Hangvető

Amikor jó a kémia

2017. augusztus 28. - Hangvető

Hogy jön össze egy albán rezesbanda és egy londoni MC? A tuniszi popnak mi köze a roma dallamokhoz? Na és a Duna-menti szerbeknek a holland klezmerhez? A Budapest Ritmo-n sehol máshol nem hallható együttműködések és egyedi produkciók vannak műsoron: most bemutatjuk, kiket hallhattok, és hogyan álltak össze a nem mindennapi konstellációk.

10_06_lajko_felix_es_a_volosi_hajdu_andras-01.jpg

Lajkó Félix a crossover egyszemélyes megtestesülése: a népi hagyományból építkezik, de azt mindig saját képére alakítja. A hangszerek és a dallamok közössége mellett ez a művészi attitűd is sugallta az együttműködést a lengyel Vołosi-val. A katowicei vonósegyüttes a komolyzene, népzene és jazz határmezsgyéjén mozog, Lajkó-éhoz hasonló ihletett színpadi jelenléttel - azonnal működött a kémia a budapesti próbák során. A közös produkciót a Hangvető és a varsói Cross Culture Fesztivál hozta össze, Varsó után a Budapest Ritmo-n hallhatjátok a vérmes vonósokat. Itt egy ízelítő, hogy muzsikál Lajkó és a Vołosi, a fesztivál sajtótájékoztatójáról: 

Nagy egymásra találás a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band koprodukciója: közös album és turné lesz a dologból, de előbb a Budapest Ritmo-n hallhatjátok őket. Az AKB az európai színtér egyik legnagyobb neve, akik a 2011-es koppenhágai WOMEX magyar tematikájú nyitókoncertjén figyeltek fel a Söndörgőre. A délszláv tamburazenét rocksztárok attitűdjével előadó Söndörgő amellett, hogy a műfaj legjobbjai, megvan bennük az a nyitottság, ami nélkülözhetetlen egy ilyen együttműködéshez. Adott két profi, dinamikus és bátran kisérletező banda, három hét próba Amszterdamban - ebből csak jó zene és emlékezetes koncert sülhet ki. Mivel a Söndörgőt már úgy is ismeritek, most megmutatjuk, milyen a holland brigád:

És nincs vége a nagy nevekkel fémjelzett együttműködéseknek a Budapest Ritmo programjában: a legendás Transglobal Underground is fellép, az albán Fanfara Tirana-val együtt. A londoni global beat csapat úttörője volt az elektronikus- és népzene keverésének; őket tényleg nem kell bemutatni: többször jártak Budapesten; zenéltek Balogh Kálmánnal és az Anima Sound System-mel; egy albumot is rögzítettek itt. A Fanfara Tirana-val már évek óta koncerteznek, és a valószinűtlen leosztás ellenére működik a londoni-albán párosítás: teljesen természetesen hat, amikor a rezesekre dhol, szitár, vagy MC TUUP felelget. A budapesti koncert különlegessége, hogy Harcsa Veronika hangja egészíti ki a produkciót, a tőle megszokott érzékeny sokoldalúsággal. Várhatóan ellensúlyozza majd a londoni legendák és albán rezesek robbanékony elegyét: 

Csalóka negyedikként említeni Mitsoura Mónika és a tunéziai Jawhar koncertjét, hiszen itt egy voltaképp már összeszokott párosról van szó, akit itthon azonban még nem hallott a közönség. A tavalyi Babel Med fesztiválon bukkant rá a Hangvető az itthon ritkán hallható Mitsou és Jawhar duettjére, amit nektek is hallanotok kell. Két egyedi hang, a saját útját járó művész, a roma és arab gyökerekből építkező, meglepően fülbemászó pop - ezt igéri a különleges duett. Nem mellesleg sok idő után újra elveszhettek a roma Piaf-ként is emlegetett Mitsou varázslatos hangjában:

Az egyedi együttműködések mellett más különlegességeket is tartogat a Budapest Ritmo, a Hangvető és CAFé Budapest közös fesztiválja, ami idén az Akvárium Klubban kap helyet. Kövessétek a blogunkat a Hangvető Facebook oldalát, vagy a Budapest Ritmo weboldalát további információkért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr412781270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása