Hangvető

Játssz a zenével!

2017. június 02. - Hangvető

Festhettek dallamokra, próbára tehetitek magatokat a családi kvízben, és sok más játékot is kipróbálhattok június második hétvégéjén. A játékmester, Somogyi-Rohonczy Zsófia mesél az idén harmadszorra megrendezett Budapest A Cappella Fesztivál családi programjairól:

Hogyan lehet zenére festeni?

Zsófi: Úgy kell elképzelni, mint egy zenei EKG-t: a zene hanghullámait rajzoljuk egy nagy-nagy papírcsíkra. Az eredmény látványos és izgalmas játék a két érzékszerv, a látás és a hallás között. Egy rövid időre te leszel a dob, vagy a gitár, ha felerősödik a hangszered hangja, vagyis a Te hangod, akkor magasabbra húzod az ívet, ha felgyorsul az ütemed, akkor apróbb, sűrűbb hullámok lesznek.

Nehéz a gyerekek figyelmét megtartani egy fesztivál közepette?

Zs: Tény és való, hogy nagyon sok az impulzus, de a gyerekek alapvetően nagyon érdeklődőek, mindig csinálni akarnak valamit. Lehetőleg olyat, amit haza is vihetnek, utána használhatják. Ezért is döntöttünk a hangszerkészítés mellett. A plusz csavar az újrahasznosítás - ezt az üzenetet nagyon fontosnak tartjuk. Törekszünk olyan anyagokat használni a foglalkozások során, amik a "hétköznapi " ember számára is hozzáférhetők, nem jelent óriási anyagi megterhelést a beszerzése. A lényeg a kreativitás, az meg mindenkinek van otthon. Mi pedig megmutatjuk, hogy hogyan lehet előhozni mindenkiből: a legkisebbtől a legnagyobb gyerekig, sőt a szülők is bevonódnak ilyenkor a játékba.

picmonkey_image.jpg

Mennyire köti le a gyerekeket mondjuk a hangszerkészítés? 
Zs: Szerintem az a jó foglalkozás, aminél nem tud ellenállni a szülő, hogy be ne kapcsolódjon. Számomra az a legjobb, ha a szülővel vagy adott esetben önállóan is meg tudja csinálni a tárgyat a gyerek. Ha jól elő van készítve a feladat, akkor pont annyi időt vesz igénybe a tárgy elkészítése, amennyi türelme van a gyereknek. Mi pepecselünk, a gyerekek igazából csak összeállítják, díszítik a tárgyakat.
Ha kreatív a gyerek és leköti a játék, a foglalkozás, akkor bátran ott is hagyhatja nálunk a szülő, akár órákig is. Biztonságban lesz és szabadon alkothat!
gyerekprogram_foto_vargha_mate_2.jpg
Volt már nehéz eseted, vagy pont fordítva, kölcsönös szerelem? 
Zs: Nekem volt már olyan, hogy egy kislány minden programra, foglalkozásra eljön és a foglalkozás végén direkt megkeres és megmutatja, hogy "Nézd, Zsófi ezt, meg ezt, meg ezt csináltam ma!". Már-már rituálé, hogy mindig megmutatja, hogy mit csinált aznap. Amúgy meg mindannyiunknak tele már a fala olyan rajzokkal, amiket csak nekünk csináltak a gyerekek, ezek a legféltettebb kincseink.
Végül a családi kvízről - miért van benne többféle feladat?
Zs: Mert a test mellett az agy is mozog. A helyszín különböző színtereit bejárva válaszolják meg a kérdéseket. A szülő itt nagyon fontos, hiszen ő a műveltségi részben kulcsfigura lehet, de a lényeg, hogy olyan helyzet is kialakulhasson, amikor mesélésre, saját élmények felidézésére is adódik lehetőség.
A gyerekprogramokat :
Somogyi-Rohonczy Zsófia: művészettörténész, művészetközvetítő szakember,
Molnár Krisztina: etnográfus, múzeumpedagógus és
András Tünde: festőművész
tartja.
Délután 16h-tól várunk titeket a Budapest A Capella Fesztiválon, a programok ingyenesek!
A gyerekprogramok a koncertek alatt is folytatódnak, hogy amíg a szülők a cappellát hallgatnak, a gyerekek is szórakozhassanak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9112557025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása