Hangvető

Keletről Édenre

2018. szeptember 05. - Hangvető

Nyisd ki a füled! A Budapest Ritmo-t hagyományosan egy showcase nap nyitja meg, amelynek célja az új élmények és szakmai kapcsolatok megteremtése. Olyan együtteseket hívunk meg a hazai és régiós színtérről, akik készen állnak a nemzetközi szereplésre és arra, hogy egy nemzetközi szakemberekből álló zsűri, és természetesen a közönség előtt megmutassák magukat. Velük találkozhattok október 4-én a Szimplában:

Idén hét zenekart választott ki a Hangvető csapata és a felkért nemzetközi zsűri: négyen hazánk térségéből, három banda Magyarországról került a showcase nap fellépői közé. Szempont volt a zenei hagyományok új értelmezése és egy bizonyos szakmai érettség, hiszen a Ritmo-ra érkező szakemberek nagy része külföldi meghívásokat adhat. Október 4-én hallhatjátok a lengyel WoWaKin-t, akik a tavalyi WOMEX-en már bizonyítottak, a szerb és magyar népzenét egybegyúró Branka Triót, a középkori mulatságok hangulatát idéző cseh BraAgas-t, a Dalinda indázó énekét, érkezik a szlovák Balkansambel, akik egy big band, csak másképp, a magyar-görög Meybahar, aki az Égei tenger partjaira repít, a bulit pedig a karizmatikus Dikanda zárja.

Már ebből a felsorolásból is látszik, hogy a program színes és erős a régiós jellege: a showcase koncerteken kárpát-medencei, balkáni és mediterrán dallamok keverednek új tálalásban. És kik azok, akik ezeket az együtteseket kiválogatták? Simon Broughton, a Songlines magazin főszerkesztője visszatérő vendég, nem csak a Ritmo-n, de Magyarországon is. Egyike azon keveseknek, akik külföldiként is az elejétől követték a Táncház mozgalmat, Simon bele is szeretett a magyar népzenébe, és nem utolsósorban sokat tett ennek a kultúrának a megőrzéséért, külföldi képviseletéért. Itt épp a TEDx-en beszél a zene erejéről:

Hilde Bjørkum a skandináv térségben legfontosabb nép- és világzenei Førde fesztivál képviseletében érkezik, neki több magyar együttes köszönhet fellépést a norvégiai fesztivál festői helyszínein. Dejan Vujinović nevéhez a szabadkai Etnofest fűződik, illetve a Magyarkanizsán tartott Kanjiža Jazz fesztivál, vele angoltudás nélkül is lehet kapcsolatot építeni, hiszen folyékonyan beszél magyarul. Tony Van der Eecken Európa egyik legfontosabb kulturális helyszínének, a brüsszeli Bozar világzenei programigazgatója, Barak Weiss pedig szinte egyedül helyezte Izraelt a nép-és világzene nemzetközi fesztiváltérképére, gyökerei pedig Magyarországra, Debrecenbe vezethetők vissza. A showcase nap és a Budapest Ritmo szakmai eseményein tőlük kaphatnak a zenekarok profi visszajelzést, jó esetben meghívásokat, együttműködést. 

A Szimplában tartott ingyenes showcase nap a szakmai találkozásokon kívül persze elsősorban a zenéről és a közönségről szól, ahol új előadókat és dallamokat ismerhettek meg. Szeretettel várunk október 4-én a showcase-en és a Budapest Ritmo három fesztiválnapján október 5. és 7. között, az Akvárium Klubban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1314221463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása