Hangvető

Az igazi voodoo

2015. június 27. - Hangvető

Mindenki hallotta már azt, hogy voodoo (autentikus írásmóddal inkább: vodou), de nagyon kevesen tudják mi az. A vodou egy szinkretista vallás Haitiről, amelyhez az ország lakosságnak nagyjából a fele tartozik. Szertartásainak zenéje pedig Haiti egyik meghatározó hangja. Ezt képviseli a WOMEX-re bejutott fellépők közül a Chouk Bwa Libéte.

chouk_bwa_libete_big_41858.jpg

A Chouk Bwa Libéte igazi roots zenekar: akusztikus, csak kórus és ütőhangszerek együttesére alapuló hagyományos zene minden modern eszköz, újítás vagy bármely más hívság nélkül. A voudou vallás alapjait a rabszolgának behurcolt feketékkel együtt Afrikából importálta Haiti. Mint az amerikai földrész minden országának, Haitinek a kultúráját is meghatározta, hogy Afrika mely részeiről hoztak ide rabdzsolgálkat. Haiti esetében Kongó, Benin, Tobo volt a fő forrás, így a vallás és vele együtt a zene is innen jött, ebből épült. A sokféle ütőhangszer, a felelgetős szerkezetű szólóének-kórus felállás a jellemzői ennek. A Chouk Bwa Libéte elég bátor ahhoz, hogy gyakorlatilag módosítás és piaci megfelelési kényszer nélkül tálalja ezt a hagyományt és úgy tűnik, hogy ez most nagyon be is jön nekik, idén fellépnek Roskildében például, ami nagyon jó referencia, aztán jönnek a WOMEX-re, Budapestre. Ilyen zenekarok még az egyébként nyitottságokrul híres fesztiválokra is ritkán jutnak el, úgyhogy figyeljetek rájuk nagyon. Más olvasni arról, hogy az egész mai popzene afrikai gyökerekkel rendelkezik, és más hirtelen megérezni, amikor egy ilyen zenekart látsz.

 

Itt pedig meghallgathatjátok a teljes - és fantasztikus - új lemezüket egyben:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr257578100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása