Hangvető

Tevegyőzködés, jóga és torokének

2017. március 07. - Hangvető

A katalánok egymásra másznak, 6-10 emeletes emberi tornyot alkotva, a mongolok alkonyatkor győzködik a tevéket, és a fél világ jógázik. Mi a közös ezekben a furcsa emberi szokásokban? És mi köze a belga söröknek a pekingi operához? 

A szellemi kulturális örökség rejtélyes fogalmát járjuk körül.

human_tower2.jpg

Fotó: Caries Castro, forrás: www.unesco.org

Közös érték

Az UNESCO meghatározása szerint a szellemi kulturális örökség "szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlat". Kulcsszó a közösség, mivel nem pusztán egyéni kreativitásról van szó, hanem egy csoport vagy nép önkifejezéséről. Sok zene és tánc található a listán: a dominikai merengue vagy az argentin tangó is ide sorolható, de kézműves hagyományok is szerepelnek, mint például a kínai kalligráfia, vagy a jurtaépítés művészete.

tango.jpg

Fotó: Ministerio de CulturaCiudad de Buenos Aires, forrás: www. unesco.org 

Szájról szájra

Nagy vállalás ezeket a sokszínű hagyományokat összefogni, de ne felejtsük, hogy a listázással az UNESCO ezek megőrzését is célozza, erre külön kategóriát is megfogalmaz. A Kodály módszer pédául jó gyakorlatnak minősül, amely elősegíti az értékek generációról generációra történő átadását. Hiszen a hagyományok esetében éppen az átadás az egyik legfontosabb elem, ez határozza meg és élteti az adott közösséget. A Pont Fesztiválon is hallható azeri mugham jó példa erre: a kifinomult műfaj csak hosszú és alapos tanulási folyamat révén sajátítható el avatott mesterektől. Igaz ez a Huun-Huur-Tu által is gyakorolt torokéneklésre: az énekesek a természetből és mesterüktől tanulnak, hallás után.

03409.jpg

Fotó: S Yundenbat, forrás: www.unesco.org

Ahány ház

A kulturális szellemi örökségek listáját böngészve olyan érzésünk lehet, mintha egy színes képeskönyvet lapozgatnánk, ahol több távoli és furcsa szokást találunk, mint számunkra közelit, vagy értelmezhetőt. Épp ezt hivatott áthidalni a Pont Fesztivál, ahol interaktív programokon és koncerteken keresztül kerülhettek közelebb szellemi örökségekhez. Az idén a keleti-türk régió van fókuszban, melynek gazdag kultúrájában azért sok az ismerős elem: tudjuk, mi a jurta, ha még nem is láttunk egyet belülről, a sólymászat nálunk is élő hagyomány, a török kávéhoz is sokaknak volt már szerencséje. 

Olvassátok blogunkat, kövessétek a Hangvető Facebook oldalát, ha többet szeretnétek tudni a szellemi örökségekről és a Pont Fesztivál programjáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5312317195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása