Hangvető

Kraftwerk répán

2017. november 28. - Hangvető

Basszustök, répafurulya, petrezselyem-pengetés. A bécsi Vegetable Orchestra komolyan zöldségeken játszik. Új távlatok nyílnak december 10-én a Szimplában, ahol 12-től hallhatjátok a húsmentes koncertet, gyerekprogram kiséretében. Garantájuk, az uborkára nem tudtok majd ugyanúgy nézni ezután a koncert után.

the-vegetable-orchestra-credit-zoefotografie.jpg

The Vegtable Orchestra fotó: Zoe Fotografie

Miért pont zöldségek?

Egész egyszerűen ebben találták meg a kreatív kifejezésmódot a tagok, akik 1998 óta több tonnányi répát, hagymát, zellert és tököt elzenéltek. Paradicsommal kezdték, de sajnos sokat kellett utána takarítani. És tényleg játszanak Kraftwerk-et, de Strawinsky újraértelmezést, organikus techno-t, répára átírt gamelán zenét is hallhattok a Szimplában. Teljesen új értelmet nyer a Krautrock, amikor vad káposztatépéssel párosul. 

De mégis, miért?

Erre azt a választ szokták adni: miért ne? A bölcsészekből, képzőművészekből és képzett zenészekből álló együttes imádja a folytonos megújulást, a kisérletezést, ami a zöldségek megszólaltatásával jár együtt. Szeretik a zöldek hangját is: elektronikus zenére emlékeztet a finom sercegés, a szokatlan effektek - persze elkél a hangosítás.

A répa zene mindenkié

Mivel a hangszerek fonnyadnak, minden fellépésre újak készülnek - ezért a koncerteket megelőző több órás fúrás, hámozás, szeletelés, és a szokatlanul hosszú beállás. Sajnos a Szimplában erre nem kerül sor, de rendszerint meg is főzik a mellékterméket, mármint, ezt fontos leszögezni, nem a színpadon használt, hanem a készítés során keletkezett felesleget. A Vegetable Orchestra egyik üzenete, hogy mindenen és mindenkinek lehet zenélni, ennek szellemében interaktív gyerekprogrammal is készülünk: együtt próbálhatjátok ki, hogy szól a gurkofon, hogy fütyül a répa, mi mindenből lehet hangszer. Lehet, hogy épp ez fogja átlendíteni a gyereket a zöldség fóbián.

The Vegetable Orchestra koncert: 2017. december 10. Szimpla Kert, 12h - A Hangvető szervezésében, az Osztrák Intézet támogatásával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9713278703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása