Hangvető

Gitárhős Guineából

2015. augusztus 04. - Hangvető

A guineai Moh! Kouyaté-re, érdemes figyelni (!): a nyugati-afrikai zenei hagyományt húzós blues-zal és könnyed poppal vegyíti. Szerencsénkre Budapesten is el lehet csípni: egyike a WOMEX fellépőinek.

 pics_moh---kouyate_moh-couv-cdac-hugues-anha-s.jpg

Moh! a zenét otthonról hozza, hiszen szülei és a Kouyaté család griot-k, azaz több generációra visszamenő zenész dinasztia. Első gitárját nagymamája vette neki a helyi piacon, ami jó befektetésnek bizonyult: Moh! tehetsége pár éven belül megmutatkozott.

Tanulmányozta Django Reinhardt, Santana, BB King, Ben Harper és Jimi Hendrix stílusát, hogy ezekből és a mandingo gyökerekből kikeverje egyéni játékmódját. Első bandájával, a Conakry Cocktail- lel nevet szerzett a guineai főváros éjszakai- és zenei életében.

Amikor Corey Harris egy háromhónapos észak-amerikai turnéra invitálta, Moh! ráérzett a Misissipi-delta és Nyugat-Afrika zenei közösségére, a bues és a rhythm and blues innentől még hangsúlyosabb zenéjében. 2007-ben Párizsba költözik, itt az afro-jazz közösségen keresztül új zenei hatások érik, Európában is egyre több helyen koncertezik.

Első albuma, a 2015-ös Loundo (Egy Nap) híven tükrözi Moh! zenei világát, ami éppúgy merítkezik a mandingo hagyományból, amennyire popzenének is tökéletes. A pop Moh!-nál elsősorban nyitottságot és kíváncsiságot jelent, az új elemek könnyed beépítését. Természetesen keveredik nála az afro beat, a funky és a rock, de a témák is sokszínűek: a guineai mindennapok nehézségein, az otthontól való távollét fájdalmán az öröm megénekléséig a Loundo személyes és magával ragad. Az album címadó száma a reményről szól, és hogy a kitartás és türelem meghozza gyümölcsét: Moh! zenéjében a gyümölcs be is érett.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr487676364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása