Hangvető

Pszichedelikus női punk-rock Indiából

2015. augusztus 29. - Hangvető

A nők társadalmi elnyomása és szexuális kizsákmányolása, a családon belüli erőszak és a politikai korrupció ellen is fellép dalaiban a Tritha Electric. Énekesüket, Tritha Sinhát a BBC egyszerűen zenei aktivistaként jellemezte. Már három kontinensen is turnéztak, októberben végre Budapesten is hallhatjuk őket a WOMEX-en. tritha_electric_1_pierre_suu_540.jpg

A 2010-ben alakult indiai-fracia formáció zenéjében a pszichedelikus punk-rock és a klasszikus indiai zene keveredik, hol ez, hol az kerül erőtérbe. Néhány számuk akár meditációs zenére is alkalmas lenne, míg némelyik a legkeményebb punk vagy rock fesztiválon is megállná a helyét. A zenekar énekesnője Calcuttában nevelkedett, és már öt éves korától klasszikus indiai éneklést tanult, amit a mai napig tanfolyamokon oktat. Ám ahogy egyre idősebb lett, bekerült az indiai művészvilágba,átköltözött Delhibe, politikailag is egyre aktívabbá vált. „Mindenki a politikáról beszélt körülöttem, és közben folyamatosan azt tapasztaltam, hogy a városban élő fiatal indiaiak sem boldogok. Minden fiatal alkotó azt szeretné, hogy India egy jobb hely legyen. Az igazi fordulat akkor következett be, amikor egyik ismerősöm átjött hozzám, és elmesélte, milyen szörnyűségeket tett vele a férje. Énekesnőként számomra a legjobb út, hogy a tapasztalataimról, a boldogtalanságról, a frusztrációkról beszéljek, a zene. Azonban a mai társadalmi problémákat, köztük a családon belüli erőszakot lehetetlen tradicionális énekekben megfogalmazni. Ehhez másfajta dalok kellenek.”- mesélte egy interjúban. Indiában mára korosztályának egyik kikerülhetetlen alakja lett, 2012-ben a Marie Claire például beválasztotta a tíz legmeghatározóbb fiatal indiai nő közé.

A Tritha Electric 2014-ben megjelent albuma a PaGli címet kapta, ami bengáli nyelven őrült nőt jelent. Átvitt értelemben a klasszikus indiai nő metamorfózisáról szól, aki szabaddá akar válni, hogy ne csak része legyen, hanem alakítsa is a modern világot. Aki bírja a punkot és a rockot, ráadásul kíváncsi egy elképesztő hatású indiai énekesnőre, az ne hagyja ki a Tritha Electric koncertjét októberben a Müpában.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr417738580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása