Hangvető

Zenei poliglottok

2015. szeptember 16. - Hangvető

A WOMEX idén jön először Kelet-Európába, ezért is tartotta fontosnak a Hangvető, hogy a térség zenéje a szokottnál több figyelmet kapjon: így született a Club Duna színpad programja. Karolina Cicha és Bart Pałyga egyedi projektje jól képviseli a régiónkra jellemző keveredést: az észak-lengyelországi duó sok nyelven és hangszeren muzsikál.

ke_pernyo_foto_2015-09-15_16_12_00.png

Fotó: Czarli Bajka Karolina Cicha és Bart Pałyga '9 Languages' (9 Nyelv) című albuma a Lengyelország észak-keleti határvidékén élő népcsoportok dallamkincséből szemezget, a duó kreativitásával és virtuóz játékával megbolondítva. A projekt természetes otthonra talált a Müpában a Club Duna színpadon, hiszen egyszerre lokális, ugyanakkor több kultúrát képvisel. Elhangzanak dalok tatár, romanesz, litván, fehérorosz, ukrán, orosz, jiddis, lengyel és eszperantó nyelveken.

Nem meglepő, hogy Karolina Cicha bölcsész (irodalomtörténetből phd-zett), az talán inkább, hogy autódidakta módon érte el ezt a mesterfokot több hangszeren. Énektechnikája is saját fejlesztés, a végeredmény pedig összetéveszthetetlen és szuggesztív. Partnere, Bart Pałyga is multiinstrumentalista: játszik kéthúros mongol hegedűn, dudukon, dorombon, de a felhang-éneklés sem okoz neki gondot, ahogy ez a lenti videóból is kiderül, amelyben egy tatár népdalt dolgoznak fel.

Karolina már résztvett egy Tadeusz Gajcy verseket rockosító projektben, énekelt duetteket a lengyel underground alakjaival Varsóról, de legújabb projektjével a szó szoros értelmében visszatér a gyökerekhez: maga is az északkeleti Podlaise-ben született. A '9 Nyelv' emellett izgalmas és kurrens, így egyszerre kaphatunk ízelítőt a lengyel népzenéből és a kortárs alternatív színtérről.

Karolina Cicha és Bart Pałyga kettőséről és Club Duna magyar, lengyel, cseh, szlovák és délszláv fellépőiről is olvashattok a Hangvető WOMEX15-nek szentelt weboldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr347790252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása