon, magukba szívták a térség zenéjét, a szinkópált ritmusokat és közép-európai dallamokat. A Rossz Pénz persze nem csak másol: a szláv és balkáni hatásokat feldolgozzák, játékosan vegyítik saját szerzeményeikkel és finn humorral. Eddigi három albumuk anyagát a kritikusok is méltatták.

Volt miből dolgozni: északra szakadt nyelvrokonainktól nem áll távol a szláv érzelmesség és melankólia, ahogy ez az ország sajátos műfajában, a húszas évektől töretlenül népszerű finn tangóban is szépen megmutatkozik. Jaakko-éknál jelen van a derűsen egyszerű humppa is, azaz a polkából finnesült tánczene, a maga ütemenkénti két leütésével (umca-umca). A hangszerelésben is az északi vonal érvényesül: harmonika és bőgő egészíti ki a a fúvóst és az éneket. Halkabb, mint egy rezesbanda, de ugrálni éppúgy lehet rá.

A Jaakko Laitinen és a Väärä Raha sokak szerint Finnország legjobb koncertzenekara, amire bizonyíték teli fellépőnaptáruk és a túlélők beszámolói. A WOMEX15-ön megnézhetjük, mitől döglik a sok szúnyog, és eltöprenghetünk népeink ködös kapcsolatán, ha nem feledkezünk meg az egészről tánc közben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr127678260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2015.08.06. 19:12:00

Hááát?!--érdekes egy banda na! Megnéztem/hallgattam egy csomó videót tőlük hamar a cikked után és olyan erős balkáni cigány beütésnek tűnik finnül(itt lenne egy smile, ha tudnám, hogyan kell). Érdekes amúgy, hogy még nem futottam beléjük, pedig sok finn dolgot hallgatok/nézek a nyelv miatt--köszi az infót!

Hangvető 2015.08.07. 09:47:59

@HK417: Örülünk, ha újat tudtunk mutatni :-)
süti beállítások módosítása