Hangvető

Koreai lélektisztítás

Jindo szigetének tradicionális zenéje

2015. június 22. - Hangvető

A K-pop, azaz a koreai pop hulláma már végigsöpört a világon, elég a Gangnam style jelenleg 2,36 milliárd felett járó youtube megtekintésére gondolni. A dél-koreai zene azonban jóval több, mint a menedzserek által futószalagon gyártott együttesek sora. A phanszorit, a nagy valószínűséggel sámánénekekből kifejlődött koreai népi operát 2003-ban az UNESCO az emberiség kulturális örökségének részévé nyilvánította. Dél-Korea harmadik legnagyobb szigetén, a Jindón pedig a tradicionális zenének egy sajátos ága fejlődött ki, a baraji. Ezt a különleges stílust is megismerhetjük az idei WOMEX-en.


1-baraji-photo-2.jpg

A baraji koreaiul körülbelül annyit jelent, feltétel nélkül, teljes szívvel támogatni egy személyt materiális és spirituális értelemben is. A koreai népzenében a baraji arra a technikára utal, amikor a főhangot kísérő mellékhangok erősítik és színezik az éneket. A baraji legerőteljesebben Jindo-szigetén a különböző tisztítási rituálékhoz kapcsolódó énekekben érhető tetten. A különleges stílus egy tradicionális sámánszertartás eleme, amikor is imával, énekkel és tánccal segítik nyugalomhoz az elhunyt lelket. 

A Baraji zenei együttes azért jött létre, hogy ápolja és megismertesse a világgal ezt a különleges technikát. A Baraji tagjai énekkel, ütőhangszerekkel és színházi eszközökkel színesítik előadásaikat, hogy a zene a modern közönség számára is befogadhatóbbá váljon. A koncertek során szinte az összes tradicionális koreai hangszert megszólaltatják. Egy helyi mondás szerint egy jó dobos felér két jó énekessel, ebből is látszik, hogy az ütőhangszereknek, így a homokóra alakú csanguu-nak, a sárgarézből készült kkvenggvarinak kiemelt szerepet szánnak. De használnak tegumot is, ami egy bambuszból készült fuvolaszerű hangszer, a pengetős instrumentumok közül pedig kajagumot és komungot is. Hallgatva őket az ember könnyen meditáció közeli állapotba kerülhet, így nem meglepő, hogy az együttes abban bízik, zenéjükkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a világ egy jobb hellyé váljon.

Ha megismerkednétek a Baraji zenéjével, itt megtehetitek, aki pedig beszél koreaiul, vagy kíváncsi a nyelvre, annak az együttes facebook oldala is ajánlott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr37557446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2015.06.22. 17:13:10

(A Gagnam Style jelenleg 2,36 milliárdnál jár. Csak hatvanszor több, mint a fent említett 35 millió. A különbség abból fakadhat, hogy az előbbi "officialpsy" videója, az utóbbi viszont a "DanceGagnamStyle" nevű felhasználóé. Ha már szidjuk, pontosan tegyük!)

Hangvető 2015.06.22. 21:17:11

Valóban. Köszönjük, javítottuk.
süti beállítások módosítása