Hangvető

Az afrofuturizmus zenei szószólója

2015. július 13. - Hangvető

Bár ki nem állhatja, ha zenéjét világzeneként emlegetik, a szamurájok döntése alapján októberben Pierre Kwenders - eredeti nevén José Louis Modabi – is fellép a WOMEX-en. Debütáló albumán az elektronikát afrikai ritmusokkal keveri, s nem is akárhogy. Felkavarta a kanadai zenei életet, és Juno-díjra is jelölték az év világzenei albuma kategóriában.spencer_edwars.jpg

                                            Fotó: Spencer Edwards

 „Megélni az afrikai álmot!” – ez a mottója a 29 éves, Kinshasában született, de Kanadában élő, elektronikus zenei performanszaival ismertté vált Pierre Kwendersnek. Elmondása szerint, énekelni a zuhany alatt kezdett, majd tinédzser korában bekerült a kongói katolikus közösség montreali kórusába. Hamarosan producere lett, s innen nem volt megállás. Zenéjében szédítő afrobeat, szeszélyes electro és kongói rumba keveredik.

Igazi posztmodern popsztár, aki öt nyelven - angol és francia mellett három bantu nyelven, ezek a lingala, a csiluba, a kituba – énekel.  Debütáló albuma tavaly októberben jelent meg Le Dernier Empereur Bantou címmel, ezzel is utalva a kontinens egyik legdicsőségesebb időszakára a 14-15. században fennálló szaharai Afrikai Bantu Királyságra. És bár 16 éves kora óta – amióta Kongóból Kanadába költözött – nem járt szülőhazájában, magát a „modern Afrika szószólójaként” aposztrofálja. Nem szereti, ha zenéjét világzenei kategóriába sorolják be, mert szerinte ez a globális zenepiacon ma már elavult kategóriának számít. Saját maga műfaji besorolásként az afrofuturizmust szokta emlegetni. Ezt a kifejezést először Mark Dery használta 1993-ban. Szerinte ezt a terminust érdemes használni művészeti, kulturális és esztétikai értelemben azokra a törekvésekre, amelyek az Amerikában élő afrikaiak tapasztalatairól, élményeiről, jelenéről és jövőjéről szólnak. „Az afrofuturizmus nem science fiction, hanem azoknak a kreatív  ötleteknek a gyűjtőneve, amelyeket képtelenség lenne a megszokott módokon kategorizálni.” És ha belehallgattok a zenéjébe, szerintem ti is rájöttök, hogy kár is lenne bármilyen zenei kategóriát emlegetni. Afrikai, mégis nagyon mai, és élőben szerintem fergetegeset lehet rá majd mulatni a Müpában. Ráhangolódásként pedig nézzétek meg az egyik legjobb klipjét a háttérben táncoló favágóval.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr327614124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása